Шакал, золотий шакал, чекалкой (canis aureus), ареал шакала, опис поширення, окрас розмір

Ареал. Шакал мешкає в Індії, на Цейлоні, в Белуджистані, Афганістані, Ірані, Малій Азії, місцями в південній Європі (наприклад, в Греції, на захід до Далмації, на північ навіть до Угорщини), і, нарешті, в північній Африці. У СНД шакал живе на Кавказі і в Середній Азії. Він широко населяє рівнини Закавказзя (крім Вірменії), в Передкавказзя поширений на північ до Моздока і Кизляра, а по чорноморському узбережжю до Фастова. В межах Середньої Азії живе в Туркменії, на Копет-Дазі, в басейнах річок Мургаб і Теджен, а, крім того, в Узбекистані і частини Таджикистану.
Опис. За зовнішнім виглядом шакал схожий на дрібного вовка або койота. а по величині шакал займає середнє місце між вовком і лисицею. Морда його гостріше, ніж у вовка, але тупіше і ширше, ніж у лисиці; ноги відносно довгі, складання щільне. Пухнастий хвіст досягає п'ят і дорівнює приблизно третини довжини тіла. Вуха відносно короткі, закругляются на вершинах і розставлені ширше, ніж у лисиць. Хутро жорсткий. За черепним ознаками шакал досить близький до вовка, але відрізняється від вовчого (крім величини) коротшою лицьовою частиною. Від лисячого череп шакала відрізняється більш товстими без помітних поглиблень, надочноямковими відростками, більш широкою носовою частиною і деякими іншими ознаками.
Забарвлення. Загальний тон верху тіла - від брудного сірувато-палевого до сірувато-рудого. Весь цей основний фон в значній мірі повиті чорнуватим відтінком, а іноді і чорної хвилястою плямами від окремих темного волосся. Бока пофарбовані світліше, з меншою домішкою чорного кольору і з великим розвитком рудуватих тонів. Низ тіла білувато-жовтий на череві і рудувато-жовтий на грудях. Хвіст рудо-бурий, з чорним кінцем. Літнє хутро в загальному коротше і трохи грубіше зимового, а забарвлення більш руда і з меншою домішкою чорного кольору.
Шакали, які живуть на Кавказі, відносяться до порівняно темно і яскраво забарвленого середземноморського підвиду - Canis aureus maeoticus. що живе також в Малій Азії і Південній Європі. Середньоазіатські шакали блідо пофарбовані, і їх вважають за підвид С. a. Aureus. поширений в Ірані, на схід до Індії.
Розмір. Довжина тіла 60-85 см, довжина хвоста 22- 30 см, висота вуха 7-10 см, висота в загривку 40-50 см. Загальна довжина черепа 15-17,5 см.
Вага. Від 7 до 13 кг, в середньому 8-10 кг.
Тривалість життя. Від восьми до дев'яти років в природі і аж до шістнадцяти в неволі.
Кожен шакал для зв'язку з собі подібними використовує власний репертуар голосових викликів, переважно широкий набір виття. Голос шакала відомий багатьом: це високий виття, схоже на собачий, але більш уривчастий і різноманітний. Крім того, шакали нерідко гавкають на бігу. У похмуру і предгрозовую погоду більше мовчать, але дуже часто виють в ясні ночі. Коли пари виють разом, вони показують що між ними є певні зобов'язання, і тому хорової виття може розглядатися свого роду весіллям.
Середовище проживання. Шакали в основному дотримуються густих чагарникових заростей, притому що складаються часто з колючих чагарників; на рівнинах і біля водойм; дуже часто живуть поблизу населених пунктів. Часто шакал селиться в заплавах великих річок, в густих заростях тугайних чагарників і в очеретах. Рідше зустрічається в розріджених листяних лісах, головним чином уздовж галявин. У гори забігає лише зрідка, а у високогір'ї вище 1000 м над рівнем моря не зустрічається ніколи. Часто селиться в безпосередній близькості до житла людини, який притягається кількістю їжі.
Вороги. В даний час ворогів у шакала крім людини практично не залишилося. Тигр в областях, де мешкає шакал, зараз повністю винищений, а барс став настільки нечисленний, що не може надавати скільки-небудь істотного впливу на популяцію шакала. Серед природних ворогів молодих шакалів в природі - леопард (Panthera pardus) і тигровий пітон (Python molurus).
Їжа. Шакал - всеїдна тварина, харчується найрізноманітнішою їжею, але, як величезна більшість інших хижаків, віддає перевагу м'ясу - шакали споживають 54% тваринного продовольства і 46% інших кормів.
