Масло ши (butyrospermum parkii)

ідеальний засіб для догляду за шкірою обличчя, тіла і волоссям, компонент численних косметичних продуктів, володіє поживними, пом'якшуючими, регенеруючі і ранозагоювальні властивості

Масло ши - рослинне масло, що добувається з насіння дерева ши.

Дерево ши, каріте, каре, коло, сі, віталларія дивовижна, vitellaria paradoxa, butyrospermum parkii (лат) - дерево сімейства Сапотові. Родина - Африка. Виростає в основному в країнах Західної та Центральної Африки.

Має розкидисту крону і шкірясті листя і досягає 10-20 м у висоту. Зовні воно нагадує звичайний дуб. Протягом всього року відбувається періодична зміна листя: одні опадають, інші виростають, дерево ніколи не залишається без листя. Кора дуже міцна, покрита товстим шаром пробки і здатна захистити дерево від пожеж, які часто трапляються в африканській савані. Ши є африканським довгожителем - живе до 200 років. Дерево росте досить повільно. Починає цвісти запашними коричневими квітками в двадцятирічному віці і активно плодоносити в п'ятдесятилітньому, зберігаючи високу врожайність протягом більше ста років. Плоди круглі, діаметром близько 4 см, при дозріванні стають коричневими. Зсередини плід складається з тонкого шару поживного кремовою м'якоті, навколишнього велике насіння. З цього насіння і видобувається масло дерева ши.

Назва "ши" походить від місцевого африканського "сі". Дерево ши - так назвав його шотландський дослідник Парк Мунго, який перший описав дерево і його властивості в кінці 18 століття.

В Африці дерево ши вважається священним, його називають "дерево життя". Збір його плодів супроводжується особливим прадавнім ритуалом: жир, отриманий з перших плодів, використовується для приготування святкової страви, яке поїдається всіма учасниками, які збирають урожай. Потім в жертву приносяться курчата, а закінчується святкова церемонія розпиванням алкогольних напоїв. Згідно з традицією, плоди збирають жінки. Очищені ядра горіхів миють, сушать і товчуть в дерев'яних ступах до стану борошна. Потім додають воду і розігрівають її до певної температури, при якій масло спливає на поверхню. Його збирають і варять до повного випаровування води і отримання густої жирної маси білого або жовтуватого кольору. Це і є масло ши, або каріте.

В Африці масло ши використовують для приготування їжі, в якості палива для ламп, а також як герметик для глинобитних стін. Жир, змішаний із землею, наносять на зовнішні стіни для гідроізоляції в сезон дощів. обмазують їм будинки, змішавши з землею. Африканське населення застосовує масло каріте в лікарських і косметичних цілях: в мазі для лікування шкірних захворювань, для загоєння дрібних ран і тріщин на шкірі, а також для догляду за барабанними перетинками і шкіри навколо очей.

Маслом ши користувалася єгипетська цариця Клеопатра. Караванним шляхом їй доставляли його з Нубії в глиняних глечиках. В Європі з цим маслом познайомилися в 19 столітті.

Масло каріте є дорогим маслом, так як дерево ши росте тільки у себе на батьківщині в Африці. Всі спроби культивації його в інших місцях успіхом не увінчалися. В Африці дерево спеціально не вирощують, воно росте саме по собі, тому кількість масла обмежена.

Найбільшим виробником і експортером масла ши є Буркіна Фасо. Близько 90% масла йде на власні потрібні африканського континенту. У наші дні в Африці закуповуються в основному не масло ши, а насіння рослини, у тому числі далі механічним шляхом отримують масло.

Масло ши має безліч застосувань і використовується в медицині, у фармацевтичній і харчовій промисловості і вкосметологіі. У західних країнах масло ши використовується практично тільки в косметології. Масло є багатим джерелом харчових жирів.

Для екстракції олії використовується гексан, проте в даний час застосовуються екологічні продукти, отримані без використання хімічних речовин. Масло виробляється в двох формах - очищеної і неочищеної. Для застосування в косметології підходить тільки органічне нерафіновану олію, в якому сконцентрована величезна кількість корисних речовин.

Хімічний склад масла до аріте складається на 80% з тригліцеридів, 17% неомильних жирів, також в ньому присутні сквален, фітостероли і ксантофилл, вітаміни F, A, D, E, тритерпенові спирти.

У США існує Інститут масла ши, де розроблена класифікація масла. Існують 4 класу масла ши, в залежності від його якості: A, B, C, F. Масло класу, А - це масло вищого гатунку Преміум, натуральне 100%, використовується в дорогих кремах і для лікування різних шкірних проблем. А масло класу F надає на шкіру тільки зволожуючу дію і практично не має загоюючим властивістю. Клас залежить від технології вичавки масла.

