Птахи допомагають саду, сади північного заходу
Людмила Щербакова,
кандидат сільськогосподарських наук, доцент Харківської Лісотехнічний академії, фахівець зі збереження та захисту садових і паркових рослин
Здатність пернатих до знищення шкідників часто недооцінюється садівниками, але ж при сприятливих умовах птахи можуть винищити значну кількість найрізноманітніших шкідників. Одні спеціалізуються на ґрунтових шкідників, інші - тільки на літаючих, треті многоядни. Деякі види можуть жити в садах постійно, але більшість прилітає годуватися з найближчих лісів і лугів.
ЩО ЦЕ ЗА ПТАХИ?
Воробей будинковий і горобець польовий гніздяться в будівлях людини і в природних укриттях - дуплах, щілинах, пустотах дерев. Велика заслуга виробів в охороні садів від шкідників. Вони вигодовують своїх пташенят Щелкунов, гусеницями метеликів, личинками листоїдів, довгоносиків, хрущів. Будинковий горобець - майже єдиний винищувач вербової волнянки, одного з найнебезпечніших шкідників тополь і верб. В осінньо-зимовий період горобці харчуються насінням бур'янів, що також приносять значну користь.
Дрозд-рябинник - частий мешканець приміських лісів і парків, влаштовує зазвичай свої гнізда в розвилках стовбурів, рідше на горизонтальних гілках на висоті 10-15 м. Харчується і вигодовує пташенят наземними комахами і їх личинками, дощовими черв'яками, дрібними молюсками. Восени горобинники майже повністю переходять на харчування ягодами, чим завдають плодовим посадкам значних втрат.
Дятли своїм стуком вказують нам на присутність короїдів. Ці лісові лікарі ретельно простукують стовбури в пошуках личинок. Іноді вони відривають великі шматки кори або видовбують воронки в стовбурі, намагаючись витягнути личинок з глибини стовбура.
Зеленушка часто зустрічається в невеликих садах, в приміських лісах. Влаштовує гнізда зазвичай на хвойних породах (їли, туї). Харчується переважно насінням бур'янів і культурних рослин. Ними ж вона вигодовує своїх пташенят, додаючи для різноманітності личинок комах. Ці зелененькі пташки з товстим дзьобом - наші помічники в боротьбі з бур'янами.
Мухоловка-форель - селиться в дуплах, охоче заселяє і штучні гнізда. Харчується різними комахами, в тому числі і шкідниками з гілок і листя дерев і чагарників, з трав'яного покриву.
Вівчарик весняний зазвичай влаштовує гнізда на землі під прикриттям гілок чагарнику. Харчується в кронах листяних дерев і чагарників дрібними комахами, гусеницями метеликів, цикадками і попелицями.
Піщуха - невелика коричнево-сіра птах з тонким зігнутим дзьобом. Улюблене місце гніздування - тріщини в стовбурах старих дерев. Веде осілий спосіб життя, часто тримається в районі гніздового ділянки весь рік. Харчується комахами, павуками, витягуючи їх з допомогою дзьоба з ущелин кори. У пошуках корму пищуха обстежує стовбури дерев, огинаючи їх по спіралі знизу вгору.
Поползень влаштовує гнізда в розломах гілок, дуплах, тріщинах. Основу харчування складають комахи і павуки, яких він збирає на гілках, листках і корі дерев. Знищує довгоносиків, короїдів, вусанів, гусениць метеликів. Восени і взимку може харчуватися горіхами, насінням липи, клена, а також плодами і насінням чагарників і трав. Сімейна пара прилітає годувати своїх пташенят близько 300 разів на день.
Славка садові й славка сіра влаштовують свої гнізда невисоко над землею в заростях чагарнику або високої трави. Славка чорноголова гніздиться на низьких гілках дерев і чагарників, воліє поросль черемхи, спіреї рябіннолістную, поросль берези, клена, вільхи, горобини, бузини, жовтої акації та бузку. Все славки харчуються жуками (довгоносики, листоїдами), мухами, клопами і гусеницями метеликів. В кінці літа поїдають також рослинну їжу - соковиті плоди і ягоди.
