Нерпи, морські ссавці, фото, байкальська, кільчаста, каспійська
Нерпи - рід з сімейства тюленячих. Іноді нерпа включають в рід тюленів звичайних. У роді нерпа 3 види.
Кільчаста нерпа зустрічається в помірних і холодних водах Тихого і Атлантичного океанів і в Північному Льодовитому океані; вУкаіни мешкає у всіх північних морях, а ще в Беринговому і Охотському морях. Каспійська нерпа, або каспійський тюлень живе в Каспійському морі. Байкальська нерпа, або байкальський тюлень населяє озеро Байкал.
Байкальська нерпа

Унікальність Байкальської нерпи полягає в тому, що це єдиний ссавець, яке мешкає на Байкалі. Відноситься до сімейства тюленів. Досить великий ссавець, довжина тіла досягає до 140 см, а вага досягає повних 90 кг. Чоловічі особини завжди більший і важчий самок. Навіть новонароджене дитинча відрізняються особливою важкий, при народженні він важить близько 3-х кілограм.
Зовнішній вигляд і особливості поведінки
Забарвлення досить одноманітний світло-сірий по спині, ближче до черева починається перехід в жовтий. Така, похмура на перший погляд, забарвлення чудово маскує нерпу. У природі вона не має природних ворогів, єдиний хто полює на неї це людина.
Шкурка нерпи вважається найтеплішою і практичною, тому рибалки здійснюють вилов цієї тварини. Корінні жителі Забайкалля з задоволенням використовують в їжу м'ясо добутої нерпи.
У нерпи дуже потужні лапи увінчані міцними нігтями, що дозволяє їй в зимовий період роздирати тонку частину льоду, для того що б дихати киснем. Постійне перебування під водою в сутінках сформувало певний пристрій очей, у неї вони досить опуклі, що дозволяє Нерпі з легкістю добувати собі їжу. Нерпа може перебувати під водою до першої години, затримуючи на цей період дихання, вона приголомшлива плавчиха, завдяки підвищеній концентрації гемоглобіну, може пірнати до 300 метрів в глибину.

Її природне середовище проживання - водні глибини, незважаючи на свої значні габарити вона дуже маневрена і спритна в воді, під водою може розвивати швидкість до 25 км / ч. Але, як і всі тюлень абсолютно неповоротка на суші, в хвилини небезпеки перебуваючи на березі може, перейди на скачки, що виглядає досить забавно.
Улюблений корм нерпи - мала і велика голомянки, довгокрилий бичок, желтокрилий бичок, піщана широколобки. Голомянки займають в харчуванні нерпи основну щабель. В добу нерпа з'їдає від 3 до 5 кг риби. А на перетравлення їжі в шлунку йде 2-3 години.
розмноження

Саме самка піклуватися про місце майбутнього народження для свого дитинчата, зазвичай це лігво в снігу, так як дитинчата з'являються взимку. Після народження малюка, мати-нерпа буде 3 місяці годувати його молоком. Малюки нерпи народжуються повністю залежними від матері, їх шкурка пофарбована в білий колір. У період вигодовування мати буде відлучатися лише на риболовлю для свого прожитку, весь інший час самка проводить з малюками. При її знаходженні в лігві температура там піднімається до +5, хоча поза ним температура може опускатися до -15.
кільчаста нерпа

Кільчаста нерпа названа так по світлим кілець з темним обрамленням, що становить малюнок її шерсті. Дорослі особини досягають величини 135 см і ваги 70 кг.
Розміри і зовнішній вигляд
Кільчаста нерпа - один з найбільш дрібних тюленів. Довжина тіла дорослого тюленя до 150 см, загальна маса зазвичай не перевищує 50-60 кг. Тіло відносно короткий і товсте. Шия коротка, голова невелика, морда укорочена. Вібриси сплощені з хвилястими краями. Волосяний покрив дорослих звірів, як і у інших видів, короткий, жорсткий з переважанням ості.
Забарвлення дорослих тварин варіює в широких межах. Характерно наявність великої кількості світлих кілець, розкиданих по всьому тілу. Загальний фон забарвлення спинний сторони тіла темний, іноді майже чорний, черевний - світлий, жовтуватий. На ластах світлих кілець немає. Самці і самки забарвлені однаково.

