Ефірна олія гіркого апельсина
Ефірна олія гіркого апельсина широко відомо завдяки його властивостям і повсюдного застосування. Але все ж є дуже багато прогалин в наших знаннях, які дозволяють оцінити його ефективність по достоїнству. Давайте заповнить їх разом!
Походження масла апельсина
Горький апельсин родом з Південно-Східної Азії. Сьогодні рослина культивують в субтропіках і середземноморських країнах: Ізраїль, США, Гвінея, Південна Америка, Індія, Чорноморське узбережжя Кавказу. Зустріти цей вид апельсина в дикорослому стані неможливо.
Помаранча - вічнозелене дерево, що досягає до 10 метрів висоти. Основною відмінністю від інших представників сімейства можна вважати не тільки дуже запашні квіти, а й блискучі овальні і дрібні білі листки, а також шипи.
Основним способом виготовлення ефірного масла вважається метод холодного преса шкірки плодів, які досягли зрілості, з подальшим віджиманням і парової обробкою. У деяких країнах цей процес поєднаний з виробництвом соку апельсина. Очевидно, що якості такого ефірного масла невисоко.
Аромат масла - свіжий, з ноткою гіркоти, характерною для цитрусових. Відрізнити запах гіркого апельсина від солодкого можна лише добре принюхався. Тонкість, притаманна помаранчеві, на жаль, ледь помітна.
Екстракт володіє жовтим або світло-коричневим кольором. За консистенцією він текучий. Склад ефірола розроблений таким чином, щоб екстракт піддавався окислення. Тобто, в нього входить достатня кількість антиоксидантних речовини.
Історія використання масла гіркого апельсина в Європі почалася лише в кінці XXVII століття. В ті часи його добували вручну, а сам процес був не тільки складним, але і дуже тривалим. Це, поряд з екзотичним походженням плода. визначило позамежну вартість ароматичної добавки. І все ж, вона була дуже популярною серед дворян, які нерідко вирощували дерева в своїх оранжереях і додавали сік плодів помаранчі в ванну або використовували його в якості духів.
На сьогодні, щорічне споживання ароматного масла плодів гіркого апельсина користується величезним попитом, його світовий оборот досягає 15 000 тонн на рік.
Властивості ефірного апельсинового масла

Корисні властивості ефірного масла гіркого апельсина
Існує безліч видів ефірних масел апельсина, кожен з яких має свої властивості і особливостями. Екстракт добувають з гіркого і солодкого видів рослини. Він міститься не тільки в плодах, а й листі і квітах. Якість масла також залежить від середовища, в якій вирощували дерево. Особливо виділяють іспанські та гвінейські апельсини.
Сфери застосування і ефект обумовлені біоактивними сполуками, яких в апельсині більше 500. Звернути особливу увагу слід на:
- Жирні кислоти (лінолеіновая, миристиновая, пальмітинова і олеїнова), що сприяють живленню і зволоженню шкірних покривів.
- Лимонен, що відповідає за аромат, крім того, володіє протизапальними властивостями і сприяє очищенню шкіри, її освіження.
- Бергаптен, який бере участь у виробленні меланіну. Він оберігає шкіру від шкідливих випромінювань
- Фелландрен - фермент, необхідний для активізації процесів виробництва колагену.
- Фурфурол, який регулює виділення сальних залоз, зменшує вугровий висип
Ефір здатний позитивно впливати на емоційний стан людини. Він зігріває, допомагає поліпшити настрій, знімає втому і дозволяє позбутися від нав'язливих станів. Крім того, він здатний усунути порушення сну, нервозність, печаль і тугу.
У медичній галузі, екстракт апельсина отримав дуже широке застосування. Він здатний:
- поліпшити зір
- Позбавити від гіповітамінозу
- Знизити рівень холестерину в крові
- Поліпшити засвоєння вітаміну С
- Позбавити від вірусних та простудних захворювань
- Стабілізувати роботу кишечника
- Нормалізувати кровообіг і серцебиття
Масло помаранчі відрізняється і яскраво вираженим антицелюлітним ефектом, а також допомагає знизити вагу за рахунок стабілізації жирового і вуглеводного обміну в організмі. Воно є ідеальною добавкою для тих, хто сидить на дієті, оскільки надає шкірі пружність і виводить токсини з організму.
Горький апельсин є не лише потужним регенерує засобом, але і сприятливо діє на центральну нервову систему. за рахунок чого підвищується концентрація, працездатність і зосередженість.
У косметології властивості апельсинового ефірного масла використовуються при лікуванні шкірного і волосяного покривів. Корисний для будь-якого типу шкіри ефірол володіє захисним і відновлюючий ефект. Він здатний повернути шкірі здоровий вигляд, прибрати пігментні плями, веснянки, сліди вугрової висипки. Робить позитивний вплив на роботу сальних залоз, регулюючи секреторну функцію. За рахунок цього відбувається нормалізація жирності шкірного покриву, звуження пор і їх очищення, стимуляція синтезу колагенових волокон. Це означає, що шкіра стає еластичною, а процеси старіння припиняються. Масло можна використовувати як ліки від дерматитів, прищів, чорних крапок і запалень гнійного характеру.
Що стосується застосування масла для волосся. то це один з небагатьох екстрактів, який підходить для частого використання.
Порада: пам'ятайте, що завдяки стійкому, приємному і сильному аромату, масло апельсина можна використовувати в побутових цілях для усунення неприємних запахів і дезинфекції повітря.
Застосування ефірного масла апельсина
Ефірна олія солодкого й гіркого апельсинів багато різноманітними корисними властивостями, що і зумовлює масу різноманітних застосувань, від найпростіших і нехитрих, до складних тривалих процедур.