Синиця велика і синиця-лазоревка - типові мешканці садів. Їх можна зустріти в протягом усього року. Після закінчення періоду гніздування вони об'єднуються в зграйки і кочують у пошуках корму. Під час кочівель синиці часто влаштовують стоянки в місцях масового розмноження шкідників і можуть повністю ліквідувати їх осередки. На відміну від багатьох комахоїдних птахів, вони продовжують винищувати шкідливих комах протягом всієї зими. Синиці здатні діставати приховану видобуток - комах, які перебувають під корою. У пошуках корму вони ретельно оглядають тріщини кори, перепурхуючи поступово від низу до верху. В осінньо-зимовий період синиці харчуються також насінням деревних порід - берези, сосни, ялини. Велика синиця влаштовує гнізда в низько розташованих дуплах (які може видовбувати сама), в штучних гніздів'я (синичника, шпаківні), в тріщинах, в будівлях людини. Іноді селиться в порожнині освітлювальних ліхтарів. На початку гніздового періоду самці великий синиці займають територію і сповіщають самок, а також суперників гучною піснею. Синиця-лазоревка зустрічається рідше. Гніздиться в дуплах, щілинах, штучних гніздів'я. Під час зимових кочівель лазоревка тримається в стайках з іншими видами птахів.
Під підвалом (тексти і банери):

Людмила Щербакова
к. с. н. доцент Санкт¬Петербургской Лісотехнічний академії, фахівець зі збереження та захисту садових і паркових рослин
Укромне місце розташування вашої ділянки, які підходять рослини і, нарешті, важлива деталь - відсутність кішки або собаки - сприятливі фактори для заселення ділянки птахами. Дуже важливо, що оточує вашу ділянку - ліс або болото, відкритий простір або сусідні сади.
Посадка плодово-ягідних дерев і чагарників дозволить прогодуватися багатьом птахам в осінньо-зимовий період. Так, наприклад, плодами яблуні ягідної харчуються більше 15 видів птахів, насіння бузку і клена складають основу раціону снігурів, плоди горобини, калини звичайної, глоду, бузини - основна їжа омелюхи та зимуючих дроздів. Для успішного гніздування цих птахів необхідно формування щільних непросматріваемих куртин чагарників і наявність нескошених ділянок.
Для залучення на гніздування солов'їв потрібно зберігати на окремих ділянках саду заросли гіллястих чагарників (бузини, черемхи) і незайману підстилку, бажано, щоб грунт в цих місцях була досить вологою, а підходи важкодоступні.
Для залучення птахів-дуплогнездников можна влаштовувати штучні гнізда. Шпаки часто живуть колоніями, тому будиночки для них можна розвішувати групами, по кілька штук. Решта птахи можуть конкурувати за територію і не терплять поруч сусідів.
Розвішування гніздівель найкраще проводити восени або взимку, щоб виключити конкуренцію заселення між горобцями і іншими дрібними дуплогнездники. У таких штучних укриттях багато зимуючі птахи ночують, перечікують негоду і, як правило, починають заселяти їх для гніздування вже в кінці зими.
Дуплогнездники добре займають гніздування, що знаходяться на висоті від 3 до 8 м. Зі збільшенням висоти гніздування найчастіше займають горобці. Так, наприклад, велика синиця за краще займати гніздування на висоті 3-4 м, а деякі пари гніздяться в порожнинах освітлювальних ліхтарів на висоті 0,7-1,2 м. Горихвостка теж гніздиться на висоті від 0,6 до 6 м, мухоловка- форель - від 3 до 6 м, шпак - від 2 до 8 м.
Для залучення таких видів, як піщуха, необхідно влаштовувати щілиновидні укриття, які птахи можуть взимку використовувати для ночівель, а навесні зайняти під гніздо.
На жаль, багато видів корисних для саду дрібних птахів погано пристосовуються до культурного ландшафту. Справа в тому, що більшість з них в'є свої гнізда на землі або невисоко над землею, в густій траві, зарослих кущах, а іноді досить відкрито, недалеко від води. Таких затишних місць в культурному ландшафті мало. Крім того, в наших садах дрібних птахів підстерігають додаткові небезпеки - хижаки, які прекрасно існують поруч з людиною: ворони, сороки, домашні кішки. Проте у нас є можливість «приманити» цих симпатичних санітарів, треба тільки знати їх повадки і пристрасті.