Суматранський кіт фото, відео, опис породи, характер
Суматранський кіт рідко потрапляє на очі людині і вміє добре приховувати сліди своєї присутності. Ареал її розповсюдження невеликий, захоплює острова Суматру, Калімантан, південний край півострова Індокитай (малакку).
Навколишнє середовище пов'язана з прісною водою, де водиться багато риби і жаб. Тварина зустрічається в мангрових заростях, заплавах річок, низинах, первинних лісах, лісосмугах, не віддаляється від джерела води далі, ніж на три кілометри.
Хижак відноситься до роду східних кішок. Завдяки анатомічним особливостям черепа має ще одну назву - плоскоголовий кішка. Латинська назва виду - Prionailurus planiceps. Згідно з деякими генетичними дослідженнями не виключено близьку спорідненість звіра з каракалами або сервали. але остаточно стверджувати цей факт поки не можна.

В даний час допускається, що чисельність кішок може досягати 2,5 тисячі особин. Полювання на тварину заборонена, воно занесено в Червону книгу як вразливий вид.
Суматранський кіт досить терпима до змін навколишнього середовища, може пристосовуватися до нових умов існування, але і її можливості не безмежні. Основну загрозу для популяції становить діяльність людини. Сюди можна віднести знищення лісів, забруднення промисловими і сільськогосподарськими стоками водойм, винищення тваринного отрутою і заманювання його в пастки (як спосіб захисту від нападів на домашню птицю), браконьєрський вилов риби та скорочення харчової бази.

Зовнішній вигляд
Суматранський кіт відрізняється невеликими розмірами, але тендітної її назвати не можна.
- Щільне, кремезне тіло звіра покрите густою шерстю. Довжина тулуба 35 - 50 см.
- Довжина хвоста не перевищує 12 - 15 см.
- Вага кішки варіює від 1,5 до 2,6 кг. Самці трохи крупніше самок.
- Череп тварини має сплощення форму.
- Щелепи розвинені добре, забезпечені гострими, довгими зубами.
- Вуха маленькі, посаджені низько.
- Очі великі, зрушені до перенісся і кілька вирячені. Зіниці вертикальні.
- Лапи короткі, між пальцями, як і у кішки-рибалки. мають невеликі перетинки. Кігті гострі, повністю не втягуються.
- Мордочка у кішки світліше, ніж тулуб. На верхній частині голови основний колір хутра коричнево-червонуватий, на тілі - темно-коричневий. Підборіддя і живіт білого кольору. Уздовж носа, під очима проходять білі смуги. Малюнок на шерсті представлений дрібними, часто розташованими плямами.
Спосіб життя і поведінку
На фото суматранський кіт - маленьке, невинне істота, зовні нагадує домашню кішку. Однак, вона зовсім не така проста, як здається, і має всі звичками хижака. Захищаючись, може бути досить агресивною і небезпечною.
Тварина по натурі одинак і не пов'язує себе сімейними узами. Веде нічний або сутінковий спосіб життя, добре плаває і лазіет по деревах. Лігво облаштовує на гілках, в дуплах або в порожніх стовбурах повалених дерев. Територію позначає сечовими мітками, з порушниками кордонів вступає в сутички.

Основне заняття хижака - рибна ловля, в цьому суматранські кішки великі фахівці. Щоб зловити здобич, вони заходять у воду і пильно вдивляються в її товщу. Спритно вихоплюють зубами і кігтями пропливають повз рибу, при цьому щільно притискають вуха до голови і повністю занурюють голову в воду.
Своїми звичками ці кішки нагадують єнотів - так само, як і вони, полощуть упійманий трофей в воді. Видобуток відносять подалі від водойми, на відстань не менше ніж два метри, тільки там приступають до трапези.
У харчовий раціон входять також гризуни, жаби, яйця птахів, ракоподібні, плоди фруктових дерев, їстівні корінці рослин. Іноді звір тягає домашню птицю. Знищує щурів на пальмових плантаціях, ніж приносить фермерам відчутну користь.

розмноження
Вагітність у суматранских кішок триває не більше двох місяців (в середньому 56 днів). Послід складається з одного - двох, рідше трьох кошенят. Дитинчата кілька місяців харчуються материнським молоком, потім переходять на тверду їжу. Зростають і набирають вагу дуже швидко. У десять місяців вони вже цілком дорослі і можуть подбати про себе самі. У цьому ж віці у кішок настає статева зрілість.
За спостереженнями, в неволі тривалість життя хижака становить 14 років. Точних даних про термін життя в дикій природі немає.