Лемури опис видів і фото (чорний, мангустові, вари, витончений), zoodom


Лемури: опис деяких видів

Сімейство Лемурообразние, або лемуріди (Lemuridae). Це сімейство охоплює значну кількість видів, які об'єднані в два підродини: власне лемурові (Lemurinae) і мишачі лемури (Cheirogaleinae). Ідентифікація лемурів (слово «лемур» означає «привид», «дух померлого») за описами, даними в різних довідниках, надзвичайно ускладнена, так як в них багато плутанини.

Крім того, існує багато підвидів цих цікавих тварин, забарвлення яких часто неоднакова у різних статей одного і того ж виду або підвиду (тобто добре самці відрізняються від самок), що нерідко призводить до ускладнень при визначенні виду тварини. Вивчено лемуріди набагато гірше багатьох інших приматів. Ось чому навіть фахівці допускають неточності при описі видів цього сімейства.

Це невеликі тварини, розміром приблизно з кішку і навіть менше (довжина тулуба від 30 до 45 см, хвіст 37-56 см, вага звірка досягає 2 кг і більше). Хвіст довгий. Мордочка у Лемурообразние подовжена, з 4-5-ю пучками вибрисс; очі великі, зближені. Кількість зубів - 36, формула верхніх і нижніх зубів однакова: i2; cl; рmЗ; mз, що означає: різців - 2, іклів - 1, предкоренних - 3, корінних - 3.

У лепілемур, або витонченого лемура (Lepilemur), 32 зуба. У деяких видів три пари сосків. Передні кінцівки коротше задніх. Пальці з нігтями, але на нижніх кінцівках один палець (іноді два) має кіготь. Потові залози розташовуються на згинальних поверхнях передпліччя і в місці з'єднання ключиці з лопаткою.

Лемуріди ведуть переважно нічний і сутінковий спосіб життя, але є види, що ведуть денний спосіб життя. У цих напівмавп важливе значення має територіальна поведінка.

Свою територію тварини відзначають за допомогою пахучих міток, які залишають на стовбурах дерев, а також за допомогою видаваних звуків. Володіння строго певною територією зменшує конкуренцію між особинами одного виду і сприяє його виживання: добре знаючи свою ділянку, лемури завжди забезпечені необхідними запасами їжі та легко можуть знайти притулок, ховаючись від ворогів.

Котячий, або кольцехвостих лемур (Lemur catta). Цей звір має мальовничий смугастий хвіст чергуються з чорними і білими кільцями, що і послужило підставою для назви виду. Подібним же чином забарвлений хутро і на морді: два чорних кола навколо очей і один навколо рота, щоки і вуха - білі.

Спина світло-сіра або червонувато-коричнева. Свою першу назву котячий лемур отримав за звуки, які він видає в спокійному стані (нявкання і муркотіння), але збуджений, він може голосно і пронизливо завищати.

Котячий лемур веде денний спосіб життя і живе в посушливих лісах в південно-західній частині острова Мадагаскар. Тримається групами по 10-20 особин, мітить свою територію секретом пахвових залоз. Має також пахові залози. В основному пересувається на чотирьох кінцівках, лише у виняткових випадках піднімається на задні.

Дуже любить приймати сонячні ванни, при цьому закидає голову, широко розкидає в сторони лапи, підставляючи променям своє біле черевце. Під час небезпеки самець опускає округлі вуха, з загрозою стукає хвостом. Дуже цікаву позу приймають ці лемури під час сну: вони ховають голову між лапами, а хвіст закидають на плечі. Кормом служать фрукти, квіти і листя.

Період вагітності 120-145 днів, в посліді один-два дитинчати.
У неволі при нормальному змісті і відході відчувають себе нормально і приносять потомство. Кормом служать фрукти, горіхи, молоко і брикетовані корми.

Чорний лемур (Lemur macaco). Цей вид має 8 підвидів, деякі з них іноді виділяються в самостійні види. Шерсть самця в основному чорна, очі яскраво-коричневі, великі і сильно зближені. Хутро самки рудуватий і світлий: бакенбарди і стирчать по обидва боки чола довге волосся білосніжні, а тулуб покритий рудуватим і світлим хутром.

Підвид - білоголовий маки (L. macaco leucocephala) має коричневе забарвлення спини, білі довге волосся на лобі, верхівці, біля вух і на бороді, а лисяча мордочка покрита чорним оксамитовим хутром. У самки, яку можна прийняти за лемура іншого виду, морда оточена свинцево-сірими волоссям. У самця частина хвоста біла, у самки - з червонуватим відтінком. Поширені чорні лемури в лісах північно-східній частині острова Мадагаскар. Період вагітності у них 120-145 днів.