ареал проживання
Кільчаста нерпа - мешканець арктичних і субарктичних вод басейнів Атлантичного і Тихого океанів, де зустрічається повсюдно. Живе переважно в прибережних мілководних зонах. Населяє також Балтійське море, озера Ладозьке і Сайма.
ВУкаіни нерпа поширена від Харцизького узбережжя до Берингової протоки, включаючи Біле море, води Нової Землі, Землі Франца-Йосипа, Північної Землі, Одессаіх островів. На Далекому Сході кільчаста нерпа називається АКІБ. У Беринговому морі вона мешкає уздовж західного (де спускається на південь майже до мису Лопатка на Камчатці) і східного (до Брістольського затоки) берегів, включаючи води Командорських і Алеутських островів. В Охотському морі населяє всю прибережну частину, включаючи численні затоки, а також прибережжя Східного Сахаліну, Сахалінського затоки і Татарської протоки. Досягає берегів острова Хоккайдо.
За межами наших вод кільчаста нерпа мешкає біля берегів Північної Норвегії, Шпіцбергена, східного (до 75 град. С. Ш.) І західного узбереж Гренландії, в північній частині затоки Святого Лаврентія і біля острова Ньюфаундленд. Населяє практично весь Канадський Арктичний архіпелаг, в тому числі і Гудзонової затоки.
Міграції у кільчастих нерпа виражені слабо. Очевидно, вона заходить на північ далі всіх ссавців. Більшу частину року вона проводить в покритих льодом бухтах і фіордах. Восени, в міру замерзання води, тварина не мігрує на південь, а проробляє в льоду отвори, до яких регулярно підпливає подихати і відпочити. Зазвичай нерпа проводить під водою 8-9 хвилин, але в разі потреби може не підніматися на поверхню до 20 хвилин. Щоб запастися новою порцією повітря Нерпі досить 45 секунд.

розмноження
Дитинчата народжуються в довгому густому Белькова вбранні, який змінюється, мабуть, через 2 тижні. Довжина новонародженого близько 60 см, маса до 4 кг. Молочне годування триває близько одного місяця. За цей час довжина тіла дитинчат збільшується приблизно на 10 см, а маса подвоюється. Потім темп зростання сповільнюється. До зими маса тіла молодих нерпа досягає 12 кг, а його довжина 80 см і більше. У однорічних нерпа довжина тіла до 84 см, вага до 14 кг.
Самки народжують одне дитинча-белька. Характерною відмінністю цього виду є те, що в багатьох випадках дитинчата, що втратили матір, не гинуть, а виживають, але зростання їх сильно сповільнюється, і в результаті вони залишаються карликами.
Самки кольчатой нерпи досягають статевої зрілості в більшості випадків у віці 5-6 років, а перше потомство приносять у віці 6-7 років. Самці вступають у розмноження переважно в віці 6-7 років. У кольчатой нерпи ріст припиняється у віці 10 років.
Основу харчування кольчатой нерпи складають дві групи тварин - риби і ракоподібні, причому тільки ті з них, які утворюють великі скупчення в верхніх шарах води.
каспійська нерпа
Зовнішній вигляд

Довжина тіла каспійської нерпи до 150 см, маса в середньому 70 кг. Тіло при невеликій довжині відносно товсте. Шия недовга, але помітна, голова невелика. Краї сплощених вибрисс хвилясті.
Забарвлення цієї нерпи у різновікових і різностатевих тварин різна. Характерна велика індивідуальна варіація в забарвленні. В основному верхня поверхня тіла має темнуватий фон, черевна - світло-сірий. На боках перехід тонів поступовий. По всьому тілу безладно розкидані темно-сірі, коричневі, іноді майже чорні плями різних розмірів і контурів. На спині плямистість виражена сильніше, ніж на череві. Самці забарвлені яскраво і контрастно, ніж самки.
ареал проживання
Мешкає каспійська нерпа тільки в Каспійському морі, де зустрічається повсюдно від Північного Каспію до берегів Ірану. Північна половина моря в цілому більш населена. ніж південна.

Каспійська нерпа здійснює регулярні сезонні, хоча і не довгі міграції. У зимові місяці майже вся популяція зосереджується в льодовій зоні Північного Каспію. У міру зникнення льодів тварини переміщаються на південь і до початку літа широко розподіляються по акваторії Середнього і Південного Каспію. Тут вони посилено живляться, а на початку осені починають знову переміщатися в Північний Каспій.
Основу харчування каспійської нерпи складають різні види бичків. Друге місце в харчуванні займає кілька. У ще менших кількостях ці нерпи поїдають атерини, креветок, бокоплавів. З цінних промислових риб в їхніх шлунках іноді знаходять оселедець, поїдають ними в деякі періоди року в невеликій кількості. Склад їжі протягом року змінюється мало.
розмноження
Самка приносить, як правило, одного великого дитинча довжиною до 75 см, масою 3-4 кг. Він покритий довгим шовковистим майже білим волоссям. Тривалість молочного харчування близько 1 міс. і за цей період довжина дитинчати збільшується до 85-90 см, а маса тіла - більш ніж в 4 рази.

Статевої зрілості самки досягають, мабуть, в 5-річному віці, так що більша частина самок приносить перше потомство у віці 6 років. Після цього більшість статевозрілих самок розмножується щорічно.
Великих і щільних скупчень на льодах нерпи не утворюють. Самки з дитинчатами зазвичай розташовуються на деякій відстані одна від одної. Щеняться переважно на міцних крижинах, в яких влаштовують Лазьки (отвори) ще в той час, коли лід тонкий. Ці Лазьки не замерзають завдяки постійному використанню їх тваринами для виходу на лід. Іноді нерпи змушені розширювати Лазьки за допомогою гострих кігтів, наявних на передніх ластах.