Найменші в світі слони - карликові слони борнео

Найменші в світі слони - карликові слони борнео

Як називається: Карликовий слон Борнео. | Скільки важить: 2-3 тонни.

Висота: 2-2,5 м. | Де живе: північно-східна частина острова Борнео (Малайзія).

Найменшими слонами в світі визнані слони з острова Борнео. Їх наукова назва - Elephas Maximus Borneensis. Слон борнейський. або Карликовий слон Борнео - один з підвидів Азіатського слона. Проживає популяція карликових слонів не на всій території Борнео, а тільки в Малайзії в штаті Сабах і зрідка зустрічається в індонезійській частині острова.

Ареол проживання карликових слонів Борнео пояснюється їх раціоном. Крім різної зелені у вигляді трав, пальмового листя, диких бананів, кори, горіхів, плодів, насіння, тварини потребують для повноцінного розвитку ще і в мінералах. А знаходять вони їх у вигляді солонців або мінеральних концентратів в вапнякових відслоненнях на берегах річки.

Найменші в світі слони - карликові слони борнео

Найменший у світі слон - Карликовий слон Борнео. фото - David Evison / Shutterstock

Зовнішні особливості карликових слонів Борнео

Крім маленьких розмірів, карликові слони відрізняються від своїх родичів довгим і товстим хвостом майже до землі, великими вухами, більш зігнутим будовою хребта і майже прямими бивнями. Але наймиліше відмінність - це зворушливе дитяче вираз мордочки, завдяки якому такого тваринного неможливо сплутати з іншими породами слонами.

походження

Звідки цей рідкісний слон з'явився на острові до сих пір залишається загадкою.

Згідно з першою гіпотезою, яка грунтується на лабораторних дослідженнях ДНК карликового слона, ці тварини живуть в ізоляції від інших родичів більше 300 тисяч років і є особливим видом. А потрапити на острів вони могли під час Всесвітнього похолодання близько 18 тисяч років назад по сухопутному перешийку, який з часом зруйнувався. Тоді і легко з'ясовні зовнішні відмінності від інших азіатських слонів, а їх маленький розмір - наслідок острівної ізоляції. Начебто дуже правдоподібна теорія крім одного «але» - на острові відсутні археологічні докази проживання слонів весь цей час. Максимум, що знайшли - підтвердження їх життєдіяльності не пізніше 18 століття.

І тут в силу вступає друга версія, згідно з якою слони Борнео були подаровані в 18 столітті султану Сулу від правителя Яви. І якщо це правда, то карликові слони з Борнео можуть виявитися мертвими яванський слонами. Але залишається незрозумілим, як за пару сотень років кілька слонів змогли б розмножитися до такої обширної популяції.

Найменші в світі слони - карликові слони борнео

Найменший у світі слон - Карликовий слон Борнео. фото - nationalgeographic.com

загрози існування

В даний час безліч сил направлено на порятунок карликових слонів з острова Борнео від вимирання. Така загроза виникла через масову вирубку лісу і облаштування сільськогосподарських угідь на їх постійних міграційних маршрутах. А це часто призводить до жертв з людського боку і до вбивства слонів. До того ж, важливу роль зіграли мисливці за їх бивнями. А маленькі слоненята систематично піддаються нападам тигрів.

Станом на сьогоднішній день, на острові залишилося менше 1000 представників настільки рідкісного виду.

Сімейне життя

Іноді стада самок слонів об'єднуються з групою самців і живуть великим кланом.

Слонихи доглядають онуків, племінників і дітей подруг

Слонихи допомагають один одному ростити маленьких слоненят. Більш досвідчені дорослі слонихи-мами показують молодим як доглядати за слоненятами. Виживання слоненят значно зростає коли стільки слоних готові піклуватися про нього.

вони прив'язуються
Слони, як відомо, в перебігу життя встановлюють тісні зв'язки між друзями і членами сім'ї. Відомі випадки про дружні узи, які тривали протягом усього життя і навіть є факти про те, як слони оплакували смерть своїх близьких і друзів. Матері слони дуже сумують за мертвонародженим слоненята. Були також випадки коли слони поверталися до місць загибелі своїх близьких і сумували там.

Слони ходять один за одним
Слони насправді ходять один за одним, наприклад коли йдуть шукати їжу або воду. Слоненята чіпляються хоботом за хвіст матері щоб не відставати, а інші слонихи оточують їх, щоб захистити від небезпеки.

Слони чоловічої статі теж іноді групуються
Дорослі самці живуть переважно ведуть кочовий і відокремлений спосіб життя. Коли чоловік слон досягає статевої зрілості (близько 12 до 15 років), він поступово стає більш незалежним від своєї сім'ї. Згодом він усе більше починає бродити поодинці або приєднаються до чоловічого клану слонів.

Стадо самців теж має ієрархічну структуру. Найсильніші і досвідчені слони ведуть і захищають групу. Кожен член групи знаходиться в стаді поки він не вибере самку і вона прийме його залицяння. Після шлюбного періоду самець повертається до свого звичного способу життя - бродити одному або в суспільстві інших самців.

Стада живуть на одній території виявляють дружні знаки і сигнали при зустрічі.

Кілька цікавих фактів: