Як добувають олію страуса ему
Про масло ему, напевно, чув кожен, адже цей косметичний продукт дуже популярний останнім часом. У нашій країні масло ему, як і інші продукти, які дає страус, не так поширені, як в інших країнах, в основному, через те, що і самі страуси у нас до сих пір вважаються екзотикою.
Як добувають олію ему: після забою туші з неї вирізують червоне і біле м'ясо, після чого з задньої частини туші витоплюють жир, очищають його, переплавляють і дезодорують. Таким чином, масло ему - це 100% жир тваринного походження, як правило, очищений і дезодорована.
Масло ему уже встигло стати легендою у всьому світі. Відомо, що в деяких країнах, зокрема, в Словаччині, страусів ему вирощують виключно заради жиру, причому, головний ринок його збуту знаходиться не в самій країні, а в Чехії.
Масло страуса ему, або жир страуса ему, являє собою тваринний жир, який у міру відгодовування птиці накопичується під її шкірою на спині. Для виробництва масла використовується жир бурого ему (одна пташка при правильному і повноцінному харчуванні дає до шести літрів напіврідкого жиру, який після перетапливают, очищають і переробляють на масло). Щільність жиру і його колір можуть різнитися, але зазвичай, якщо говорити про молоду птиці, масло ему - це напіврідкий або рідкий жир жовтого кольору. Жир ему більше, ніж на 70% складається з ненасичених жирних кислот, основний компонент олії - олеїнова кислота, приблизно одна п'ята - лінолева кислота (омега-6). Масло ему також містить велику кількість лінолевої кислоти (омега-3).
Масло ему використовується тільки для зовнішнього застосування, в косметології, фармацевтиці та космецевтики. За складом воно схоже на гусячий жир, але має унікальні протизапальними властивостями, що дозволяє використовувати масло для боротьби з розтяжками, шрамами, колоїдними рубцями, крім того, у нього яскраво виражену протинабрякову і протизапальну дію. Масло ему відмінно зволожує шкіру, підвищує її пружність, запобігає появі запалень і утворення рубців. Дослідження показали, що масло ему абсолютно нетоксичний і не викликає алергії, що значно розширює поле його можливого застосування. Глибоке зволоження шкіри дозволяє успішно використовувати масло страуса ему при виробництві косметики для людей з дуже сухою шкірою. Сильні пенетраціонние (проникаючі) властивості масла ему роблять його дуже корисною добавкою при виробництві різних кремів і гелів.
У чистому вигляді масло ему продається порівняно рідко. В даний час продається косметика і безліч препаратів з додаванням олії ему, які, в основному, не наведено в певному стандарту. Їх ефективність значно варіюється.
Масло страуса ему - чистий, натуральний і ефективний компонент багатьох косметичних і фармакологічних препаратів і побічний (а іноді - і основний) продукт, заради якого вирощують бурих страусів ему, нарівні з яйцями і кігтями.