Ефірна олія кедра, життя моє

Ефірна олія кедра

властивості і застосування

(Віргінські кедрове масло)

(Juniperus virginiana L.)

Ефірна олія кедра, життя моє

Дія (докладніше див. Нижче): могутню противірусну, антибактеріальну, протигрибкову, протизапальну, відхаркувальну, діуретичну, знеболюючу, сечогінну, заспокійливу, тонізуючу, імуномодулюючу, могутню антиоксидантну.

Ідеальне проти кашлю. Стимулює роботу нирок, дихання, кровообігу. Надає заспокійливу дію, усуває нервозність, неуважність, невпевненість. Підвищує фізичну і розумову працездатність. Омолоджує шкіру, підвищує її пружність. Перешкоджає випаданню волосся і утворення лупи. Прекрасний адаптоген.
Ефірна олія кедра застосовується (докладніше див. Нижче) при інфекціях носоглотки, дихальних і сечовивідних шляхів. Знімає запалення при артритах, міозитах, остеохондрозі. Усуває запальні реакції на шкірі, підвищує її пружність. Перешкоджає випаданню волосся і утворення лупи. Рекомендується при безсонні, передменструальний синдром, проявах тривоги, страху, гніву, істерії. Прекрасний засіб проти целюліту і для боротьби із зайвою вагою.

Дія ефірної олії кедра

болезаспокійливий, сечогінний, відхаркувальний, заспокійливий, тонізуючий, бактерицидну, противірусну, мікосептіческое, протизапальну, імуномодулюючу, могутню антиоксидантну, антиалергічну, спазмолітичну, інсектицидну.
Надає стимулюючу дію на серцево-судинну систему, покращує кровообіг і провідність в міокарді, сприяє виведенню шлаків з організму. Підвищує прохідність дихальних шляхів, знижує інтоксикацію при бронхолегеневої патології. Покращує тканинне дихання. Нормалізує ліпідний обмін. Стимулює роботу нирок, має виражену сечогінну ефектом. Надає заспокійливу дію, викликає почуття комфорту, усуває нервозність. Підвищує фізичну і розумову працездатність. Прекрасний адаптоген.
Підвищує неспецифічні фактори захисту: лізоцим, фагоцитарну активність лейкоцитів, бета-лізину, бактерицидність шкіри. Нормалізує стан В- і Т-ланок імунної системи.
Омолоджує шкіру, підвищує її пружність. Заспокоює роздратовану шкіру. Усуває запальні реакції на шкірі. Перешкоджає випаданню волосся і утворення лупи. Прекрасний засіб проти целюліту і для боротьби із зайвою вагою.

Аромат: деревне, свіжий, гіркуватий, бальзамічний, нагадує санталове дерево, але більш сухий.

Ефірна олія кедра, життя моє

Ефірна олія кедра

випадки застосування

Хронічний бронхіт, трахеїт, профілактика ГРЗ та грипу, цистит, ревматизм, артрити, міозити, остеохондроз, подагра, стреси, тривога, страхи, напади гніву, агресії, істерії, безсоння, порушення серцевого ритму, гнійні рани і опіки, виразки, вугрі , роздратування на шкірі, фурункульоз, нариви, шкірні інфекції, дерматози, імпетиго, екзема.
Антисептичні та стягуючі властивості масла особливо благотворно позначаються на стані жирної шкіри, сприяють позбавленню від вугрів і прищів. Ефективно при висипу нейро-гормонального походження, инфильтратах, плямах на шкірі.

Воно допомагає очистити шкіру від корок, нагноєнь, а також впоратися з такими хронічними захворюваннями, як дерматит і псоріаз.

Гарне тонізуючий засіб для волосся. Ефективно при себореї шкіри голови, лупи і випадання волосся.

Один з кращих адаптогенів. Добре допомагає при метеозалежності, магнітних бурях, десинхроноз. Застосовують для кращої адаптації при переїздах в інші часові пояси і кліматичні зони. Благотворно впливає на людину в стані нервового напруження і тривоги. Використовується для підвищення розумової працездатності і медитації.
Інше застосування:
Як сильний фіксатор і компонент ароматів для ароматизації мив, кімнатних розпилювачів, дезінфектантів та інших виробів побутової хімії, рідше - як компонент парфумерних композицій, але головним чином - для виділення цедрол і цедру, що використовуються при отриманні запашних речовин - цедрілацетата, цедрілметалового ефіру, ацетілцедрена і інших. Використовується для антімольним ароматизації шаф і гардеробів. Деревина південного кедра має червонуватий колір, м'яка, легка в обробці і використовується в столярному і карандашном виробництві.

