Реготун чорноголовий опис виду, фото, де мешкає
Біля солонуватих і прісних водойм можна зустріти особливо великого птаха, схожу розмірами на бургомістра або на велику морську чайку. Однак від цих видів її відрізняє колір оперення на голові і здатність літати під час польоту. Придивившись, можна зрозуміти, що це реготун чорноголовий. Даний вид знаходився на межі зникнення і був занесений до Червоної кнігуУкаіни, саме тому важливо знати про місця її проживання, харчування і спосіб життя.
Опис виду, як виглядає реготун
Птах сімейства чайкових є найбільшою представницею виду і її легко розпізнати по бархатисто-блискучою голові чорного кольору. При цьому над очима у неї видно завузькі білі смужки. Самці досягають в середньому до 2-х кг, а самки - до 1,5 кг при довжині тіла від 60-ти до 70-ти см і розмаху крил в 150-175 см. Також тіло у реготунів має біле забарвлення, а спина - попелясту. Дзьоб відрізняється яскраво-оранжевим кольором і чорної перев'язкою біля основи, а на кінчику він червонуватий.

Однак такий опис реготуна чорноголового актуально тільки для дорослих особин, оскільки молодняк перші три роки життя виглядає зовсім по-іншому, і його важко відрізнити від сріблястою чайки. Так, голова пташенят і верхня частина їх тіла пофарбовані в сріблястий колір, а пір'я на нижній частині тіла - білі або кремово-білі з охристим відтінком. Перед тим як прийняти остаточний вигляд, оперення змінюється кілька разів.
- пухової наряд;
- гніздовий наряд;
- перший зимовий наряд;
- другий зимовий наряд;
- другий літній наряд;
- третій зимовий і третій річний наряди.
Змінюючи свої «наряди», реготун чорноголовий проходить через численні процеси линьки.
Де живе реготун чорноголовий
Представники загону Сивкоподібні переважно селяться вздовж узбережжя прісноводних, солонуватих, солоних озер і морських заток, вибираючи захищені від наземних хижаків ділянки з негустим трав'яним покровом. В основному мешкають в посушливій, пустельній зоні Євразії - починаючи від Передкавказзя і Азовського моря на схід до Китаю, Предбайкалья і Монголії. Зустріти птахів також можна в Казахстані і на островах біля Чорного моря. На терріторііУкаіни ці красиві чайки найчастіше зустрічаються в дельті річки Волги, в басейні Каспійського моря, низов'ях Терека, в Бердичівському та Житомирському краї, а також в Ростовській області. Гніздяться птахи також в північній частині Криму - на Лебедячих островах і Сиваші, а на зимівлю відправляються в південну і південно-західну частини Азії.

Варто відзначити, реготун чорноголовий не утворює суцільного ареалу, оскільки для нього характерні окремі гніздові поселення.
Спосіб життя

Розмножуватися реготунів починають з 4-го року життя і відкладають в гніздо не більше трьох яєць сіро-блакитного кольору. Висиджують їх як самці, так і самки. Примітно, що гнізда цих великих птахів розташовуються недалеко від водойм, тому вони можуть виявитися зруйнованими під час особливо високих припливів. Також сумна доля і самих пташенят, оскільки вони часто стають здобиччю сріблястих чайок. Смертність молодняка складає 80%, адже дорослі особини не завжди стають хорошими батьками - дитинчат можуть випадково розчавити або ж зовсім припинити про них піклуватися. Також відомі випадки інфантіціда. Підросли малюки пізніше збираються на своєрідні «дитячі сади», де їх годують великі птахи, не розділяючи на чужих і своїх.
чим харчується
Як і всі чайки, реготун чорноголовий не пірнайте, а збирає снулую рибу на берегах або ловить її на мілководді. Зрідка полює на дрібних гризунів, комах і пташенят водоплавних птахів. У разі нестачі корму птиці можуть нападати на колонії крячок і більш дрібних чайок, викрадати у них яйця, ловити великих жуків на льоту і підбирати з мереж улов рибалок. У пошуках їжі долають близько 20 кілометрів.

Цікаві факти
- Незважаючи на свою назву, реготун є досить мовчазною птахом, і видаються їм звуки зовсім несхожі на регіт. Швидше за все, вони порівнянні з глухим ревом або гавкотом.
- Максимальна тривалість життя реготуна чорноголового становить близько 16 років.
- Реготун є не тільки найбільшим представником виду, але і дуже боязким. Захищаючись, чайки шикуються в шеренгу і починають кричати на ворога. Іноді вони можуть нападати на соколів-балобанов.
- Мартин каспійський в Червоній кнігеУкаіни більше не числиться - всього за кілька десятиліть його популяція збільшилася майже в два рази.
Варто зазначити, у багатьох народів чайка символізує тужну жінку, є героїнею казок і переказів.
