Лемур фото, опис тварини, цікаві факти

Кольцехвостих лемура називають так через його довгого, густо-смугастого хвоста. Ще одна відмінна риса цього звірка - вміння нявкати і бурчати, за що його прозвали котячим лемуром, або Катті. Лемури повадки, цікаві факти і опис тварини вивчав Prostozoo.
Лемури живуть тільки на африканському острові Мадагаскар і деяких крихітних прилеглих островах. Вчені вважають, що предки цих тварин могли потрапити сюди багато тисячоліть тому і розвиватися в ізоляції протягом багатьох століть. Всього існує майже 200 видів цих приматів. Лемур кольцехвостих, котячий або лемур Катта - стоїть серед них особняком. Жителі Мадагаскару називають цей вид лемурів «маки».

Видаються звуками і своїми розмірами маки нагадують кішок. Довжина їх тіла - від 38 до 45 см, а хвіст - просто величезний, від 55 до 62 см. У звичайному положенні він спірально закручується, звідси і назва «кольцехвостих». Хвіст має 12-13 білих і 13-14 чорних смуг і завжди закінчується чорним кінчиком. Сумарна кількість кілець приблизно збігається з кількістю хвостових хребцов. Чіплятися хвостом цей вид лемурів не може.

Вага звірка коливається в межах 2,5-3,5 кг, при цьому більше половини - до 1,5 кг - припадає на хвіст. Мордочка лемура загострена, як у лисиці, і покрита чутливими вусами. Кінчик носа завжди вологий.

Шерсть котячого лемура дуже щільна. Відмітна риса породи - трикутні чорні плями навколо очей. Хоча можуть бути незначні відмінності між особинами в різних місцях проживання, особливих відмінностей у зовнішності між статями немає.
Хвіст лемури зазвичай тримають трубою, сигналізуючи цим своїм родичам, що все добре, небезпеки немає. Довгий хвіст допомагає звірку утримувати баланс під час повзання і сидіння на деревах. Крім цього, лемури користуються ним як зброєю, щоб захистити молодших членів зграї. Маки можуть пересуватися по найтоншим гілкам навіть з малюком, чіпляється за спину своїх старших родичів.

Долоні кольцехвостих лемура покриті чорною шкірою, а пальці - розділені як у людини, так що вони можуть з легкістю захоплювати і утримувати предмети. П'яти кольцехвостих лемура голі, на відміну від п'ят інших його родичів. Маки добре пристосовані до лазіння по верхівках дерев - саме там лемур любить приймати їжу, не дивлячись на те, що основний час він проводить на землі.



Котячі лемури живуть на сухих відкритих територіях та в лісах. Пересуваючись на всіх чотирьох, Катта проводить більше часу на землі, ніж всі інші види цієї тварини.
Маки активні протягом дня, в той час коли інші види лемурів - нічні жителі. При цьому звір відрізняється і від денних приматів, так як має відображає шар позаду сітківки ока, що дає можливість бачити вночі.
Одна з улюблених поз лемура вранці після холодної ночі - стати на задні лапки і, розставивши передні, підставити білі груди і пухнастий животик сонця.



Тваринки люблять м'які соковиті фрукти, в основному - дикий інжир, банани, але також в їжу вживають молоді, ніжні листи, кору, квіти, кактуси і зрідка - комах. Їм не подобається, коли сік потрапляє на шерсть, тому вони смішно задирають голови вгору під час їжі, щоб не забруднитися. В умовах зоопарку звірята легко пристосовуються до незвичних видів корму: горіхів, молока.

Новонароджені одразу чіпляються усіма чотирма кінцівками за хутро матері на животі, обкручівая хвостом її спину. Мати також обмотують малюка своїм хвостом - для більшої безпеки. Вона буде носити його з собою всюди протягом двох тижнів, дитинча буде повзати навколо живота і кататися на спині матері. Коли маленькому звірку виповниться 1-2 місяці, він почне залишати мати для незалежних прогулянок, але спати і їсти він буде, як і раніше, з мамою.

Малюки годують протягом п'яти місяців, і виховують звірків всією зграєю: відірвалася від мами дитинча нагодує будь-яка інша самка, у якій є молоко. Повністю самостійними молоді лемури стають в шість місяців.
Тварини використовують різні звуки для спілкування. Деякі - дружні, а інші означають: «поблизу небезпека». Крім цього, лемури використовують численні вокалізації, деякі з них - виконують хором. Лемури муркочуть, нявкають, хрюкають, гавкають, виють, верещать і видають клацають звуки. Котячі лемури одні з найбільш балакучих приматів.
На даний момент популяція котячих лемурів налічує всього 10 000 - 100 000 особин. На жаль, вона постійно скорочується через знищення середовища проживання і полювання на звірів.

П'ять фактів про кольцехвостих лемурів.
- Катта і люди мають спільного предка, який жив близько 50 мільйонів років тому.
- Маки сплять близько один до одного на гілках дерев, щоб зберегти тепло, здалеку вони виглядають при цьому як м'яч з лемурів.
- Лемури можуть жити до 18 років в дикій природі.
- Тваринки роблять стійку на руках, щоб втерти свій запах в дерева, позначаючи таким способом свою територію.
- Назва «лемур» походить з латині і означає «привид» або «дух».