Мангустові лемур (L. mongoz). Цей лемур має два підвиди, які трохи дрібніше інших лемурів. З підвидів найбільш красивий вінценосний лемур (L. m. Coronatus), який іноді систематиками виділяється як вид (L. coronatus). Хутро коричневий зі світлою шерстю на горлі і на частині морди, за винятком чорного кінчика носа, на голові «корона» яскравого палевого кольору.

Статевий диморфізм виражений в забарвленні шерсті - самки світліше, верхня частина тулуба сіра, нижня - сріблясто-сіра або біла. У іншого підвиду, червонощокого монгоца (L. m. Mongoz), самці мають червонуваті щоки, самки - білі.

Мангустові лемури видають звуки, що нагадують рохкання свині. Від вінценосного лемура виходить солодкуватий специфічний запах. Ці лемури живуть в північно-західній і північній частині острова Мадагаскар. Вони тримаються сімейною групою: самець, самка і декілька статевонезрілих дитинчат.

Самець і самка влаштовуються спати разом на вершині високого дерева, а дитинчата в 2-3 м від них на тому ж дереві. Мангустові лемури активні вночі: за одну ніч долають по деревах до 750 м. При зустрічі з іншою групою свого виду вони досить мирно розходяться; лише зрідка, опинившись поруч, не дуже бурхливо конфліктують. Маркують стовбури і гілки «своїх» дерев, особливо часто - в період розмноження. Основна їжа цих напівмавп - плоди, нектар і пилок квітучих дерев.

Мангустові лемури швидко звикають до клітки. У вольєрі Кельнського зоопарку вони неодноразово розмножувалися.

Комірцевий вари, або лемур вари (Varecia variegatus). В останні роки за рядом ознак цей вид виключений з роду власне лемурів (Lemur) і становить самостійний рід: вари (Varecia) з одним видом - Воротничковая вари (V. variegatus). Цей вид крупніше всіх чотирьох лемурів (довжина тіла понад 60 см); хвіст у нього коротше тулуба, але головна відмінність - багатоплідність. Як правило, потомство складається з двох-трьох дитинчат. Вари відрізняється від роду лемурів також особливостями материнського поведінки.

Якщо у котячого лемура за дитинчам, крім матері, можуть доглядати інші особини майже відразу після народження, а у коричневого лемура ніхто, за винятком батька, не може наблизитися до новонародженого до 4-тижнів-ного віку, то у вари ніхто, включаючи батька, не допускається до спілкування з дитинчам до семи-восьми тижнів.

Дитинча не чіплявся за шерсть матері з дня народження, як у інших видів Лемурообразние - самка переносить його ротом. Мешкає комірцевий вари в лісах, спритно і граціозно перестрибуючи не тільки з гілки на гілку, але і з дерева на дерево.

Комірцевий вари дуже симпатичний. Свою назву він отримав завдяки білому «коміра» навколо мордочки. Біле хутро на тілі чергується з чорним, причому розташування цих ділянок дуже мінливе; відомі 4 підвиди, з них найбільш відомий - червоно-чорний вари; є підвиди зовсім чорні або зовсім білі, тільки хвіст завжди залишається чорним.

На всіх чотирьох кінцівках вари вище чорно-бурого кисті, відразу у зап'ястя, є білосніжні «манжети». Очі у цих тварин, як і у багатьох напівмавп, великі, круглі, світло-карі, чорно-біле забарвлення шовковистою вовни, темні «рукавички» і «шкарпетки» - все разом надає чарівність цього милого звірка.

Комірцеві вари вельми спокійні, ласкаві, легко звикають до людей звірята. Їх темперамент дещо спокійніше і стриманіше, ніж у котячих лемурів. Зазвичай вони охоче дозволяють себе пестити і брати на руки. Теплий густе хутро оберігає їх від порівняно низьку температуру.

У клітинах при хорошому, догляді відчувають себе нормально, можуть брати їжу з рук. Однак ці симпатичні і лагідні тихо ні при подразненні оголошують приміщення гучним ревом, вельми дивним і несподіваним для таких милих істот. Екологія вари і чорних лемурів має багато спільного, але основним кормом для вари є безхребетні. Комірцеві вари можуть приносити потомство в неволі.

У таких випадках клітку з самкою і дитинчам потрібно помістити в самому спокійному місці квартири і злегка затемнити зверху тканиною, щоб сторонні люди їх не хвилювали, та й господарі повинні в цей період менше турбувати цих звірків.