Масло каріте має захисні, поживними, протизапальні, ранозагоювальні, пом'якшуючими, зволожуючими властивостями.

Лікувальні властивості масла ши застосовуються в наступних випадках

- при болях в суглобах, ревматизмі, артриті, при м'язових болях, розтягненнях, при м'язовому перевтомі як протинабряковий та протизапальний засіб

- при застуді, грипі, ГРВІ

- в період менопаузи завдяки наявності в ньому фітогормонів

- для лікування і профілактики шкірних захворювань, дерматозів, псореаза, а також виразок, порізів, опіків

Масло ши - ідеальний засіб для догляду за шкірою обличчя і тіла і за волоссям. У косметичної індустрії воно цінується дуже високо. Використовується в чистому вигляді як моносредство, але частіше входить до складу величезної кількості всіляких косметичних засобів. Його додають в мило, бальзами та лосьйони для тіла, креми та маски для обличчя, гелі для душу, креми для ніг, креми і лосьйони до і після засмаги.

Масло ши використовується в косметології завдяки

- живильним і пом'якшувальною властивостями

Пом'якшує сухі і огрубілі частини шкіри тіла. Зменшує і розгладжує зморшки і розтяжки. Чи не залишає жирного блиску. Покращує структуру шкіри. Захищає від негативного впливу навколишнього середовища. Відновлює клітинні структури. Сприяє насиченню клітин необхідними поживними речовинами і збереженню молодості. Покращує колір обличчя.

Чудово підходить для догляду за шкірою, що лущиться. з нерівностями і шорсткостями.

Завдяки високому вмісту жирних кислот і вітамінів А, Е, D, F, масло добре зволожує шкіру. Захищає її від зневоднення і висихання. Відновлює бар'єрні функції.

Незамінний засіб для сухої і збезводненої шкіри.

Надає омолоджуючу і антиоксидантну дію. Зменшує кількість зморшок, повертає шкірі гладкість і еластичність. Активізує синтез колагену. Сприяє уповільненню процесу старіння шкіри. Неомиляемие жири і тригліцериди жирних кислот, що входять до складу масла ши, підсилюють процеси регенерації клітин.

Підходить для догляду за зрілою шкірою і використовується в косметиці anti-age.

- ранозагоювальну і протизапальну властивостями

Через високий вміст лінолевої кислоти прискорює загоєння поверхневих ран і алергічних дерматитів, шрамів і сонячних опіків. Заспокоює запалені ділянки шкіри, свербіж, допомагає при укусах комах. Ефективно в боротьбі з акне, прищами і вуграми. Перешкоджає утворенню комедонов і не закупорює пори, таким чином перериваючи механізм утворення вугрів і прищів і роблячи шкіру чистою, рівною, гладкою і свіжою. Маслом каріте добре змащувати потріскані губи.

Підходить для догляду за роздратованою, запаленої і чутливою шкірою.

Є компонентом сонцезахисної косметики. прекрасно захищаючи від ультрафіолетових променів, завдяки коричної кислоти. Природний УФ-фільтр. Використовується при лікуванні сонячних опіків. Захищає шкіру від холоду та спеки. Прекрасно захищає шкіру навіть в умовах жаркого африканського клімату.

Масло каріте прекрасно підходить для масажів. Воно добре розмазується і вбирається. Знімає напругу, хворобливість і сприяє регенерації шкіри. Допомагає при м'язових перевтомі, болях, ревматизмі, як протинабряковий та протизапальний засіб при болях в суглобах. Залишає відчуття гладкості і пружності. Виліковує попрілості у новонароджених.

Допомагає в боротьбі з целюлітом. Підвищує мікроциркуляцію шкіри і бореться з "апельсиновою кіркою". Робить менш помітними розтяжки, перешкоджає утворенню стрий і допомагає загоєнню рубців, надаючи регенеруючу дію і відновлюючи клітинні структури.

Масло ши не викликає алергії. В Африці його використовують для масажу новонародженим немовлятам. Єдине протівопроказаніе - його не можна застосовувати тим, у кого алергія на горіхи.

Масло каріте знайшло широке застосування в засобах по догляду за волоссям - в бальзами, масках, шампунях. Живить, зволожує по всій довжині, надає сяйво і блиск волоссю. Прекрасно відновлює пошкоджені, ослаблені і сухе волосся, волосся з посіченими кінчиками. Чи не обтяжує волосся і не робить їх жирними.

Масло ши використовують в харчовій промисловості для виробництва маргарину, а в поєднанні з какао для виготовлення шоколаду в якості замінника масла какао. 90% експорту олії каріте йде на виготовлення шоколаду. Може використовуватися як повноцінний замінник вершкового масла. Не містить холестерину.