Найдовша змія в світі, цікаві факти з фото і відео
Змії - це дивовижні істоти, які викликають неоднозначну реакцію практично у всіх людей. Ці холоднокровні відрізняються розумом, якоїсь таємничістю і навіть містицизмом. Нижче - рейтинг 10 найдовших змій планети.
1 місце - сітчастий пітон

Пітони вважаються безпечними для людей, так як відомі всього 2 випадки нападу цієї змії на людину. Переважно вони харчуються гризунами і домашньою худобою, тому часто «гостюють» в найближчих поселеннях.
2 місце - анаконда зелена (або гігантська)

Підвид зелена анаконда, що належить до сімейства удавів, вважається найбільшою в світі - її розміри сягають 9-10 метрів, причому більшими є самки. Однак в східній частині Колумбії була спіймана і зовсім гігантська особина - анаконда завдовжки в 11 м і 43 см.
Це змія живе в Південній частині Америки і більшу частину свого життя проводить у воді. Харчується домашньою худобою, який приходить попити води до водойми - це можуть бути кози, вівці, качки і навіть собаки. Веде відокремлений спосіб життя, за винятком шлюбних періодів, і дуже любить поніжитися в променях сонця
3 місце - бірманський пітон

Цього пітона також називають темним тигровим. Середня довжина - близько 5-8 м, але світу відомий екземпляр, що виріс до 9 м 15 см. Мешкає бірманський пітон в Індонезії, Індії, Китаї, на Яві, в Таїланді та Камбоджі. Любить вологість, тому вважає за краще тропічні ліси і болота. Прекрасно плаває, а в молодому віці ще і лазить по деревах. Харчується гризунами, голубами, варанами. Великі особини можуть поласувати навіть шакалом або оленем. Ці пітони відрізняються флегматичністю, тому на людей нападають вкрай рідко.
4 місце - індійський пітон

Також називається світлим тигровим пітоном і досягає в довжину 6 м. Зустрічається в горах, на скелястих схилах і біля води. Веде нічний спосіб життя, вдень відсипаючись, а вночі виходить на лови. Ця змія харчується невеликими тваринами близько 3-5 кг, хоча при бажанні здатна зловити і більш велику дичину.
5 місце - королівська кобра

Серед отруйних змій вважається найбільшою - досягає 5 м 60 см в довжину. Насправді до справжнім кобрам вона не відноситься, а належить до сімейства зміїна. Мешкає в Південній і Південно-Східній Азії, іноді ковтає варанів, але найчастіше харчується родичами, в тому числі і отруйними. На відміну від інших змій може контролювати дозу уприскуваного під час укусу отрути. Кобра має відмінну пам'яттю і, як кажуть, здатна відрізнити зловив її людини від інших людей.
6 місце - удав звичайний

Удав звичайний належить до сімейства удавообразних або ложноногих. В середньому досягає 4-5 м, хоча зустрічаються особини до 6 м. Мешкає на схилах гір, в лісах, болотах, біля річок та озер, в печерах. Непогано плаває і може тривалий час знаходиться у воді. Часом жителі міст замінюють удавами кішок, так як вони добре полюють на гризунів.
Чорна мамба вважається отруйною змією на африканському континенті. Книга рекордів Гіннеса стверджує, що вона є ще й найшвидшої змією в світі, так як відрізняється надзвичайною спритністю, що дозволяє їй ковзати по землі навіть з піднятою головою. Полює днем, на різну дрібну дичину - гризунів, мишей і т.д. При зустрічі з людиною намагається уникнути контакту, але якщо їй це не вдається - відразу нападає.
8 місце - бушмейстер

Найбільший вид сімейства гадюк виростає до 3-4 м. У Південній Америці вважається отруйною змією. Веде одиночний спосіб життя, зустрічається найчастіше на необжитих територіях, тому контакти з людьми рідко. Сурукуку - місцева назва бушмейстер - виходить на полювання вночі, харчується гризунами і дрібними зміями. Його отрута небезпечний для людини, але рівень смертності від нього досить низький - до 12%.
9 місце - коричнева східна змія

Сітчаста коричнева змія належить до сімейства зміїна. Зустрічається в Австралії, Новій Гвінеї, а також в Індонезії. Досягає в довжину 2-х метрів, а найбільша з зареєстрованих особин зросла до 2 м 40 см. Яд змеи без медичної допомоги може призвести до летального результату.
Полює східна змія на гризунів, переважно будинкових мишей, часом їдять рептилій, птахів і навіть своїх родичів.
10 місце - гюрза

Ця змія, що належить до роду гігантських гадюк, так само отруйна і може досягати майже 2-х метрів. Зустрічається повсюдно - і в Туреччині, і в Іраку, в Індії, Азії і на території колишнього СРСР. Віддає перевагу гірничо-степову зону. Полює в різний час доби, в залежності від пори року. Ці змія зимують поодинці або групами до 12 особин. Їсть дрібних ссавців, птахів і змій.