Як зняти турбіну з двигуна abl (vw transporter t4 1, 9td)
Отже, мій бусик задимів смердючим масляним сизим димом.
Повна ревізія ГБЦ, ГРМ, поршневий і форсунок вигнала з нього цей злий дух, але зовсім ненадовго.
Обстеження турбіни і пов'язаних з нею вузлів підтвердило неприємну здогадку про необхідність її заміни.
Готуюся до зняття турбіни, ретельно вивчаю форуми і виявляю повна відсутність інформації про те, як знімається турбокомпресор з ABL.
Озброююся набором інструменту Scrab, подарованого мені сином. Найцінніше в ньому - набори головок з Трещетка на 1/2 "і 1/4" і різними подовжувачів і Карданчик.
Фотографувати почав не з перших кроків, але там і не було нічого незвичайного.
Обстеживши все кріплення, від'єдную зайве: повітряні патрубки, проставлення між EGR і возд.коллектором, що підводить масляну трубку. Намагаюся підлізти до болтів кріплення турбіни до вихл.коллектору. Починаю розуміти, що це нереально. Недовгі роздуми призводять до від'єднання хобота (панчохи або як ще назвати цей відросток, що йде до приймальної трубі?) Від корпусу турбіни.
За допомогою WD-40 досить легко відкручую п'ять болтів і відводжу хобот в сторону.
Далі діватися нікуди: починаю відкручувати вихлопної колектор.
Напевно, простіше за ступенем доступності кріплення було б зняти ГБЦ повністю, але мені дуже не хочеться зливати антифриз, та й взагалі зайвий раз турбувати пластикові патрубки системи охолодження. Знову ж таки, буде потрібна нова прокладка ГБЦ, зайві 750-1000 рублів.
Че ми, не мужики, што ле?
Шість з восьми гайок колектора откручиваются з різним ступенем геморою за допомогою тріскачки і 10 мм головки на 1/4 "з різними подовжувачів. Дві гайки, що знаходяться під турбіною між вихлопним і повітряним колектором ну ніяк не цілячи прямими подовжувачів. Гнучкий подовжувач допомагає зачепити гайку, але його жорсткості не вистачає, щоб зрушити її по різьбі. на допомогу приходить карданчик на 1/4 ". Ось такий:
карданчик на 1/4
Без нього мені точно не вдалося б відкрутити ці гайки без зняття ГБЦ. Тим більше, що доступ до них сліпий, виключно на дотик.
Нарешті, всі гайки відкручені, Залишилося відкрутити шланг зливу масла з турбіни. До неї він прикріплений двома болтами на 10 з внутрішнім шестигранником (пізніше з'ясувалося - torx). Один з болтів можна відкрутити, але до другого зверху не підлізти.
Намацую нижнє кріплення дренажної трубки. Там штуцерний болт на 24.
Спроба згорнути ключем не має успіху. Беру головку і довгий комірець. Обережно, без різких рухів, похитуючи вперед-назад, послабляю його. Штуцерні болти - тендітна річ, їх тонкостінні трубки легко ламаються по лінії отворів. Болт викручені, трубка від'єднана від картера.
Пошевеливая колектор з турбіною з боку в бік, витягаю його з під капота.
вихлопної колектор з турбіною і патрубком EGR
Під капотом залишається "хобот" турбіни, прикріплений до приймальні трубі.