Розмноження бурого ведмедя - виживання в дикій природі і екстремальних ситуаціях
Парування у ведмедів відбувається в період, коли вони мають низьку вгодованість. У розвитку зародків спостерігається затримка (латентна фаза). Дитинчата народжуються в барлозі в середині зими. У цей період ведмедиця-мати не харчується. Сім'я залишає барліг ранньою весною і починає кочувати по лісі, коли ледь з'являються перші проталини, а значить, і перші корми.
При уважному розгляді взаємозв'язків сімейної групи ведмедів із середовищем проживання викликають подив найтонші адаптації цього виду для існування в порівняно суворою і бідній кормами лісовій зоні. Шлюбний період триває близько місяця, при цьому навіть в одному районі спостерігаються значні відхилення в термінах зближення статевих партнерів і розпаду подружніх пар. Освіта пар може відбуватися значно раніше того періоду, коли самка приходить в стан еструса. При цьому самець і самка живуть разом іноді 12-15 днів. Ця особливість шлюбного поведінки вносить свої корективи в визначення спостерігачами термінів гону у ведмедів. Цілком можливо, що період спарювання залежить від географічного розміщення популяції. Таке припущення висловлював ще в 1934 р С. В. Гуляєв, який спостерігав статеву поведінку цих звірів в Московському зоопарку. Однак найбільш вірогідні широкі розбіжності в строках переходу самок конкретної популяції в стану предестральное і астральне, що і визначає значну тривалість шлюбного періоду в межах навіть однієї популяції.
У період гону ведмеді лісової зони поводяться досить обережно (на відміну від інших звірів) і дуже рідко трапляються людині на очі. У цей час спостерігається повсюдне зростання активності самців і самок. Самці інтенсивно мітять дерева-маркери, наносять слідову мітку на стежку, якою користуються [100, 102]. У тих місцях, де вперше сходяться самець і самка, нерідко можна бачити заломлені молоді деревця та кущі, слідові мітки, фекалії звірів. Іноді такі зближення проходять аж ніяк не безневинно. Ми неодноразово спостерігали в місцях об'єднання самця і самки шматки вирваною вовни, іноді сильно заслюненной, а одного разу виявили два клаптя вовни, видерти разом зі шкірою. Слідами на траві, субстраті можна було визначити, що ведмеді бігали один за одним, зупинялися, кружляли на місці.
Виявлені шматки вовни дозволяють припускати, що страждає в основному самка (остьове і напрямні волосся у неї значно тонше), але зрідка траплялися і окремі клаптики волосся самця.
Самка вийшла на пошукову стежку самця днем і пройшла по ній близько 150 м, а потім раптом круто розвернулася і великими стрибками втекла. Як потім виявилося, вона підійшла на 20 м до лежання самця, який скочив і стрибками вибіг на її слід. Майстер-клас від він пройшов кроком 25 м. Самка втекла за 400-450 м від місця зустрічі з самцем, і слід її загубився.
Аналізуючи матеріали тропления (в цих угіддях інші ведмеді не спостерігалися), ми прийшли до висновку, що самець зробив добре помітну пошукову стежку (витроплено б км його сліду) понад болотом Старосольський мох, але постійно мешкав в урочищі Васино, де і годувався. Самка прийшла до самця по його слідах, але зблизитися з ним не наважувалася і кожен раз, почувши, як він наближається, далеко тікала. Самець визначив по сліду, що біля нього ходить самка, і став мітити місце свого проживання: стирається, залишивши на субстраті свій запах, подряпав землю пазурами близько каталіща, заламав ялинку, покусав і подряпав кігтями стовбур, тут же у нього сталася дефекація, і близько фекалій він зробив слідову мітку. Дряпання землі кігтями ми неодноразово спостерігали і у піддослідних ведмежат-самців, які хотіли заволодіти здобиччю іншого ведмедика. При цьому звір дряпав землю біля чужої видобутку, поступово наближаючись до неї, видавав звуки, які можна розцінити як підтверджують рішучість нападу, іноді між противниками виникали і бійки.
У 1977-1980 рр. в районі заповідника ми спостерігали за одним і тим же ведмедем (самкою) навесні після виходу з барлогу і протягом літа. Перші три роки він лягав в барліг в певному кварталі заповідника (встановлено троплением «в п'яту»), а влітку жив у трьох суміжних кварталах. У 1978 р в період гону нам вдалося встановити, що ведмедиця кілька разів активно ходила, пересуваючись в окремих місцях бігом, взад-вперед по лісовій дорозі на відстань 3,5 км протягом 6 днів, а потім надовго затрималася на одному місці. Інших ведмедів з шириною плантарной мозолі 11 см в цих угіддях в той час ми не зустрічали. У 1979 році ця ж ведмедиця в період гону ходила в урочищі Червоне удвох з самцем (ширина мозолі 14 см), а в 1980 р у неї вже був ведмежа. Ми вважаємо, що саме ця ведмедиця трималася з самцем в період гону в тому ж урочищі в 1985 р так як пересування її по ділянці дуже точно збігалося з тими стежками, якими користувалася ми спостерігаємо самка в 1977-1980 рр. (Ширина плантарний мозолів у самки 12,5 і самця 15 см).