Перш за все, слід пам'ятати про дозування, при яких використання принесе користь і ніякої шкоди:
- 6 крапель на ванну води
- 3-5 крапель в аромалампу на 15 кв. метрів
- 10 крапель на 20 грам базового масла для масажу
- 10 крапель на 15 квадратних метрів сауни або лазні
- 7-8 крапель на 10 грам базового кошти для розтирання при міозитах, болях в суглобах і невралгії
- 5 крапель на 20 грам засоби особистої гігієни
- 5 крапель на 15 грам косметичного засобу для насичення
Перевищення допустимої кількості аромамасла може привести до головних болів, нудоти, блювоти.
Є безліч варіантів використання ароматного масла і його суміші з іншими ефірами для лікування і профілактики
- Для полоскання рота при ангіні та інших захворюваннях: одну краплю екстракту апельсина розчиняють в склянці теплої води.
- Для зняття запалення ясен: масло змішують з будь-основою в пропорції 1: 1 і три рази в день змащують проблемні місця.
- Для лікування гострих вірусних захворювань: стакан води + три краплі ефіру. Інгаляція проводиться протягом 5-7 хвилин.
- Для зняття занепокоєння і нав'язливих станів: 20-30 хвилин використання аромалампи.
Найбільш ефективним методом використання ефірного масла для поліпшення стану шкіри обличчя є приготування масок:
- На дрібній тертці необхідно натерти половину середнього огірка, очищеного від шкірки. Дві чайні ложки отриманої м'якоті змішують зі сметаною (2: 1) і чайною ложкою ефіру. Дайте масці настоятися, нанесіть на обличчя на 15 хвилин і змийте теплою водою. В кінці процедури використовуйте зволожуючий крем.
- Розімніть виделкою дві великі полуниці, змішайте з чайною ложкою жирних вершків і чотирма краплями ароматичної олії. Нанесіть на обличчя на 20 хвилин.
- Візьміть чотири столові ложки лікувальної грязі, змішайте з настоєм ромашки до кашоподібного стану. Додайте чайну ложку масла зародків пшениці і краплю аромамасла апельсина. Через 15 хвилин слід умитися і використовувати живильний крем.
- 10 мілілітрів масел горіха, авокадо і жожоба змішати з трьома краплями аромамасла апельсина і краплею жасмину, герані, ванілі. Маску нанести на півгодини на шкіру обличчя, змити теплою водою.
- Щоденний лосьйон: 10 мілілітрів спирту медичного, три краплі ефіру ромашки, герані і апельсина змішують і розбавляють 100 грамами води. Лосьйон зберігається в холодильнику. Протирають шкіру двічі на день.
Протипоказання
Властивості ефірного масла апельсина будуть ефективні тільки за умови правильного застосування. Особливих протипоказань до використання масла немає. Єдине, що слід пам'ятати - не можна його застосовувати перед виходом на сонце. Не можна також забувати про те, що апельсин відноситься до дуже алергенним продуктам, тому перед будь-яким використанням слід перевіряти реакцію організму на ефір.
Порада: нанесіть трохи масла на чутливий ділянку шкіри в чистому, нерозбавленому вигляді або в суміші з базовим засобом. Чи не змивайте протягом доби. Якщо ніякої реакції організму ви не помітите, масло можна використовувати. У разі прояви алергії слід звернутися до лікаря, який допоможе підібрати інше масло зі схожим ефектом.
Схожі матеріали

Складні розмальовки-антистрес для боротьби з тривогою

Гормон стресу в крові - хотів як краще, а вийшло як завжди

Ефірна олія ялівцю - властивості і застосування

Забруднення навколишнього середовища і здоров'я - чому одне невіддільне від іншого?

Як назавжди позбутися від алергії - 5+ рецептів для дорослих і дітей

5+ причин запаморочення і нудоти у жінок

Що таке велнес - основні принципи життя в гармонії

Запах з рота - як позбутися? Причини та рішення пікантною проблеми
