Комахоїдні insectivora, ссавці, опису і фото тварин, навчально-пізнавальний


Африканський карликовий їжак


Рябий путорак (землерийка)

У цей загін входять абсолютно різні за зовнішнім виглядом і способу життя тварини, що живуть на всіх континентах, окрім Австралії. Зазвичай вони не викликають у людей ніякої симпатії. І, між іншим, даремно! Майже всі вони приносять користь, знищуючи величезну кількість шкідливих комах. Комахоїдні - тварини дуже древні, їх предки жили на нашій планеті вже 135 мільйонів років тому, коли по землі ще бродили динозаври. За сучасними даними в загоні налічується близько 400 видів, і це третій за обсягом (після гризунів і кажанів) загін ссавців. Деякі ознаки дозволяють вважати комахоїдних і самими примітивними з плацентарних ссавців - це перш за все їх невеликі розміри, просто влаштовані кінцівки і зуби. Їжу вони не жують і не розтирають, а тільки кусають і роздрібнюють - тому їх цілком «влаштовують» дрібні, майже однакові і дуже гострі зуби. Морда у комахоїдних подовжена і зазвичай закінчується невеликим хоботком, очі і зовнішні вушні раковини маленькі, у деяких сильно скорочені. Шерсть у них коротка і м'яка, тіло деяких покрито колючками, головний мозок дуже малий і практично не має борозен і звивин. Комахоїдні ведуть наземний, підземний, напівводяний або навіть деревний спосіб життя. Побачити їх не просто, тому що більшість активні в нічний час. Як випливає з назви, харчуються ці звірі в основному комахами, але деякі є справжніми хижаками. Для комахоїдних характерний надзвичайно високий рівень обміну речовин і пов'язана з цим надзвичайна ненажерливість: дрібні землерийки з'їдають за добу вдвічі більше, ніж важать, і можуть прожити без їжі всього кілька годин. Ще однією відмінною особливістю тварин цього загону є їх дивовижна плодючість: самки можуть народжувати до 15 дитинчат.

Сімейство ежіной Еrinaceidae

Єжи - найбільш давнє і примітивне сімейство загону. Люди знають їх дуже давно, ще в античні часи з висушених і натягнутих на дощечки шкурок їжаків робили гребені-чесалки для овечої вовни. В результаті їжаків стало так мало, що сенат Стародавнього Риму навіть видав указ про їх охорону. Науці відоме не менше 30 видів їжаків, і, виявляється, далеко не всі вони схожі на знайомого нам колючого мешканця лісів і парків. Є в природі і зовсім інші, примітивні їжаки, покриті волоссям, а не голками, і нагадують своїм зовнішнім виглядом гризунів. І все-таки найвідоміша особливість їжаків - їх здатність при небезпеки згортатися в клубок, підставляючи ймовірного ворога колючий спинку і ховаючи незахищені мордочку і черевце. (А голок у їжака дуже багато - 6-7 тисяч!) Цікаво, що деякі їжаки підсилюють дію своїх колючок, змащуючи їх отруйною рідиною. Для цього вони ловлять жаб, прокушують їх привушні залози і змащують їх виділеннями голки. При уколі такими «отруєними стрілами» виникає сильне печіння, що не проходить по кілька годин. У їжаків дуже тонкий слух і прекрасний нюх, що дозволяють їм відчувати видобуток на глибині декількох метрів під землею. А ось зір у них слабке, втім нічному тварині воно не так уже й важливо. Взимку їжаки сплять в лігві з трави, листя та моху. В цей період температура тіла у них знижується до 2-3 градусів, а частота дихання до 6-8 разів на хвилину. Всю зиму вони нічого не їдять і живуть за рахунок накопиченого з осені жирових запасів: перед впаданням в сплячку їжаки важать 700-950 г, навесні ж таки не більше 350 г. Для потомства їжачиха теж будує спеціальне лігво, де і народжує 5-6 (іноді від 3 до 10) ежат. Новонароджені сліпі, глухі і голі, але вже через кілька годин у них з'являються м'які білі голочки. Вони дуже швидко ростуть, темніють і вже через два тижні стають такими ж, як у дорослих. Харчуються їжаки в основному різними безхребетними (павуками, слимаками, хробаками, комахами), але не відмовляються і від мишей, жаб і пташенят. Поїдають вони і ягоди, плоди і насіння рослин. Їсть їжак дуже багато і за ніч з'їдає стільки ж, скільки важить сам. Чомусь про їжаків ходить безліч легенд - наприклад, про те, що вони чудові (не гірше мангустів) змієлови або про те, що вони тягають на голках яблука. Насправді спеціально змій їжаки НЕ вистежують, хоча дійсно при нагоді можуть розправитися і з великої гадюкою. А ось їх стійкість до різних отрут дійсно вражаюча. Так, в порівнянні з морською свинкою такого ж розміру їжаки переносять дози отрути змій або ос великі в 35-40 разів. Що ж стосується яблук на голках, можливо, ця легенда не позбавлена ​​підстав. Справа в тому, що їжаки дуже страждають від численних паразитів, що поселяються у них між голками (вошей, бліх, кліщів і ін.) Щоб позбутися від них вони використовують сильно пахнуть речовини, катаються на падали, «купаються» в мурашниках і навіть нанизують на голки недокурки. Можливо, для цієї ж мети підходить і кислий сік яблук, насаджених на голки.