Значну частку в харчуванні звіра складають дрібні гризуни та інші хребетні: жаби, змії і ящірки. Поблизу моря і на берегах річок шакали поїдають молюсків і снулую рибу. Важливу роль в його харчуванні відіграють падаль, залишки здобичі великих хижаків і всілякі покидьки. При цьому падаль він поїдає значно частіше, ніж лисиця. Шакал часто має певну частку у видобутку великих кішок: на місце їхньої трапези приходять гієни і шакали. Першими накидаються на їжу гієни, а й шакали не відстають, вони підходять зграєю, і поки гієни відганяють одних, інші члени зграї крадуть найкращі шматки від залишків видобутку.
Від шакалів значно страждають птахи, що гніздяться на землі: фазани, турачи (Francolinus francolinus) і деякі водоплавні. У суворі зими, коли замерзають водойми, шакал в безлічі винищує зимуючих водоплавних птахів і акліматизованих нутрій.
У селищах шакал іноді проникає в курники, де вистачає курей та іншу домашню птицю. У холодну пору року шакали полюють групами, зрідка нападаючи навіть на дрібну рогату худобу. На Кавказі, в період дозрівання винограду, мушмули, груш, кавунів і динь, завдають деякої шкоди садам і баштанах. Описують спустошення, які завдає шакал маїсовим, цукровим і кавовим плантаціям в Індії. У Таджикистані восени і взимку він харчується переважно плодами лоха.
Надлишки видобутку, які шакали не можуть відразу з'їсти, вони часто закопують в землю, ховаючи від конкурентів.
Поведінка. Шакали ведуть сутінковий і нічний спосіб життя, але часом, де їх мало турбує людина, іноді він полюють і вдень, наприклад, в частіше чагарнику і очерету. Протягом доби в пошуках здобичі вони можуть пробігати досить великі відстані, але частіше перехід їх обмежується декількома кілометрами. Ділянка перебування однієї сім'ї має радіус близько 8-10 км.
Днем шакал відпочиває, рятуючись від спеки та холоду в своєму притулку. Як притулки зазвичай використовує різні природні ніші і поглиблення, ущелини серед каменів, іноді занедбані нори борсуків, дикобразів, лисиць, зрідка риє їх самостійно. Нори влаштовуються або в непролазній гущавині чагарників, або в обривах річкових долин. Нори шакала завжди влаштовані простіше, ніж лисячі, а перед вхідним отвором зазвичай буває насипана велика купа землі. Відомий випадок, коли шакал оселився під житловим будинком. До його притулках зазвичай ведуть добре помітні стежки.
Мешкаючи в районах, де за шакалом немає спеціальної та постійної полювання, він стає особливо зухвалим, настирливим і нахабним хижаком. Остання властивість особливо характерно для тих звірів, які живуть біля населених пунктів і постійно стикаються з людьми.
Перед виходом на полювання шакал видає гучний виття, схоже на високий, Скуляни крик, що негайно ж підхоплюють всі інші особини, що знаходяться поблизу. У неволі приручається швидше лисиці і вовка.






























Інші статті по темі.
шакал на Кавказі живе повсюдно висота проживання у нього не обмежена до самих снігів, ворог природний це вовк, вовк не терпить шакалів на своїй території і при зустрічі знищує негайно тому якщо десь немає шакалів значить там живуть вовки
10 найменших змій планети
Про самих маленьких змій планети ми вам і розповімо в даній статті. Яке це - бути такими крихітними?
Найпопулярніші породи собак в світі
Популярність породи - це лише данина моді. Про це слід пам'ятати, знайомлячись з нашим рейтингом.
Найкрасивіші павуки в світі
При вигляді павука ми зазвичай відчуваємо страх або відраза - що може бути гарного в цих страшних восьминогих створіння, що поїдають мух?
3000 фактів про тварин і рослини
Цікаві, цікаві і цікаві фактів про життя тварин і рослинах в картинках.
10 найсильніших тварин в світі
Чи може людина зрівнятися за силою з тваринами?
10 найшвидших сухопутних тварин
Хто з тварин швидше за всіх на світі? Хто швидше хижак або жертва?
Такі різні Сомик.
Види, умови утримання, годування, розведення. Усі тут.
10 найзубастіших тварин
Зуби тварин виконують дві основні функції: подрібнення їжі, захоплення і утримання здобичі.
10 найстрашніших тварин
Зовнішній вигляд деяких тварин часто асоціюються у людей зі злими істотами, наприклад, відьмами або драконами.