Тетерів (фото) справжній піжон з лісостепу

Розміри: довжина тулуба дорослої особини 50 - 70 см, довжина крила 25 - 30 см, довжина хвоста 9 - 11 см. Маса птиці 1000 - 1500 р

Тривалість життя: 10 -11 років.

У лісостепових просторах Європи та Азії мешкає красива, з дуже яскравим оперенням птах - тетерев.

Незважаючи на те, що тетерева воліють селитися в більш закритих ландшафтах з високими деревами, зустрічаються ці представники пернатих навіть в підлісках з рідкісною рослинністю.

Цей вид птахів не потребує тільки в закритій місцевості, відповідно його можна легко зустріти, як і дрофу. в степовій смузі.

Також ареал проживання тетерева поширився на частину північної Африки і Скандинавії, але місцеві популяції не такі численні, як на просторахУкаіни і центральної Європи.

Тетерева - НЕ перелітні птахи. Зимувати вони залишаються на тих же просторах, де і живуть. Іноді через зміну зовнішніх чинників, птахам доводиться мігрувати, але найчастіше дальність перельоту дуже незначна.

Зовнішнє опис тетерева

Сплутати самця і самку цього птаха просто неможливо. Над статевим диморфізму у цих птахів природа постаралася. Півні даного сімейства курінообразних дуже яскраві.

Мають чорне забарвлення з місцевими вкрапленнями фіолетового або блакитного відливу в районі спини, шиї і верхньої частини хвоста.

Під крилами і хвостом оперення біле, що створює відмінний контраст. Ці білі вставки в забарвленні тетерева повелося називати «дзеркалами».

І ще одним зовсім пташиним терміном називають піднятий вгору хвіст самця. Білі довгі пір'я, піднімаючись, виглядають як музичний інструмент «ліра».

Надбрівні дуги у півня тетерева виділені густими, яскравими пуховими пір'ям червоного кольору, що зливаються в чубчик.

Тетерів (фото) справжній піжон з лісостепу

Розкрито хвіст тетерева-косача схожий на ліру

Самки тетеревів мають більш стримані тони в забарвленні оперення, кольором нагадують вальдшнепа або бекаса. Світло-охристий з вкрапленнями коричневого і рудого відтінків є відмінною маскуванням на той час, коли самки, сидячи в своїх гніздах в землі, насиджують кладку з майбутнім потомством. Їх легко можна сплутати з особинами жіночої статі глухаря.

Відрізняє тетерок тільки так звані «дзеркала», як у самців, і помітити їх можна лише в той час, коли вона злітає. Також на лапах у вигляді штанців і грудях у самок тетеруків біле оперення.

Дорослі особини мають довжину тулуба від п'ятдесяти до сімдесяти сантиметрів. Маса дорослої птиці може досягати півтора кілограмів. Це стосується самців, самки трохи менше.

Тетерів (фото) справжній піжон з лісостепу

Місця проживання

Основні місця проживання тетерева - це найчастіше лісові, лісостепові або степові зони, як уже говорилося, центральної Європи і Азії. Але не позбавлені наявності такої красивої птиці в розмаїтті своєї фауни і гірські райони південних Карпат, ліси Альп і Арденн.

Чехія, Балкани, пустки Нідерландів, порослі вересом, північна Німеччина, в цих місцях також можна почути токування тетеруків.

Хоч ареал проживання цих птахів широкий, але вплив зовнішніх факторів все ж позначилося на чисельності популяції тетеруків.

З розвитком бурхливої ​​сільськогосподарської діяльності на території колишнього Радянського союзу, що поширилася в бік Європи, Азії, а також захопила більшу частину Сибіру, ​​кількість тетеревів на даних теренах значно зменшилася.

Один з нечисленних видів цих птахів - Кавказький Тетерів, на жаль, навіть занесений в червону книгу. І якщо орнітологи не придумають, як виправити ситуацію, цього красеня можна буде побачити лише в зоопарках або на фото.