Сімейство землерійкові Soricidae

Саме велике сімейство загону - землерійкові. (Частина сучасних систематиків виділяють це сімейство із загону комахоїдних і привласнюють йому статус окремого загону мідицеподібні Soricomorpha.) У ньому понад 300 видів (тільки вУкаіни мешкає 25), і вчені до цих пір продовжують описувати все нові і нові. Через сильний запах землерийок не їдять багато хижаки, і, можливо, тому люди здавна приписували їм безліч магічних і лікувальних властивостей, і при цьому панічно їх боялися.

Землерийки - найдрібніші серед комахоїдних, а карликова белозубка - взагалі серед всіх ссавців (її вага 1,5 г, а довжина тіла 3,5 см). Зовні землерийки схожі на мишей, але відрізняються великою головою, лицьовий відділ якої витягнуть в хоботок. Вони мешкають в самих різних ландшафтах - від тундри до тропічних лісів і пустель, піднімаються і в гори на висоту до 4500 м. Рухи їх моторні і легкі, вони можуть швидко бігати по землі, робити ходи в лісовій підстилці, досить високо стрибати, а при необхідності і плавати. Харчуються землерийки різними безхребетними, але нападають і на дрібних хребетних: жаб, ящірок, дитинчат гризунів, «виявляючи хоробрість, кровожерливість і лютість, зовсім не відповідає їх незначною величиною» (як пише А. Брем). Щодня землерийки з'їдають кількість їжі, вдвічі перевищує їх вагу. Високий рівень обміну речовин змушує їх до цілодобової активності і не дає впадати в сплячку. Живуть землерийки мало, не більше 2 років, але зате вони дуже плідні, в рік мають 2-3 посліду по 4-14 дитинчат в кожному.

У сімействі Кротов, що включає в себе близько 20 видів, крім знайомих нам підземних жителів є ще й наземні примітивні форми, зовні схожі на землерийок, а є і напівводні. Звичайний кріт широко поширений в Європі і Азії. Побачити його нелегко, а ось дізнатися про його присутність просто - по невеликих купках землі (кротовіни). Все в цьому невеликому звірку пристосоване для проживання в землі: тіло у нього обтічної форми і покрите густою короткою бархатистою шерстю, що складається практично з одного підшерстя. Таке хутро дозволяє кроту з однаковою легкістю пересуватися в вузьких ходах як головою, так і хвостом вперед. Правда, через постійне тертя об землю, хутро швидко зношується, тому на відміну від інших тварин кріт линяє 3-4 рази на рік. Вушні раковини і очі у крота зовсім маленькі і прикриті складками шкіри. Але найдивніше, звичайно, його передні кінцівки: потужні, короткі, схожі на лопати, з міцними кігтями і вивернутими долонями, вони являють собою чудові землерийні інструменти. Крот знаходить свою їжу (дощових черв'яків, комах і їх личинок, молюсків та інших безхребетних) за допомогою прекрасно розвиненого нюху і слуху. За день він прориває близько 20 метрів нових підземних ходів, а загальна їх протяжність - десятки кілометрів. Дачників, звичайно, діяльність кротів не дуже тішить, але вчені вважають, що ці тварини приносять чималу користь, і не тільки тим, що знищують шкідливих комах. Справа в тому, що земля, яку кроти виносять з глибини, дуже родюча, оскільки значно багатшими мінеральними речовинами, ніж поверхневі шари грунту.

Широко використовувати красивий і міцний хутро кротів почали відносно недавно, в кінці XIX століття. До сих пір в хутровому промислі нашої країни видобуток кротячих шкурок стоїть на шостому місці (а в європейській частині та на Уралі навіть на першому!). У всьому світі за рік заготовляють до 20 мільйонів шкурок кротів.

У Північній Америці живе кріт зовсім незвичайного вигляду. Це звездорил - досить великий звір довжиною до 20 см. На кінці його мордочки є овальний диск, від якого променями відходять 22 м'ясистих, тонких відростків - ними звездорил обмацує і захоплює здобич. Ці кроти не тільки риють ходи в землі, а й прекрасно плавають і пірнають.

Ще більше пов'язана з водною стихією хохуля. Цей древній звірок (як стверджують вчені - сучасник мамонта) досягає в довжину 20 см. Він має 20-сантиметровий сплюснутий з боків хвіст, перетинки на лапах і довгий рухливий хоботок. Цей чудовий плавець і водолаз проводить у воді велику частину життя і населяє водойми з повільною течією і густою рослинністю по берегах. Правда, нори хохуля робить на березі, але вихід з них розташований під водою. У норі є 2-3 житлові камери, оскільки звірята нерідко живуть сім'ями. Крім основної нори є ще й кормові, де хохуля влаштовують запаси їжі. Харчується вона п'явками, хробаками, молюсками, водними павуками і комахами. За своєю здобиччю не ганяється, а взмучивает придонний мул хоботком і передніми лапами, а потім виловлює потривожені живність. Колись російська хохуля була широко поширена в басейнах Волги, Дону, Дніпра та Уралу, але тепер стала дуже рідкісною і внесена до Червоної книги МСОП іУкаіни. На жаль, довгий час це унікальна тварина піддавалося масового знищення через свого цінного хутра. Зараз таке важко собі уявити, але тільки в 1913 р на Нижегородської ярмарку було продано 60 тисяч шкурок хохулі.