Дикий північний олень особливості породи і способу життя

Північний олень - єдиний представник свого роду, велике парнокопитна ссавець з сімейства оленевих. Своєрідний символ українського півночі, мешканець тундрової смуги і джерело життя для багатьох корінних народів Америки та Євразії.

Опис північного оленя

Дикий північний олень має подовженим тулубом, довгою шиєю, яка здається масивною через велику кількість вовни, і короткими сильними ногами. Голова витягнута, правильних пропорцій, звужується до носа. Короткі вушка, невеликі і виразні очі з довгими віями. У тварини піднесена загривок, досить пряма спина і зад. Довжина тіла у самців становить близько 180 - 220 см, самок - 160 - 200 см. Висота в холці дорослого самця досягає 140 см, а маса тіла - 200 кг. Самки значно дрібніше - їх максимальна вага становить 120 кг при висоті в холці 115-120 см.

Дикий північний олень особливості породи і способу життя

Дикі особини значно більший і важчий домашніх побратимів. Серед одомашнених підвидів можна виділити далекосхідних оленів, які трохи вище і масивніше. Розміри тіла тварин залежать не тільки від підвиду, а й від ареалу проживання - на хороших пасовищах тварини легше набирають вагу, а на материку олені завжди крупніше, ніж на островах.

Дикий північний олень особливості породи і способу життя

Відмінною особливістю цього виду є наявність рогів як у самців, так і у самок. Рогу у тварин великі і гіллясті, зі складним візерунком, а довжина головного стовбура може досягати півтора метра. Вінчає роги плоска вертикальна лопатка. Рогова поверхня дуже гладка і рівна, частіше білуватого або світло-коричневого відтінку. Вага рогів дорослого самця зазвичай не більше 12 кг. Невелика вага роги не робить його менш унікальним - різноманітність малюнка рогів у північних оленів набагато більше, ніж у будь-яких інших видів, а кожен малюнок має своєю унікальністю.

Дикий північний олень особливості породи і способу життя

Неможливо зустріти двох особин з однаковим малюнком, як неможливо знайти тварину з симетричними рогами.

Дикий північний олень особливості породи і способу життя

Зимова шерсть довга, до 5 см на боках і до 10 см на спині і крижах. На шиї густий волосяний покрив утворює своєрідну гриву, яка нерідко досягає в довжину 30 см. Зимовий волосся порожній усередині, заповнений повітрям. Копитний ріг захищений довгими і густими, досить жорстким волоссям, які не тільки захищають копито від ран і відколів, а й збільшують в рази його опорну площу.

Дикий північний олень особливості породи і способу життя

Під довгою шерстю захований майже непомітний тонкий і дуже щільний шар пуху. Шерсть оленя дуже теплий і надійний, непроникний для дощу і вітру. Насичена повітрям шерсть також надає оленя плавучість - тварина прекрасно плаває і здатна долати великі відстані і переміщатися навіть між островами.

Літнє хутро відрізняється від зимового - він набагато м'якше і коротше, майже повністю відсутня порожнина всередині волосків, а грива не так яскраво виражена.

Забарвлення північних оленів різноманітний:

  • бурий з кавовим відтінком,
  • буро-сірий,
  • буро-попелястий.

Альбіноси хоч і зустрічаються, але являють собою велику рідкість. Забарвлення зимового і літнього хутра також різна. Літній забарвлення більш спокійний, а зимовий відрізняється строкатістю, насиченістю і змінюється в залежності від географічного проживання популяції. У деяких регіонах зимових хутро оленів може бути майже білим, в той час як в інших - темно-коричневим. Різниці між забарвленням у самців і самок немає.

Дикий північний олень особливості породи і способу життя

особливості будови

Дикі північні олені живуть в тундрі і тайзі, тому будова тіла пристосоване найкращим чином для життя в тяжких арктичних умовах. Холоди не представляють ніякої небезпеки для тваринного, а ось підвищення температури загрожують перегрівом і смертю. Потові залози оленя нерозвинені, а регуляція температури тіла в літній період відбувається за рахунок прискореного дихання через рот.

Дикий північний олень особливості породи і способу життя

Копита тварини розширені, оточені довгими і жорстким волоссям, що допомагає при пересуванні по глибокому снігу або льоду. Всі пальці розвинені і рухливі, що також сприяє більшій стійкості на нерівній і слизькій поверхні, в топкою болотистій місцевості і на пухкому снігу. Пересуваються олені більше кроком і риссю, високо піднімаючи ноги, на галоп переходять тільки в крайніх випадках.