Сірий гапалемур (Hapalemur griseus). Напівмавпи з округлою головою, широкою мордочкою і короткими, дуже схожими на людські, вухами, що ховаються в густій ​​шерсті зеленувато-сірого кольору. Вони мають по дві пари молочних сосків. Своєрідний запах пахвових залоз нагадує запах бджолиного воску. На тильній стороні нижніх кінцівок розташовані ороговілі мозолі, на цих же кінцівках, крім нігтів, на двох пальцях є кігті. Тулуб довжиною приблизно 26-37 см, такої ж довжини хвіст.

Сірі гапалемури мешкають в дощових лісах острова Мадагаскар, тримаються невеликими групами (три-шість звірків), харчуються ніжними гілками і листям бамбука, безхребетними. В їх репертуарі - найрізноманітніші звуки: тихе нявкання, муркотіння, короткий охання, тривалий свист, клацання і коротка трель. Відпочивають в різних позах: то сплять, сидячи на зігнутих ногах, то розтягнуться лежачи на боці або на животі, укладаючи голову на руки. Вираз загрози - гучний рев.

Витончений лемур (Lepilemur mustelinus) - єдиний вид (5 підвидів) в роді ласковідних лемурів. Це невелика напівмавпа величиною 28-36 см, хвіст трохи коротше тіла. У забарвленні шерсті переважає коричнево-червонуватий колір, є також сірий і жовтувато-білий.

За морфології і поведінки витончені лемури примітивніше раніше розглянутих видів: переносять дитинчат ротом, у них відсутні різці у верхній щелепі, вуха стирчать з вовни, але найсуттєвішою рисою, яка свідчить про їх примітивності в порівнянні з іншими лемурами, є строго рослинний характер їжі. Їх основна їжа - листя дерев, і це знайшло відображення в будові травного тракту. Крім того, для них характерна копрофагія (поїдання власних фекалій).

Карликовий лемур (Cheirogaleus major). Цей вид є представником роду мишачих лемурів (Cheirogalinae), які отримали свою назву за невеликі розміри - з миша або морську свинку - і є нічними звірками, що мешкають в тропічних лісах острова Мадагаскар. За зовнішнім виглядом і деякими екологічним особливостям мишачі лемури нагадують наших сонь. Вони накопичують жир перед початком сухого сезону і з його настанням впадають в сплячку.

Карликові лемури розміром близько 27 см, хвіст - близько 25 см. Великі і розташовані майже прямо вперед темні очі є типовими ознаками приматів. Мордочка порівняно коротка. Колір густий вовни коричневий (світліше або темніше залежно від статі). Пересуваються вони на чотирьох кінцівках стрибками, подібно білку. Живуть поодинці або парами.

Влаштовують гнізда, де сплять і виводять потомство, в дуплах дерев. Період вагітності триває близько 70 днів. Народжуються 2-3 дитинчати величиною 7,5 см, вагою близько 18 г. Вони з'являються на світ сліпими, але очі відкриваються на наступний день. Харчуються рослинами і комахами.

Толстохвостий лемур (Cheirogaleus medius). Він також є представником роду мишачих лемурів. За зовнішнім виглядом, будовою і екології схожий з карликовим лемуром, величина близько 19 см, хвіст довжиною 16 см. Хутро сірого кольору.

Лемур Міллера, або мишачий мікроцебус (Microcebusmurinus). Цей вид, з двома підвидами, включений в рід мікроцебусов (Microcebus) разом з ще одним видом - лемуром Кокьюрела (М. соціегеі) .Вони є найдрібнішими звірками з сімейства Лемурообразние і давно привертають біологів і любителів тварин. Тулуб мишачого мікроцебуса розміром близько 13 см, хвіст - 17 см. Вага тіла 40-60 г, вага самок трохи більше. Він настільки малий, що тільки мавпяча мордочка з величезними очима стирчить з рук людини, сповив його пальцями руки.

У клітці обидва види мікроцебусов зберігають властивий їм сезонний ритм харчування. Крім того, вони люблять мед, хліб, рисову і пшоняну молочні каші, згущене молоко і т.д. У неволі живуть до 14 років.

Біличі лемур, або карликовий фанер (Phaner furcifer) - єдиний вид в роді болючих лемурів (Phaner). За зовнішнім виглядом схожий на білку. Від хвоста по спині уздовж всього хребта йде майже чорна смуга, яка роздвоюється на маківці, і кожна з гілок утворюється «вилки» прямує до очей і оточує їх темними кільцями. Вуха гострі, не надто характерні для полуобезьян.

Однак вперед поставлені великі очі, п'ятипалі кінцівки говорять про його приналежність до приматів. Шерсть коричнево-сіра, хвіст темний. Довжина тіла 25-28 см. Хвоста - 32-35 см. Задні кінцівки довші за передні, пересувається в основному стрибками. Населяє ліси острова Мадагаскар. Гніздиться в дуплах дерев.

фото з сайтів: zooblog.ru, sibzoo.narod.ru