Молочна кислота і її застосування

Молочна кислота і її застосування
Латинська назва: Acidum lacticum.

Системне назву: 2-гідроксіпропіоновая кислота.

Можливі назви: молочна кислота, Е-270, кислота молочна харчова, Е 270 (як харчова добавка), lactic acid.

Хімічна формула: СН3СН (ОН) СООН.

Молек. маса: 90,1.

отримання:
  • утворюється при зброджуванні лактозо- і цукровмісної сировини молочнокислими бактеріями (в кислим молоком, квашеній капусті, при бродінні пива і вина) була відкрита в 1780 році Карлом Шеєле;
  • в організмі молочна кислота утворюється при розпаді глюкози;
  • D-молочна кислота виявлена ​​в тканинах тварин, рослин, а також в мікроорганізмах

Властивості молочної кислоти:


    Відноситься до АНА-кислот (АГК).

Косметична дія молочної кислоти:


  • протизапальну, антимікробну (входячи до складу кислотної мантії шкіри, молочна кислота створює згубну для багатьох мікроорганізмів кисле середовище);
  • зволожуючий;
  • відбілюючий і освітлюючі;
  • анти-акне (лікування вугрової хвороби);
  • усуває пігментні плями;
  • відлущує відмерлі клітини епідермісу (як і інші альфа-гідроксикислоти, молочна кислота розщеплює білкові зв'язку між клітинами рогового шару, даючи можливість ороговевшим клітинам відшаровуватися і змиватися з поверхні шкіри; в результаті поверхню шкіри стає більш рівною і гладкою.);
  • освіжає і зміцнює в'ялу, зневоднений шкіру; покращує її еластичність і колір;
  • розгладжує дрібні зморшки, зменшує їх глибину;
  • зменшує розтяжки шкіри;
  • стимулює процес оновлення клітин, сповільнюється з віком;
  • очищає і звужує пори;
  • усуває вугровий висип на жирній шкірі (запобігає закупорювання пір, так як відмерлі лусочки епідермісу не скупчуються в протоках, а своєчасно видаляються);
  • зменшує щільність комедонов і розміри пір і завдяки цій властивості використовується в засобах для догляду за проблемною і жирною шкірою;
  • регулює рН шкіри (деякі шкірні захворювання призводять до зростання рН шкіри, наприклад, при мікозах рН підвищується до 6, при вугрової хвороби до 7, при екземі до 6,5; нанесення молочної кислоти сприяє зниженню рН шкіри на кілька годин);
  • додавання молочної кислоти в шампуні і бальзами для світлого волосся дозволяє надати їм природний платиновий відтінок;
  • усуває запах поту

Застосування молочної кислоти:


  1. в миловарінні: в лужний розчин для отримання лактату натрію. в готову мильну масу в якості активного компонента і регулятора кислотності;
  2. для поліпшення проникнення вглиб шкіри інших активних компонентів;
  3. очищаючі, що регенерують, омолоджуючі креми, сироватки, лосьйони;
  4. регулятор кислотності;
  5. пілінги - сприяє злущування поверхневих кератинових лусочок (хімічний пілінг), мають потужний зволожуючим і влагоудерживающим дією, активізують імунітет і дарують шкірі оновлення, м'якість і бархатистість
  6. як депигментирующее засіб для видалення пігментації (веснянок, пігментних плям, лентіго, хлоазми).
  7. шампунь - сприяє регенерації і оновленню клітин, зволожує і є регулятором pH (кислотності) шампуню
  8. використовується для спринцювань при білях
  9. інтимна косметика - як регулятор кислотності У нормі реакція піхвового вмісту кисла рН 3,3 (в різні вікові і фізіологічні періоди може змінюватися до 5 - в основному через неправильне харчування відбувається залуження організму, що сприяє розвитку грибків)
  10. в концентрованому вигляді молочна кислота застосовується для припікання бородавок і видалення мозолів;
  11. 1% розчин молочної кислоти застосовується як полоскання для рота з метою видалення зубного каменю;
  12. інше застосування: у харчовій промисловості, в протравному фарбуванні, в шкіряному виробництві, в бродильних цехах як бактерицидний засіб, для отримання лікарських засобів, пластифікаторів.

Рекомендовані дозування використання молочної кислоти:

  • гранична кількість введення молочної кислоти в мило становить до 3%.
  • тоніки, креми 0,1-0,5%
  • засоби для волосся 1-3%
  • домашні пілінги - до 4%
  • професійні косметичні лінії можуть містити до 20-30% молочної кислоти.

Правила використання молочної кислоти

  • Обов'язково попередньо перевіряти косметичні препарати з молочною кислотою на індивідуальну переносимість на невеликій ділянці шкіри
  • з обережністю використовувати при чутливій шкірі, не завдавати на область навколо губ і очей, де шкіра особливо тонка
  • обов'язково використовувати косметичні засоби з УФ-фільтрами; не бажано застосовувати АНА в весняно-літній період, так як молоді клітини шкіри більш чутливі до впливу ультрафіолету, зростає ризик виникнення небажаної пігментації
  • косметичні засоби з мінімальною концентрацією молочної кислоти можна використовувати для щоденного догляду за шкірою і в зимовий, і в літній час
  • оптимальним значенням косметичних засобів з молочною кислотою є рН 3-3,5; при рН = 7 (нейтральне середовище) практично пропадає здатність АНА стимулювати процеси відновлення клітин шкіри
  • бажано додатково вводити в рецептури косметичних засобів з молочною кислотою компоненти, заспокійливі шкіру і антиоксиданти
  • розчиняється молочна кислота в водної фазі при нагріванні або вводиться в кінці виготовлення косметичного продукту
  • несумісна з ксантаном.

Запобіжні заходи

  • в чистому вигляді молочна кислота може викликати некроз слизових оболонок.
  • косметичні засоби з молочною кислотою можуть сушити шкіру.
  • не використовувати при пошкодженій шкірі.
  • молочна кислота є слабкою кислотою, яка має низьку токсичність. Навіть перевищення дозування в 8 разів не робить шкоди. При дотриманні правил використання та дозування не спостерігається ніяких побічних ефектів.


Зберігати без доступу світла і повітря. За умови дотримання герметичності упаковки може зберігатися більше 2 лет.Смешівается у всіх пропорціях з водою, етиловим спиртом і ефіром.

розчинність:


Молочна кислота розчиняється в воді, етанолі, погано-в бензолі, хлороформі і інших галогеноугльоводород; рН водних розчинів 1,23 (37,3% молочна кислота), 0,2 (84,0% молочна кислота).
джерела:
vsezdorovo.com

Поділися посиланням з друзями