Бетаїн (betaine) в косметиці
Бетаїн - це натуральна речовина природного походження, яке міститься в багатьох рослинах і деяких тварин. Вперше його виявив доктор Шейблера в 1866 р в соку цукрових буряків. Від латинської назви цукрових буряків «бета вульгаріс» і походить назва даної речовини.
З хімічної точки зору, бетаїн є похідним гліцину (це найпростіша амінокислота) і являє собою триметилгліцин.
В організмі людини бетаїн бере участь у багатьох біохімічних реакціях. Наприклад, він бере участь в зниженні рівня гомоцистеїну, який може провокувати розвиток остеопорозу і атеросклерозу.
Також існує думка, що бетаїн бере участь в окисленні жирів і підсилює метаболічні процеси. І хоча це не знаходить істотного підтвердження в дослідженнях, бетаїн в зв'язку з цим активно використовується в засобах для зниження ваги і спортивному харчуванні. Але не відомо жодного дослідження, в якому була б встановлена зв'язок між бетаїном і процесом схуднення.
Ще одна властивість бетаина - осмопротекція. за рахунок чого він сприяє збереженню молекул води всередині клітини і не дає їм у великих кількостях виходити через мембрану. Таким чином, підтримується електролітний баланс і попереджається зневоднення епітелію. Цим пояснюється присутність бетаина практично у всіх зволожуючих косметичних засобах.
Крім того, бетаїн має такі косметичні властивості, як кондиціювання та зняття роздратування з шкіри.
Бетаїн також покращує зовнішній вигляд волосся, надає їм блиск, робить їх міцними і сильними.
Застосування бетаина в косметиці:
- зволожуючі креми;
- зволожуючі маски для обличчя;
- антивікові креми;
- засоби по догляду за шкірою навколо очей;
- тональні креми;
- лосьйони після гоління і сонцезахисні засоби (знімає роздратування)
- шампуні.
Видобуток бетаина ведеться за допомогою певних хімічних реакцій з рослинної сировини (соку буряка), а також синтетичним шляхом при реакції триметиламіну і монохлоруксусной кислоти.
Таким чином, можна зробити висновок. що бетаїн - це дуже корисна речовина, що є важливим компонентом багатьох косметичних засобів, особливо зволожуючих.