Отримують тривалої (10 - 12 годин) парової дистиляцією з подрібненої деревини ялівцю віргінського - Juniperus virginiana L. (сімейство кипарисові - Cupressaceae), званого на батьківщині південним червоним кедром.
У далекій давнині назву «кедр» відносилося до священного ліванському кедру - Cedrus libani, з ароматичної деревини якого будували храми (наприклад, храм царя Соломона в Єрусалимі або врата храмів в Давньому Єгипті), а також використовували смолу для релігійних воскурение. В даний час природні популяції ліванського кедра майже повністю винищені. У той же час в різних місцевостях назву «кедр» вживали для різних місцевих хвойних дерев з пахучої деревиною. Так «сибірським кедром» називають сосну сибірську - Pinus sibirica, в США і Мексиці техаським кедром називають ялівець мексиканський - Juniperus mexicana, а південним червоним кедром називають ялівець віргінський - Juniperus virginiana. У комерційної практиці «кедровими» маслами називають ефірні масла, отримані з кедра атласського, кедра гімалайського та деяких видів ялівців, кипарисів і кипарисовиков. Загальним для цих масел є наявність в їх складі трициклічного сесквітерпенових спирту кедрола (цедрол), який є цінним компонентом для парфумерної промисловості, де він і його похідні застосовуються як фіксатори.

Походження рослини: -
Поширення рослини: ендемік Північної Америки.

властивості:
В'язка безбарвна, світло-жовта або світло-коричнева рідина з м'яким дуже стійким бальзамічним кедровим запахом. При кімнатній температурі частково застигає. Згодом в маслі може виділятися осад з голчастих кристалів кедрола (цедрол).
Основні компоненти:
кедрол (18 - 38%), туйопсен, туйопсен 3, кедра, альфа-пінен, ізолонгіфолен, альфа-лонгіпінен, акорадіен, чамігрен, Купар, бета-хімачален, епі-кедрол, альфа-бісаболол.
поєднується

з маслами бергамоту, лимона, ісопу, шавлії, жасмину, кипариса, кориці, лаванди, ладану, лимона, ялівцю, неролі, троянди, розмарину. Компліментарні масла - грейпфрута, рожевого дерева, іланг-ілангу.

Ефірна олія кедра, життя моє

Ефірна олія кедра

застосування

Для масажу - 5 крапель на 10 мл базисного рослинного масла.
Для Рефлексомассаж - ефірне і рослинне масло змішують у співвідношенні 1: 1.
У ванну - 4-7 крапель, попередньо змішаних з емульгатором (1/4 склянки молока, сироватки, розчину меду, морської або кухонної солі).
Для розтирань - 7-8 крапель на 5 мл базисного рослинного масла.
У аромалампу - 3-5 крапель, в інгалятор - 3 краплі (тривалість процедури 5-10 хв.).
Для збагачення кремів, тоніків, шампунів - 5 крапель на 5 мл основи.
Запобіжні заходи.
Ефірна олія кедра не застосовувати при вагітності, дітям до 12 років, підвищеній нервовій збудливості, епілепсії і гострих запальних процесах в нирках (пієлонефрити, гломерулонефрити). З обережністю використовувати при гіпертонічній хворобі. Небажано застосовувати безперервно більше трьох тижнів.
Фототоксичні ефект відсутній, проте спостерігалися випадки пігментації шкіри. Може викликати подразнення на дуже чутливій шкірі. При передозуванні подразнює шкіру і слизові, а також збудливу і епілептиформні дію на центральну нервову систему. Необхідно пам'ятати, що застосування кедрової олії несумісне з хіміотерапевтичних лікуванням онкологічних захворювань і прийомом алкоголю (викликає огиду до спиртного).
Умови зберігання.
Зберігати в щільно закупорених флаконах з темного скла при кімнатній температурі в недоступному для дітей місці. Уникати потрапляння прямих сонячних променів.

Статті на цю тему: