Натуральна косметика без парабенів
Купуючи крем або дезодорант, ми майже завжди звертаємо увагу не тільки на обіцяні виробниками властивості, але і термін його придатності. Навряд чи знайдуться бажаючі використовувати прострочену косметику, але і та, що зберігається довго, може виявитися шкідливою.
У сучасній косметиці в якості консервантів найчастіше використовують парабени. Ці речовини мають антисептичні та фунгіцидними властивостями, борються з бактеріями і грибками і не дають косметиці псуватися. Без консервантів термін придатності косметичних засобів не перевищив би і одного місяця. Але, як і багато інших синтетичні речовини, парабени сьогодні опинилися під підозрою в небезпеку.



Небезпека парабенів: міф чи реальність?
За даними ряду досліджень, між наявністю парабенів в косметиці і онкологічними захворюваннями існує зв'язок. У 18 з 20 випадків раку грудей британські вчені виявили в пухлини високу концентрацію парабенів. Судячи з форми і локалізації знайдених парабенів, дослідники прийшли до висновку, що їх джерелом стали косметичні засоби, які наносилися на шкіру в області пахв.
При подальших дослідженнях з'ясувалося, що структура парабенів схожа зі структурою естрогенів - стероїдних гормонів, які виробляються в основному в жіночому організмі, але в невеликих кількостях присутні і у чоловіків. Гормональний фактор може впливати на розвиток раку. Але для зростання злоякісних клітин концентрація парабенів повинна перевищувати допустиму в десятки тисяч разів.
За встановленими Науковим комітетом безпеки споживачів ЄС нормативам, кількість парабенів в косметичних засобах не повинно перевищувати 0,4% в чистому вигляді і 0,8% у вигляді суміші. Зрозуміло, перевірити на практиці, скільки саме парабенів міститься в косметиці з прилавків, покупці не можуть. На сьогоднішній день однозначну зв'язок між використанням консервантів і розвитком раку вченим довести не вдалося, але безпеку косметики з парабенами опинилася під сумнівом.
Безпечна альтернатива парабенам - вітаміни С і Е

Косметика без парабенів. що містить аскорбінову кислоту, підвищує місцевий імунітет, стимулює вироблення колагену, прискорює загоєння роздратованою шкіри. При регулярному використанні коштів з вітаміном С шкіра стає більш гладкою, свіжою і пружною, її старіння сповільнюється.
Інший безпечний консервант - вітамін Е (в складі косметики його позначають як токоферол, токоферол ацетат, або D-альфа-токоферол). Він також є антиоксидантом, зберігає свіжість кремів і одночасно приносить шкірі користь.
Вітамін Е відновлює пошкоджені тканини, покращує живлення клітин, сприяє їх оновленню. З токоферолом найчастіше випускається антивікова косметика для особи без парабенів - цей компонент уповільнює старіння. Косметичним засобам він також надає захисні властивості, фільтруючи сонячні промені і оберігаючи шкіру від опіків.
Де продається косметика без парабенів?