Тетерів (фото) справжній піжон з лісостепу

Зникаючий вид тетерева - кавказький

Спосіб життя

Взимку можна поспостерігати забавну картину. Коли земля вкрита снігом і їжі мало, тетерев піднімається на дерева за смачними нирками. Тримаючись лапками за гілки, птиця, звисаючи головою в низ, поїдає зимовий ласощі.

А до вечора, наситившись, пікірує прямо вниз в замет, нальоту пробиваючи лунку, в якій в теплі і проводить всю зимову ніч, а іноді й довше - до доби.

Вилітають взимку тетерева для пошуку їжі, за спостереженнями орнітологів, не більше ніж два рази за світловий день, адже весь їх убогий раціон складають в основному березові бруньки.

Тетерів (фото) справжній піжон з лісостепу

Тетерева в зимовий період

Всю зиму тетерева тримаються змішаними зграями, але з наближенням тепла, до настання весни, тетерки поступово відділяються від самців. Адже коли пригріє перший сонце і зійде сніг, почнеться підготовка до токування.

І тоді, вилітаючи на відкриті ділянки місцевості проживання зграї, самці і самки починають видавати гарні звуки, сила яких зростає з кожним днем ​​весни.

Тетерів (фото) справжній піжон з лісостепу

Тетерева дуже постійні у виборі місця для струму, можна сказати, що вони його ніколи не змінюють, чим і користуються мисливці. Але природа нагородила цю птицю відмінним слухом і зором. А пересувається тетерев по землі дуже швидко і вправно, стрімко віддаляючись від небезпеки

Цікаво! Незважаючи на те, що більшу частину життя тетерев вважає за краще проводити, бігаючи по землі, рятуватися від небезпеки він намагається за допомогою крил, стартуючи з землі дуже шумно. При цьому старт тетеревів з гілок дерев абсолютно беззвучний.

Тетерів (фото) справжній піжон з лісостепу

Летить самець тетерева - піднімається в повітря він досить шумно

Розмноження та гніздування

Розмноження тетеревів відбувається на уподобаних роками місцях, тільки в рідкісних випадках місце токування змінюється. Є основне місце струму і кілька запасних варіантів.

На токовище збирається від десяти самців, чітких ліній поділу території не існує, але втручання в особистісний простір, як правило, тягне за собою агресивні, але не тривалі спаринги і бійки серед чоловічих особин.

Самці тетерева весь день у всій красі виконують свої шлюбні танці і співи, а тетерки з'являються тільки з настанням сутінків.

Триває токування близько двадцяти днів. Право першості на спаровування віддається старим, а також більш сильним особинам. Тетерева полігамні. І за час шлюбного періоду один самець запліднює відразу кілька самок.

Тетерів (фото) справжній піжон з лісостепу

Самці на «рингу» під час струму

Після спарювання, у тетеревів є час звити і облаштувати гніздо. Як правило, вони в'ють гнізда в землі, утеплюючи їх травою, мохом, гілочками і власним пухом, так як саме в цей період у тетеревів починається линька.

Розташовуються тетерячі гнізда в безпосередній близькості з ягідними чагарниками, а то і зовсім під ними - така поведінка помічено у малинівок. Така географія забезпечить самку на деякий час наявністю їжі в вигляді торішніх ягід.

Самка відкладає близько шести-десяти яєць і сідає на кладку. Зазвичай яйця тетерева мають вохристих забарвлення з невеликими, темнуватими вкрапленнями.

Тетерів (фото) справжній піжон з лісостепу

Кладка тетерева в гнізді

За час висиджування майбутнього потомства, тетерка залишає гніздо для пошуку їжі не більше трьох разів на добу, так як самець в процесі висиджування яєць не приймає участі.

З самого моменту спарювання вся турбота про кладці, а потім і про пташенят лягає на самку тетерева.

У той період, коли пташеня тетерева ось-ось має з'явитися на світ, тетерки і зовсім не полишають гнізда від двадцяти годин і більше.

