Ефірна олія гіркого помаранчі

Джерела і способи отримання

Ефірна олія гіркого помаранчі
Ефірна олія гіркого помаранчі отримують з шкірки стиглих плодів гіркого (кислого) помаранчі. Рослина також називають Севільський апельсином і Бігард (Citrus aurantium L. var. Amara, Citrus bigaradia, Citrus vulgaris). Метод отримання - холодне пресування. Вихід масла коливається від 0,15 до 0,3%.

З листя гіркого помаранчі отримують масло петіграна, а з квітів - масло неролі.

Колір масла гіркого помаранчі - блідо-жовтий, помаранчевий або коричневий. Згодом масло темніє. Аромат - інтенсивний гіркувато-свіжий фруктово-квітковий.

Склад: Ефірне масло гіркого помаранчі містить кумарини, які надають йому гіркий смак. Також в складі олії є лімонен (близько 90%), терпенові і жирні альдегіди, 2,4-декадіеналь, нуткатон, аурантіамарін, флавоноїди.

Сполучуваність: апельсин, бий, бергамот, герань, грейпфрут, материнка, ялина, жасмин, імбир, кедр, кипарис, коріандр, кориця, лаванда, ладан, лимон, мандарин, мирра, ялівець, мускатний горіх, м'ята, неролі, пачулі, перець чорний, петитгрейн, ялиця, троянда, рожеве дерево, ромашка німецька, сандалового дерева, фенхель, чайне дерево, шавлія мускатний, евкаліпт.

опис ефіроносів

Горький помаранча - невелике вічнозелене дерево висотою до 10 метрів. Гілки рослини довгі з гострими колючками, зелене листя чергові і блискучі. Білі квітки дуже запашні, поодинокі або зібрані в небагатоквіткові пучки. Плід кулястий, може бути трохи сплюсненим, його шкірка товста з нерівною горбистою поверхнею.

Батьківщиною гіркого помаранчі є Індія і Китай. У дикому вигляді на даний час не росте. Зараз дерево культивується в Середземномор'ї, на Кавказі, в США (Каліфорнії), на островах Вест-Індії, в Ізраїлі, Південній Америці, Тунісі, Італії, Марокко Парагваї. Ефірна олія виробляють в Гвінеї, Іспанії, Індії, Італії, Бразилії та США.

Ефірна олія гіркого помаранчі
Горький помаранча відомий з давніх часів. У Стародавньому Єгипті та Римі його квіткивикористовували в декоративних цілях, а також ними дезінфікували і очищали приміщення. Стародавні греки вважали помаранча символом родючості і невинності. Квітами помаранчевого дерева прикрашали голову нареченої в день весілля, а з його гілок плели для нареченого вінок.

На батьківщині помаранчі місцеві жителі використовували рослину в лікувальних цілях. Китайські цілителі застосовували сухі помаранчеві кірки при виразках, ранах, діареї і різних кровотечах.

В кінці X століття в Єгипті, Марокко і Тунісі плоди помаранчі використовувалися для приготування східних солодощів. Крім цього його застосовували як лікувальний засіб. Авіценна включав помаранча до складу багатьох ліків.

У Європі про Померанцев дізналися в XVI столітті. Уже до кінця XVII століття воно завоювало популярність, ставши одним з компонентів популярних духів. Помаранча стали активно культивувати у Франції, Італії та Іспанії. До того ж ефірне масло знайшло своє застосування як ліки проти шлункових захворювань і як заспокійливий засіб.

ВУкаіни помаранча використовується в гербі міста Ломоносова, який до 1948 року носив назву Оранієнбаум (з німецького «Oranienbaum» перекладається як «помаранчеве дерево»).

