Птах тетерев зовнішній вигляд з фото і середовище проживання, поведінка в природі і харчування, розмноження

Різностатеві особини цього виду один на одного зовсім не схожі. Досить невелика самка має коричневий з рудим відтінком і чорними брижами забарвлення. У неї прямий хвіст і біле подхвостье. Важити вона може до одного кілограма.
Тетерку нерідко плутають з глухарем. Розрізнити їх можна в польоті. Від інших птахів самку глухаря відрізняють білі підкрила, які можна побачити тільки коли крила розкриваються.
Зовнішній вигляд, місце існування, фото
Зовнішній вигляд благородного самця відрізняється:
- чорним із синьо-зеленим відливом оперенням;
- яскраво-червоними бровами;
- хвостом ліровидний форми;
- білим «дзеркалом» на крилах;
- вагою до півтора кілограмів і розмірами в 60 см;
- невеликою головою;
- коротким і міцним дзьобом;
- довгими пір'ям на крилах.
Голос тетерева здатні дізнатися багато. У період токування він довго і голосно бурмоче з бульканням. Самки кудахчут, розтягуючи звуки в кінці співу.
види тетеревів
На терріторііУкаіни мешкають кілька видів тетеруків. але найбільш відомі всього два:
- Тетерів-Косач, який мешкає практично на території всієї країни, аж до Полярного кола.
- Тетерів Кавказький живе на Кавказі. Він відрізняється від косача меншими розмірами, сильно зігнутим убік хвостом і трохи оперенням. Чисельність цього птаха під загрозою вимирання, тому вона занесена в Червону книгу.
Найбільшим представником є мешкає в південній Америці шавлієвий тетерев, розміри якого досягають 75 см, а вага чотирьох кілограм.
Проживання в природі

У природі тетерева дуже активні і тримаються змішаними зграями, чисельність яких може налічувати до 200 особин. Бурхливу активність птиці розвивають вранці або перед заходом в теплу пору року. Вдень вони сидять на гілках і гріються на сонці.
Тетеревам притаманний осілий спосіб життя. Злітають вони тільки в разі потреби. Весь інший час птиці ходять по землі, де навіть в самих густих заростях спритно пересуваються. Тут же вони знаходять їжу і розмножуються. Відпочивають вони на болотних купинах, під кущами, просто на землі або тонких гілках. У пошуках їжі, міцно чіпляючись за гілку, вони можуть навіть звисати вниз головою.
Злітає тетерев шумно і швидко. Його політ стрімкий і маневрений. Швидкість може досягати 100 км на годину. У тетеревів, а особливо у тетерок, відмінний зір і слух. Вони відрізняються дуже обережним поведінкою. У разі небезпеки птахи можуть полетіти за кілька десятків кілометрів.
У морозні дні зі своїх луганок тетерева вибираються на годівлю тільки на пару годин. Перебуваючи під снігом, птиці відмінно чують і рух рисі, і стрибки зайця. Якщо з'являється скрип снігу від лиж мисливця або кроків крадеться лисиці, вони швидко вибираються з-під снігу, стрімко злітають і зникають. З настанням весни тетерева прагнуть до токовищ. Зграї поступово розбиваються.
Харчується тетерев в основному рослинними кормами. У теплу пору року в його раціон входять:
- ягоди і соковиті листя шипшини, чорниці, лохини, черемхи;
- насіння осоки;
- нирки вільхи, осики, верби.
З тваринної їжі птахи харчуються дрібними жуками і комахами. якими вони в основному згодовують своїх пташенят. Для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту вони підклеюємо тверді насіння і дрібні камінчики.
Восени тетерева переселяються на поля, де росли зернові культури. Взимку вони живляться березовими сережками і бруньками, а іноді скльовують тонкі гілочки. В крайньому випадку харчуватися вони можуть ягодами ялівця, шишками і хвоєю сосни. Замерзлим кормом птиці набивають зоб і йдуть в гніздо, де їжа відігрівається.
розмноження
На одного самця припадає кілька тетерек. Вибравши ділянку і розташувавшись на ньому, за годину до світанку тетерев починає голосно шипіти, а потім переходить на бурмотіння. Через кілька годин прилітають самки, які, вибравши собі для спарювання партнера, перелітають в центр токовища.
У момент порушення, який триває близько півтори години, самці голосно бурмочуть, підстрибують, розкривають хвіст, витягають шию, кружляють на місці. Досить часто між тетеревами виникають конфлікти. Вони починають ганятися один за одним і навіть вступати в бійку. Поєдинки носять запеклий характер, проте все обходиться без ран і травм. Затихає токування після сходу сонця.
Після спарювання роль тетерева в розмноженні закінчується. Він не бере ні в будівництві гнізда, ні в насиживании яєць, ні в відгодівлі пташенят.
Гніздом служить вистелене торішньою травою, гілочками, листям і пір'ям поглиблення в землі. Воно може бути розташоване під прикриттям заростей кропиви або будь-яких кущів у кромки лісу, або на відкритій галявині або лугу.

Самці в період розмноження тримаються поодинці або невеликими групами. У цей час вони линяють, внаслідок чого тимчасово втрачають здатність літати. Тому птахи стають особливо боязкими і мовчазними.
ВУкаіни тетерев дуже популярний серед мисливців. Знаючи особливості його поведінки, взимку мисливці йдуть за здобиччю з опудалами птахів, а восени з собаками. За кількістю відстріляних тушок тетерев поступається тільки рябчиком і білої куріпки.