Опосум - фото, види, опис, ареал проживання, харчування, розмноження

В даний час сучасна фауна налічує кілька видів опосумів, але більша частина з них вимерла в ході еволюції. Однак навіть після того, як більша частина цих сумчастих зникла, частина опосумів все ж пристосувалася до нових умов і в даний час є процвітаючим видом. В даний час їх популяція переважно сконцентрована на американському континенті, в північній і південній його частинах. Цікаво те, що у частини видів шкіряна сумка втратила свою функціональність в ході еволюції.

Опосум - це маленьке сумчаста ссавці, зовні схоже на гризуна. Перші представники цього виду з'явилися ще в крейдяному періоді, тобто близько 100 млн. Років тому, і з тих пір істотно не змінилися.

Це цікаво! Розмір дорослого самця досягає 60 см, самки трохи менше, приблизно 50-55 см. Це стосується найбільших видів, більш дрібні різновиди можуть бути і по 15-20 сантиметрів і вагою від 50 грам до 2 кілограм.

Морда у цих звірків витягнута, хвіст як правило, не покритий шерстю, з жировим потовщенням біля основи, причому він має суто практичне призначення: за допомогою нього звірок хапається за гілки, коли пересувається по деревах, і тримається за них під час денного сну. Тіло опосума покрито коротким, густим, щільним хутром. Колір його дуже різноманітний і може бути від світлого до чорного, все залежить від середовища проживання і виду. Передні лапи розвинені набагато сильніше, ніж задні, на кінцях лапок є по 5 гострих кігтів.

Опосум - фото, види, опис, ареал проживання, харчування, розмноження

Все опосуми активні в нічний час, днем ​​вони сплять на деревах або в норах. Будова щелеп говорить про примітивність опосума, вони налічують 50 зубів, з них 4 ікла. Тривалість життя опосума в дикій природі досягає до 5 років, в неволі при правильному догляді і режим харчування до 7 років і більше. Дуже цікавий захисний механізм цих тварин, він заслуговує на особливу увагу. За вдачею опосум дуже полохливий і при небезпеці він прикидається мертвим, лежачи без руху, а за допомогою спеціальних залоз виділяє неприємний запах, що нагадує запах розкладається тіла. Хижак, обнюхавши його, найчастіше йде. Після цього звірок миттєво «оживає» і тікає. Треба сказати, що така тактика приносить великий успіх для виживання виду. Ще ці тварини - знатні соні. вони можуть спати до 19 годин на добу.

ареал проживання

За даними вчених, в доісторичні часи ці тварини були дуже широко поширені на території всієї сучасної Європи, про це говорять розкопки палеонтологів. В даний час опосуми активно процвітають в Новому світі. Льодовики і пов'язане з ними похолодання клімату ці території торкнулося менше, ніж Європу. Найбільш поширені опосуми в Північній і Південній Америці, Аргентині, але останнім часом вони активно освоюють більш північні території. Також вони живуть на південному сході Канади і Малих Антильських островах.

Опосум - фото, види, опис, ареал проживання, харчування, розмноження

Опосуми живуть в лісах усіх типів, степах і навіть в напівпустелях. Можуть зустрічатися як на рівнинних територіях, так і в гірських районах на висотах до 4000 метрів. Є види, які ведуть напівводний спосіб життя, селячись у водойм, будуючи нори в дуплах дерев. Але більша частина з них все-таки веде деревний або наземний спосіб життя.

Це цікаво! Є опосуми, які селяться поряд з житлом людини, але найчастіше уникають спілкування з людьми.

За образу харчування опосуми - всеїдні тварини. Вони харчуються комахами, різними корінцями, плодами і ягодами, рідше можуть виходити на справжнє полювання, але це більше характерно для великих видів. Як об'єкти полювання можуть виступати ящірки, гризуни, такі як миші, щури і навіть кролики.

Взагалі харчування залежить від виду опосумів і умов їх проживання. Є навіть водні опосуми, вони харчуються в основному рибою, іноді можуть пополювати на жаб і невеликих водних змій. У голодні часи нерідко зустрічаються випадки канібалізму. Ці тварини мають непоганий апетитом, але справа не в їх обжерливості, просто опосуми таким чином, створюють запаси жиру на «важкі« часи.

Опосум - фото, види, опис, ареал проживання, харчування, розмноження

Якщо утримувати тварину в якості домашнього вихованця, його можна годувати фруктами, овочами, куркою і яйцями. У рідкісних випадках можна давати корм, призначений для кішок, проте зловживати цим не варто.

