Панди прекрасно лазять по схилах скель і по деревах, здатні до плавання

Панди заслужили любов популярність завдяки своїй легко впізнаваною чарівною зовнішності.

Бамбуковий ведмідь (а це і є велика панда) - зникаючий вид ссавців, що відносяться до сімейства ведмедів. Великі панди живуть в гірських районах Китаю, а саме слово "панда" перекладається з китайської як "ведмідь-кішка". Вчені досі ламають голови до якого виду тварин зарахувати панду: до єнотам або до ведмедям.


Ось уже кілька мільйонів років живуть на Землі чарівні тварини під назвою панди.

Доросла панда важить від 30 до 160 кг. Довжина цього милого і дивного тваринного 1,2-1,8 м.


Панди активні в будь-який час доби.
Вони ховаються під кронами дерев і в печерах тільки під час негоди, і не будують постійного будинку (лігва).


Панди прекрасно лазять по схилах скель і по деревах, здатні до плавання.

У холодний період панда малоактивна, в багатосніжні зими іноді впадає на короткий час в подобу зимової сплячки, але на відміну від інших ведмедів, вона взимку не спить. Однак протягом зими вона спускається вниз по схилах (зазвичай не нижче, ніж до 800 м), щоб досягти місць з досить помірними і комфортними температурами.


Територіальність у самців панд виражена дуже слабо, а от самі, на противагу їм, захищають свої території більш, ніж енергійно. На кожну тварину припадає приблизно по 4-7 квадратних км площі, причому території самців частково перекривають території самок.

Чим в дикій природі і в неволі харчуються панди


99% їжі панди - бамбук. За добу панда з'їдає близько від 12 до 25 кг бамбука, поглинаючи як молоді пагони, так і старі стебла рослин. Іноді в хід йдуть навіть коріння. Стінки шлунка у панд м'язисті, а шлунок і стравохід покриті зсередини захисним слизових шаром, що і захищає тварину від травмування трісками бамбука.
Їжа така перетравлюється дуже погано, тому панди по 10-12 годин на добу безперервно жують, на інші дії сил у них вже майже не залишається - це пояснює їх малорухливий спосіб життя.


Стебла бамбука тварина тримає в лапах за допомогою «кігтів» - «шосте» пальців, протиставлені іншим. Це, звичайно, ніякий не палець, а просто виріст на одній з п'ясткових кісток.


Таке "пристосування", дане панді природою, дозволяє досить-таки спритно маніпулювати неслухняними бамбуковими стеблами. Їдять панди в вертикальній позі, що нагадує людську, що незмінно викликає захват у відвідувачів зоосадів.


Необхідну вологу панди отримують з бамбука, який на 50% складається з води (молоді пагони - на 80-90%). Але пандам цього мало, і вони змушені ходити до прісних водойм, щоб заповнити нестачу води в організмі.


Живучи в розплідниках і зоопарках панди крім бамбука, із задоволенням їдять рідку рисову кашу, цукрова тростина, спеціальні багаті клітковиною бісквіти, яблука та моркву, морква, а так же солодка картопля.

Кілька слів про "весіллях" у панд

Період, коли може відбутися зачаття, дуже невеликий: всього від 2 до 7 днів. Ембріон розвивається із затримкою, перебуваючи в спокої від півтора до чотирьох місяців.

"Джентельмени" залишають "дамам" все найцінніше, а саме - дитинчат.

Майбутня мама будує лігво, вистилає його дно листям і гілками.

Вагітність триває від 84 до 181 дня, але в середньому становить 136 днів.

Дитинчата у панди народжуються зовсім крихітними: всього по 100-200 г вагою. Дитинчата з'являються на світ абсолютно сліпими і беспомощнимі.На світ з'являється один малюк, але буває, що їх двоє, а то і троє.


Дитинчата вимагають невсипущої турботи і уваги, тому у самок найчастіше вистачає сил тільки на одного малюка, інші, на жаль, приречені на загибель. Тому в дикій природі панди розмножуються вкрай повільно. У неволі цих проблем немає, бо турботу про дитинчат панди беруть на себе зоологи та зоотехніки - працівники зоопарків.

Мати-панда часто похитує свого малюка в лапах, притискає його до своїх грудей.


Коли дитинчаті панди виповнюється 1 місяць - він починає обростати дивним хутром і набуває характерні чорні мітки на тельце.А ще через пару тижнів у малюка відкриваються очі.

Пересуватися дитинчата починають приблизно з 3-х місяців, а до цього віку вони зручно влаштовуються на своїй мамі.


Дитинчата панди живуть зі своїми матерями 2-3 роки, після чого вступають на шлях самостійності.


Цікаво, що у панди і людини на гени збігаються на 68%.

Інші новини по темі: