Північний морський котик, морський котик (callorhinus ursinus) котики, море, види, ареал, проживання,
10 найменших змій планети
Про самих маленьких змій планети ми вам і розповімо в даній статті. Яке це - бути такими крихітними?
Найпопулярніші породи собак в світі
Популярність породи - це лише данина моді. Про це слід пам'ятати, знайомлячись з нашим рейтингом.
Найкрасивіші павуки в світі
При вигляді павука ми зазвичай відчуваємо страх або відраза - що може бути гарного в цих страшних восьминогих створіння, що поїдають мух?
3000 фактів про тварин і рослини
Цікаві, цікаві і цікаві фактів про життя тварин і рослинах в картинках.
10 найсильніших тварин в світі
Чи може людина зрівнятися за силою з тваринами?
50 фото-фактів про жирафів
Тільки два види тварин можуть розбитися на смерть, впавши з висоти власного зросту - жираф і людина.
10 найдорожчих тварин планети
Скільки грошей готові заплатити люди за тварина?
10 найпоширеніших порід домашніх свиней
В даний час існує безліч порід свиней. Деякі з них поширені набагато ширше інших.
10 самих повільних тварин
Хто ж з тварин самий-самий повільний на планеті?

Зоологи виділили вісім різних видів цих звірів, шість з яких мешкають в Південній півкулі, один - біля берегів Каліфорнії, нас же цікавить восьмий - північний морський котик. Це найчисленніший, цікавий і цінний представник вухатих тюленів. Оскільки розповідь піде тільки про нього, для стислості ми його будемо називати морським котиком, або просто котиком.
Ось його портрет. Щільне тіло - як величезна крапля - веретеноподібне, прекрасно обтічне. Маленька голова з широко розставленими красивими темно-карими, як би всьому дивує очима. На загостреному носі віяло світлих довгих жорстких вусів. Вушні раковини ледь помітні. А замість ніг - широкі, дуже рухливі ласти-весла. З їх допомогою звір у воді розвиває пристойну швидкість, а ось на суші від них пуття мало, і тому він не ходить, а незграбно й важко пересувається короткими стрибками.
Самці і самки різко відрізняються розмірами: дорослий кіт важить один-два центнери, до чверті тонни, у виняткових випадках 360 кілограмів. А ось їх подруги миниатюрнее: в чотири-п'ять разів легше.
Шуба котиків незвичайно густа, ніжна і шовковиста, забарвленням від сріблясто-сірого до чорно-коричневого. Вона водонепроникна, надзвичайно міцна і разом з товстим шаром жиру надійно оберігає тіло звіра від переохолодження. Адже вода у теплокровних тварин забирає тепло в 20 разів швидше, ніж повітря.
Харчується котик тільки в воді, переважно кальмарами і рибою. Мізерний пайок їй немає притаманний. Шлунок дорослого самця вміщує 15 - 16 кілограмів їжі. У особливо великих звірів - сікачів виявляли і шлунку 20 і навіть 25 кілограмів з'їденого, однак це вже рідкість. Самки і молодняк задовольняються меншим: трьох-чотирьох кілограмів їм цілком вистачає на добу і навіть більше.
У воді котики швидкі і моторні. Загреба передніми ластами-веслами і звиваючись гнучким тілом, їм розвинути швидкість 15 - 20 кілометрів на годину не проблема. Розігнавшись, вони стрімко вистрибують з води і пролітають в повітрі до чотирьох-п'яти метрів. Групами і поодинці як дельфіни. Глибоко зітхнувши, котик пірнає в морську глибину до 80 - 100 метрів, не з'являючись на поверхні добрий десяток хвилин.
Таким чудовим плавцям зловити рибу, кальмара, восьминога нічого не варто. Тому-то вони такі жирні. Правда, не тільки тому, що їжі багато. Жир їм потрібен і для надійної теплоізоляції і плавучості. Майже всі морські звірі, як відомо, мають під шкірою товстий шар жиру - кити, моржі, тюлені. А котику-сікач рясний жировий запас необхідний ще і для багатомісячного перебування на лежбище.
Живуть котики в північній частині Тихого океану. Однак місця їх розмноження - лежбища строго обмежені. Крім Командорських островів, сімейне життя котиків проходить на острові тюленів близько Сахаліну, на декількох островах Курильської гряди і на які належать США Прібилова островах.
Лежбища тварини влаштовують на пологих піщаних або галькових острівних пляжах, на слизьких величезних каменях, а то і взагалі на скелях. На багатьох океанських островах тьма зручних для котиків місць, а вони тиснуть, тісняться, часто бідують всього на декількох з них, з року в рік припливаючи саме до них і ні до яких інших. І кожен точно до того місця, де народився.
Всю довгу зиму котики живуть одинаками, групами і невеликими стадами на океанських просторах, але головним чином уздовж Курил, Японії і Каліфорнії. Відпочивають і сплять там же, де і годуються, нерідко за сотні, навіть тисячі кілометрів від землі. Сплять так: спливають, лягають на бік, підвертають задні ласти до голови, яку піднімають над водою так, що вона майже стосується задніх ластів, виходить своєрідне кільце.
До весни вроджений інстинкт тягне морських котиків один до одного. Збившись в табуни, вони пускаються в далеку дорогу на північ, в царство холоду і туманів.