розмноження

Опосум - фото, види, опис, ареал проживання, харчування, розмноження

Це цікаво! Період вигодовування потомства молоком досить довгий і тривають до 100 днів. За цей час маленькі опосуми активно розвиваються і набирають вагу. Приблизно через 2 місяці вони поступово покриваються шерстю і у них відкриваються очі.

Після цього вони можуть переходити на дорослу їжу. Статева зрілість настає в 6-8 місяців як у самок, так у самців. Деякі види опосумів виношують потомство в сумці, але у більшості вона відсутня і тому самки переносять дитинчат на спині.

види опосумів

Перерахуємо кілька найпоширеніших видів опосумів. Всі вони різні за способом життя, розміром, харчуванню та місцях проживання.

звичайний опосум

Опосум - фото, види, опис, ареал проживання, харчування, розмноження

Найвідоміший з усіх. Це досить великий вид цієї тварини, може досягати розміру домашньої кішки і важити до 6 кілограм. Але як правило, звичайна вага 4,5-5 кілограм. Населяє ліси, переважно біля водойм. Харчується злаковими, дрібними ящірками, комахами, грибами. Рідше поїдають падаль.

Вергинские опосум

Опосум - фото, види, опис, ареал проживання, харчування, розмноження

Теж досить великий звір масою до 6 кілограм. Найчастіше населяє вологі ліси, але може зустрічатися і в преріях. Харчується дрібними гризунами, птахами, розоряє гнізда. Може успішно атакувати молодих кроликів.

водяний опосум

Опосум - фото, види, опис, ареал проживання, харчування, розмноження

Веде водний спосіб життя. Харчується рибою, раками і прісноводними креветками, іноді вживає в їжу фрукти. Їжу ловить передніми лапами на плаву. На відміну від інших видів, у цих опосумів народжується досить мало дитинчат, від 1 до 6, в той час як у інших буває від 8 до 20 малюків.

мишачий опосум

Опосум - фото, види, опис, ареал проживання, харчування, розмноження

Це невеликий звірок розміром до 15 сантиметрів. Мешкає в гірських лісах на висотах до 2500 метрів. Харчується комахами, плодами і яйцями птахів. У посліді буває до 12 дитинчат.

Сірий Голохвостий опосум

Опосум - фото, види, опис, ареал проживання, харчування, розмноження

Це дуже маленький вид. Довжина тіла досягає 12-16 сантиметрів, а маса до 120 грам. Живуть на рівнинах, переважно в низькій і густій ​​траві. Часто селиться поблизу житла людини.

Патагонський опосум. Також маленький вид опосумів, його тіло досягає в довжину 13-15 сантиметрів, а маса всього 50 грам. Харчується в основному комахами, рідше дрібними птахами або ящірками.

Цікаві факти

Опосуми - дуже полохливі тварини. При будь-якої небезпеки вони тікають або прикидаються мертвими, тому їх зловити нелегко. Але вчені знайшли вихід: виявилося, що ці звірята живлять тягу до алкоголю. Щоб зловити опосума, треба всього лише розставити блюдця з алкогольним напоєм на шляхах проходження тварин. Вони його з великим задоволенням вип'ють і, втративши здатність рухатися, їх можна спокійно збирати.

З усіх почуттів, на думку вчених, у цих тварин найсильніше розвинений нюх. Ще цікавим фактом є те, що вони майже не видають звуків, крім випадків, коли відчувають біль.

Опосум - фото, види, опис, ареал проживання, харчування, розмноження

Це цікаво! Майже всі види опосумів є бродячими тваринами і не мають своєї закріпленої території, на якій вони полюють, як це буває у інших тварин.

Цих тварин часто використовують в якості домашніх вихованців, правда в нашій країні це екзотика, так як вони досить примхливі в утриманні. Крім того, хутро опосумів використовується в якості матеріалу для виготовлення одягу і модних аксесуарів. Правда якістю і довговічністю він не відрізняється і в зв'язку з цим не користується популярністю.

Опосум як домашній вихованець

У своїй любові до кішок людство дійшло до краю, кілька років тому приступивши до відтворення обшарпаних, невиразного кольору мутованих тварин, відомих зараз під ім'ям Лікою ...

  • Ягуарунді - одне з найбільш незвичайних тварин нашої планети. Витончене і потужне тіло ласки з круглою мордочкою і круглими вушками видри, невелике зростання і вага, ...

  • Бельгійська вівчарка (Веlgiаn shерhеrd) - одна з пастуших порід собак, до якої, відповідно до класифікації МКФ, відносяться різновиди грюнендаль, малінуа, лакенуа і тервюрен. На ...

  • В даний час існує 2 види хохуль: російська і пиренейская. Російська хохуля - багато в чому унікальний звір, який добре відчуває себе на Землі вже більше 30 ...