Реготун чорноголовий опис виду, фото, де мешкає

Біля солонуватих і прісних водойм можна зустріти особливо великого птаха, схожу розмірами на бургомістра або на велику морську чайку. Однак від цих видів її відрізняє колір оперення на голові і здатність літати під час польоту. Придивившись, можна зрозуміти, що це реготун чорноголовий. Даний вид знаходився на межі зникнення і був занесений до Червоної кнігуУкаіни, саме тому важливо знати про місця її проживання, харчування і спосіб життя.

Опис виду, як виглядає реготун

Птах сімейства чайкових є найбільшою представницею виду і її легко розпізнати по бархатисто-блискучою голові чорного кольору. При цьому над очима у неї видно завузькі білі смужки. Самці досягають в середньому до 2-х кг, а самки - до 1,5 кг при довжині тіла від 60-ти до 70-ти см і розмаху крил в 150-175 см. Також тіло у реготунів має біле забарвлення, а спина - попелясту. Дзьоб відрізняється яскраво-оранжевим кольором і чорної перев'язкою біля основи, а на кінчику він червонуватий.

Реготун чорноголовий опис виду, фото, де мешкає

Однак такий опис реготуна чорноголового актуально тільки для дорослих особин, оскільки молодняк перші три роки життя виглядає зовсім по-іншому, і його важко відрізнити від сріблястою чайки. Так, голова пташенят і верхня частина їх тіла пофарбовані в сріблястий колір, а пір'я на нижній частині тіла - білі або кремово-білі з охристим відтінком. Перед тим як прийняти остаточний вигляд, оперення змінюється кілька разів.

  • пухової наряд;
  • гніздовий наряд;
  • перший зимовий наряд;
  • другий зимовий наряд;
  • другий літній наряд;
  • третій зимовий і третій річний наряди.

Змінюючи свої «наряди», реготун чорноголовий проходить через численні процеси линьки.

Де живе реготун чорноголовий

Представники загону Сивкоподібні переважно селяться вздовж узбережжя прісноводних, солонуватих, солоних озер і морських заток, вибираючи захищені від наземних хижаків ділянки з негустим трав'яним покровом. В основному мешкають в посушливій, пустельній зоні Євразії - починаючи від Передкавказзя і Азовського моря на схід до Китаю, Предбайкалья і Монголії. Зустріти птахів також можна в Казахстані і на островах біля Чорного моря. На терріторііУкаіни ці красиві чайки найчастіше зустрічаються в дельті річки Волги, в басейні Каспійського моря, низов'ях Терека, в Бердичівському та Житомирському краї, а також в Ростовській області. Гніздяться птахи також в північній частині Криму - на Лебедячих островах і Сиваші, а на зимівлю відправляються в південну і південно-західну частини Азії.

Реготун чорноголовий опис виду, фото, де мешкає

Варто відзначити, реготун чорноголовий не утворює суцільного ареалу, оскільки для нього характерні окремі гніздові поселення.

Спосіб життя

Реготун чорноголовий опис виду, фото, де мешкає

Розмножуватися реготунів починають з 4-го року життя і відкладають в гніздо не більше трьох яєць сіро-блакитного кольору. Висиджують їх як самці, так і самки. Примітно, що гнізда цих великих птахів розташовуються недалеко від водойм, тому вони можуть виявитися зруйнованими під час особливо високих припливів. Також сумна доля і самих пташенят, оскільки вони часто стають здобиччю сріблястих чайок. Смертність молодняка складає 80%, адже дорослі особини не завжди стають хорошими батьками - дитинчат можуть випадково розчавити або ж зовсім припинити про них піклуватися. Також відомі випадки інфантіціда. Підросли малюки пізніше збираються на своєрідні «дитячі сади», де їх годують великі птахи, не розділяючи на чужих і своїх.

чим харчується

Як і всі чайки, реготун чорноголовий не пірнайте, а збирає снулую рибу на берегах або ловить її на мілководді. Зрідка полює на дрібних гризунів, комах і пташенят водоплавних птахів. У разі нестачі корму птиці можуть нападати на колонії крячок і більш дрібних чайок, викрадати у них яйця, ловити великих жуків на льоту і підбирати з мереж улов рибалок. У пошуках їжі долають близько 20 кілометрів.

Реготун чорноголовий опис виду, фото, де мешкає

Цікаві факти

  • Незважаючи на свою назву, реготун є досить мовчазною птахом, і видаються їм звуки зовсім несхожі на регіт. Швидше за все, вони порівнянні з глухим ревом або гавкотом.
  • Максимальна тривалість життя реготуна чорноголового становить близько 16 років.
  • Реготун є не тільки найбільшим представником виду, але і дуже боязким. Захищаючись, чайки шикуються в шеренгу і починають кричати на ворога. Іноді вони можуть нападати на соколів-балобанов.
  • Мартин каспійський в Червоній кнігеУкаіни більше не числиться - всього за кілька десятиліть його популяція збільшилася майже в два рази.

Варто зазначити, у багатьох народів чайка символізує тужну жінку, є героїнею казок і переказів.

Реготун чорноголовий опис виду, фото, де мешкає