Поведінка самки в 1978 р в період гону показує, що вона сильно турбувалася кілька днів, мабуть була в стані еструса, але зближення з самцем у неї не відбулося. На наступний рік вона брала участь у гонах і дала перший приплід. Самостійно в барліг ведмедиця лягла в 1976 р
Оскільки самостійне життя ведмеді центральних районів європейської частини починають у віці 1,5 років, можна зробити висновок, що спостерігається ведмедиця народилася в 1975 р У віці 3,5 років у неї, можливо, спостерігалися елементи статевого збудження, але в гонах вона брала участь тільки в віці 4,5 років і народила на п'ятому році життя.
При роботі з піддослідними ведмежатами ми спостерігали у самки, якій було 2 роки 5 міс, кілька підвищене збудження, однак воно швидко минуло, тому у нас немає підстав відносити його до статевого.
Аналізуючи описана поведінка ведмедів в період гону, ми прийшли до висновку, що перше зближення статевих партнерів у них відбувається з ініціативи самки, яка повинна подолати страх перед дорослим ведмедем-самцем. Уникнення запаху самця в певний час служить основним чинником, що сприяє розриву дитинча з матір'ю. Ця реакція уникнення досить стійка і є гарантією збереження молодняку від можливого нападу дорослих особин. Відомо, що канібалізм у ведмедів відзначається у всіх регіонах [51, 58, 82, 130, 149 і ін.].
На час першого безпосереднього контакту молодий ведмедиці з самцем у неї повинні відбутися істотні фізіологічні зміни в організмі, що відбиваються на загальному її стані, психіці, що забезпечують гальмування реакції уникнення самця. Зовнішні ознаки такої зміни в поведінці самки, як ми показали, можна спостерігати у звірів у віці 3,5 років. Завацкий П. Б. вказує на зміну ширини шару цементу в корені зуба самок з четвертого року життя, що може бути своєрідним сигналом загальних перебудов в організмі; він вважає, що за цією ознакою можна судити про настання статевої зрілості у бурого ведмедя.
З наведених прикладів стає очевидним, що перше народження молодняку у самок відбувається на четвертому чи п'ятому році життя. Більш раннє їх спаровування (у віці 2,5 років) в природних умовах малоймовірно. До моменту народження дитинчат ведмедиця вже добре знайома з районом проживання, розміщенням сезонних кормів, угідь, часто відвідуваних людиною, і, головне, має вже необхідною силою для захисту потомства. Знання місцевості і досвід дозволяють їй накопичувати жирові запаси, достатні для зимівлі і вирощування потомства.
У період гону можливо напад самця не тільки на ведмежат, до і на самку. Найчастіше ведмедиця в період гону ходить з одним самцем [32, 128 та ін.], Але спостерігаються переслідування її і декількома самцями [12, 111 та ін.].
За період роботи з 1970 по 1986 р в Калінінської обл. ми ки разу не бачили, щоб в період гону з самкою ходили кілька самців. Немає таких повідомлень і від кореспондентів. Можна припустити, що певне значення в даному випадку має щільність ведмедів в популяції і наявність в ній дорослих самців-виробників. Саме такі самці, що мають високу активність, вступають в конкуренцію за ділянку, який інтенсивно мітять і охороняють. За нашими спостереженнями, має місце зміщення на такій ділянці одного самця іншим, більш сильним. Слідів бійок між ведмедями в період гону ми не спостерігали, дуже рідко можна чути і рев ведмедів в цей час.
Цілком очевидно, що значний але площі індивідуальну ділянку (700-800 га) під час гону відмежовують найсильніші, активні, великі і найбільші самці.
До кінця травня, коли починається розподіл ділянок між самцями, звірі майже повністю втрачають жирові запаси. Від вгодованості звіра залежить не тільки ступінь його рухової активності, а й здатність до участі в розмноженні. Речовини, що містяться в жировій тканині, зокрема запаси токоферолу (вітаміну Е), необхідні для гонадотропного процесу і визначають статеву готовність (потенцію) самця до спаровування [55]. Особливе значення в цьому зв'язку мають запаси у ведмедя бурого жиру (основного акумулятора токоферолу), який витрачається в останню чергу (дивитися статтю під номером 16).
Таким чином, весняний період в житті бурих ведмедів не слід вважати критичним, що відбивається на добробуті конкретної популяції: дожили до весни ведмеді зазвичай не гинуть.
Самки при рівних з самцями кормових умовах здатні накопичувати більшу кількість жиру до відношенню до загальної маси тіла. Різні за розмірами і масою ведмеді можуть в одиницю часу споживати практично рівну за обсягом кількість певного корму. У зв'язку з цим молодняк і самки мають явну перевагу, так як витрати енергії на фізіологічний обмін в організмі у них будуть значно менші через менших розмірів їх тіла. Ведмедиці-матері, провідні цьоголіток, рано припиняють лактацію
Ми вже відзначали, що самки з молодняком і молоді ведмеді виходять з барлогів пізно, вже по проталинах, і мають можливість підгодовуватися. Пізній вихід з барлогів дозволяє цим ведмедям зберегти запаси енергії, так як пересування по снігу в бескормний період вимагає від звіра значних енергетичних витрат. Брати участь у гонах можуть тільки здорові і добре вгодовані звірі - ця особливість була відзначена і для камчатських ведмедів [19], які найбільш доступні для спостереження. Інтенсивність розмноження після неврожайного року (можливості осінньої нажіровкі низькі) буває невисокою: на плодючість впливає забезпеченість ведмедів кормами (Новиков, 1956).
У Фінляндії ведмідь отшлепал чоловіка і втік.