Тетерів (фото) справжній піжон з лісостепу

Самка тетерева висиджує кладку

На прокльовування шкаралупи і потрібно всього кілька годин. З'явилися на світ пташенята тетерева важать не більше тридцяти грам. І що найцікавіше, тут же залишають гніздо.

Кочовий період у пташенят і самки тетерева триває близько місяця. Цей період в раціон харчування входять, крім рослинної їжі:

Молоде потомство, навіть після того як покидає свою матір, ще деякий час прив'язана до однієї і тієї ж території.

Тетерів (фото) справжній піжон з лісостепу

Пташенята тетерева мають маскувальний забарвлення пір'я

види тетеревів

Різновидів тетеревів трохи, а деякі навіть занесені як вимираючі в червону книгу. Орнітологи виділяють кілька основних видів птиці.

Шавлієві тетерев (Centrocercus urophasianus) має не менш яскраві зовнішні ознаки. І виглядає, на відміну від найпоширенішою популяції Косачів, дуже витончено і граціозно, але в той же час має Коломия вид.

Віяло його розкритого хвоста нагадує стирчать в різні боки стріли. А розміри його вражають ще більше. Доросла особина має довжину тулуба від тридцяти сантиметрів до метра!

І важить птах таких розмірів відповідно - від п'ятисот грамів до шести з половиною кілограм. Водиться він, на відміну від своїх побратимів, не тільки на Європейському та Азіатському континентах. Ці птахи відмінно себе почувають на широтах лісів і степів Північної Америки.

Тетерів (фото) справжній піжон з лісостепу

Кавказький тетерев - це той самий вид цих пернатих, який піддається зникнення. Зовні кавказький родич відрізняється від тетерева-косача формою хвоста.

Він у нього в складеному вигляді гачкуватим і спрямований в землю. Також на ньому немає «піжонських» білого пір'я.

Мешкає даний вид переважно в гористій місцевості, але з приходом холодної пори року, вважає за краще спускатися в більш вкриті лісовою рослинністю листяні ліси і підліски біля підніжжя гір, так як там більше шансів прогодуватися взимку і сховатися від хижаків.

Відрізняється він трохи і своїми манерами поведінки. Якщо тетерева звичайні під час токування збираються в зграї, то кавказький вид може собі дозволити здійснювати шлюбні танці з піснями в поодинці, як істинний горець.

Тетерів (фото) справжній піжон з лісостепу

Кавказький тетерев занесений до Червоної книги через значне зниження чисельності популяції

Полювання на тетерева

Як вже говорилося вище, скорочення чисельності і зникнення деяких популяцій тетеруків сприяла бурхлива життєдіяльність людини в розширенні сільськогосподарських полів і фермерських угідь.

Але не тільки це є причиною настільки сумних фактів.

Сімейство Фазанові завжди мало популярність серед мисливців через красу оперення, яке в середні століття прикрашало туалети придворних дам і кавалерів, а також смачного м'яса. З тих пір і по нинішній час мисливці варварськи винищують цю птицю.

Знаючи, що тетерева мають звичку не міняти місце токування роками, мисливці цим користуються і блюзнірство знищують птахів прямо під час спарювання.

Також сильно впливає на чисельність популяції знищення яєць прямо в кладці, так як не рідкістю є руйнування тетерячому гнізда домашньою худобою, якого виганяють на пасовища, де прямо в землі самки птахів висиджують своє потомство.

Дуже великий відсоток смертності і серед молодняка і тільки вилупилися курчат.

Якщо справи і далі так складуться, то фауна нашої планети ризикує втратити ще кілька видів зі свого списку мешканців.

Тетерів: Справжній піжон з лісостепу

Орнітологи налічують всього лише кілька видів цих пернатих з сімейства Фазанові. Незважаючи на великий ареал поселення цих птахів в таких частинах світу як Азія, Європа, Африка і навіть частини Північної Америки, через варварської життєдіяльності людини, деякі з нечисленних видів знаходяться на межі зникнення.