Вплив на організм

Ефірна олія гіркого помаранчі:

  • відновлює роботу органів травлення;
  • допомагає при шлункових розладах, позбавляє від хронічних закрепів;
  • надає м'яку сечогінну і жовчогінну дію, застосовується при схильності нирок і печінки до утворення конкрементів;
  • нормалізує обмін речовин;
  • зміцнюють серцевий м'яз;
  • зменшують коагуляцію (згортання) крові;
  • усуває гіповітаміноз і анемію;
  • позбавляє від головного болю;
  • зміцнює імунітет;
  • ліквідує кровоточивість ясен;
  • усуває віруси грипу і герпесу;
  • нормалізує роботу ендокринної системи;
  • усуває гормональні порушення;
  • полегшує ПМС і протікання клімаксу;
  • стимулює регенерацію клітин;
  • підвищує еластичність і міцність сполучної тканини;
  • усуває симптоми атеросклерозу і старіння;
  • допомагає при травмах, розтяжках і ударах, а також при артрозах і артритах;
  • знімає перенапруження при роботі за комп'ютером;
  • піднімає настрій, налаштовує на романтичний лад;
  • є афродизіаком;
  • підвищує потенцію, позбавляє від фригідності;
  • допомагає впоратися з депресією, пригніченим настроєм, почуттям безвиході;
  • усуває страхи і нічні кошмари у дітей;
  • покращує сон.

косметичне вплив

Ефірна олія гіркого помаранчі:

  • застосовується при лікуванні дерматитів;
  • усуває вугровий висип і скорочує шкірні пори;
  • лікує купероз (розширення судин);
  • ліквідує невеликий судинний малюнок і стресові плями на шкірі;
  • використовується по догляду за млявою, сухий або пошкодженої шкірою;
  • омолоджує шкіру, розгладжує зморшки;
  • стимулює зростання нових клітин;
  • освіжає колір обличчя;
  • відновлює пружність, еластичність і тонус шкіри;
  • дезодорують шкіру, усуваючи гіпергідроз;
  • нормалізує жировий обмін речовин;
  • володіє потужним антицелюлітною дією;
  • перешкоджає появі розтяжок;
  • підвищує пружність грудей;
  • допомагає при лупи і випадання волосся;
  • покращує еластичність волосся, повертає їм здоров'я і блиск.

Способи внутрішнього застосування помаранчевого масла

Ефірна олія гіркого помаранчі можна застосовувати всередину 1-3 рази на день. Для цього можна додавати 1 краплю олії в соки, салати, випічку, кефір, молоко або чай.

Способи зовнішнього застосування ефірного масла гіркого помаранчі

Аромалампи: 4-6 крапель на 15 кв. м.

Аромамедальйон: 1-2 краплі.

Ванна: 3-5 крапель на 10 мл основи (морської солі, піни для ванни, молока, вершків і т.п.).

Еротичний масаж: 10 крапель на 10 мл олії фісташки.

Інгаляції: 2 краплі. Тривалість процедури - 3-5 хвилин.

Компреси: 8-10 крапель на 10 мл олії-основи.

Полоскання: 2 краплі олії змішати з 0,5 ч. Ложкою меду, соди або солі. Розвести суміш в склянці теплої води.

Косметичний лід: 4-6 крапель на 200 мл води.

Аромарасчесиваніе: 1-2 краплі змішати з 5 мл олії-основи і нанести на зубці гребінця.

Обгортання: 10 крапель олії змішати з 10 мл олії виноградних кісточок. Втерти суміш у шкіру і обернути тіло целофановою плівкою на півгодини.

Збагачення косметичних засобів: 5 крапель на 10 мл основи (тоніка, крему, лосьйону, маски або шампуню).

Ароматизація білизни: 3 краплі на 1 л води або 10 крапель в саше.

Інше застосування

Ефірна олія гіркого помаранчі застосовується в парфумерної та косметичної промисловості як компонент духів, одеколонів, гігієнічних кремів, лосьйонів і дезодорантів.

Масло помаранчі використовують в харчовій промисловості для ароматизації цукерок, печива, мармеладу, а також алкогольних і безалкогольних напоїв. У кулінарії застосовується в якості добавок в десерти, лікери, чаї, а також соуси для птиці і риби.

У медицині гіркий помаранча знайшов своє застосування як проносне, вторгнень і шлунковий засіб. Використовується як віддушка у виробництві ліків. З подрібненої кірки помаранчі в народній медицині створюють настойки, що підвищують апетит.

Через свого освіжаючого аромату використовується для ароматизації повітря в приміщеннях.

Протипоказання:

Нетоксичні, проте при тривалому застосуванні і значною дозуванні може викликати роздратування шкіри. Володіє фототоксичності ефектом. Не слід використовувати масло на відкритих ділянках шкіри, що піддаються сонячного опромінення.