Раціон харчування

У зимовий період північний олень в тундрі видобуває корм з-під снігу. Сніговий покрив, товщиною до 70, не складає труднощів і тварини з легкістю справляються з ним, розкопуючи своїми широкими копитами. Якщо сніг пухкий, то олень здатний розкопати до 150 см снігового покриву. Більш глибокий або щільний сніг розкопують тільки бики. Першими годуються вяженкі - самки з рогами, потім молодняк і телята. Під час годування тварини віддають перевагу постійно переміщатися, це дає можливість всієї отари отримати достатньо корму. За годину годування домашні тварини проходять близько 2,5 км, а в добу - не більше 17 км.

Відмітна особливість живлення північного оленя - здатність засвоювати лишайники і гілки.

Дикий північний олень особливості породи і способу життя

Лишайники - досить своєрідний корм, що становить більшу частину раціону харчування тваринного в зимовий період. Лишайник майже не містить білків, а жир відрізняється від інших рослинних жирів своїм складом і поганий засвоюваністю. У лишайнику міститься мало солі і вітамінів. Цей калорійний корм дає тільки енергію, а білки тварина отримує із запасів підшкірних жирів, свіжої зеленої трави, грибів. Крім лишайників, в раціон харчування оленів входять 40 видів берізок і верби, 54 види злакових і майже 100 видів осокових трав, більше 20 видів бобових рослин і понад 150 видів іншої рослинності.

Дикі північні олені відновлюють запаси підшкірного жиру тільки в літній період, мігруючи ближче до моря з приходом весни. У морського узбережжя трава починає зростати набагато раніше і тварини мають можливість продовжити пасовищний сезон на півтора або навіть два місяці.

Дикий північний олень особливості породи і способу життя

Будучи травоїдними, дикі північні олені поїдають яйця і навіть пташенят, лемінгів. Така незвична їжа служить гарним джерелом білка, необхідних солей і вітамінів.

Спосіб життя

Ареал проживання північного оленя починається від північних районів Європи і закінчується в Північній Америці. Тварин можна знайти на Кольському півострові, на Сахаліні і Чукотці, на островах Північного Льодовитого океану і в північній частині Канади. Найбільша популяція мешкає на півострові Таймир.

Дикий північний олень особливості породи і способу життя

Дикий північний олень особливості породи і способу життя

Північний олень відноситься до мігруючих видів тварин. Літо вони проводять на багатих травою випасах арктичного узбережжя, а зиму - в північних районах тайги.

Дикий північний олень особливості породи і способу життя

Види північного оленя

Зоологи виділяють вісім видів оленя, що мешкає в Євразії:

  • європейський північний олень,
  • Новоземельского,
  • сибірський,
  • сибірський лісової,
  • європейський лісовий,
  • охотский,
  • баргузинский,
  • олень, що живе на архіпелазі Шпіцберген.

Дикий північний олень особливості породи і способу життя

На північноамериканському континенті мешкає чотири підвиди:

Дикий північний олень особливості породи і способу життя

Серед видових форм розрізняють тундрового, тайгового і гірського оленя.

Одомашнених порід тварин всього п'ять:

Дикий північний олень особливості породи і способу життя

Кожна порода має свої Внутріпородний групами, лініями, родинами. Людина одомашнили тварина, але фактично олені продовжують вести вільний спосіб життя. Вони звикли жити поруч з людиною і отримують від нього захист від хижаків і сіль, а люди отримують від оленів молоко і м'ясо, шерсть, кістки і рогу, а також використовують тварин для пересування.

Дикий північний олень особливості породи і способу життя

Вороги в природі

Головним ворогом північних оленів в дикій природі є вовк. Особливо страждають від нападу вовків популяції, що живуть в лісотундрі і тундрі, а також в гірській місцевості. Невелика чисельність вовків завдає серйозної шкоди стаду - зазвичай хижаки нападають на слабких і хворих тварин.

Дикий північний олень особливості породи і способу життя

Ведмеді також нападають на оленів. Найчастіше це відбувається у водопоїв, де тварини більш уразливі. Бурі ведмеді частіше полюють на диких оленів, вважаючи за краще або оленят, або старих особин, яких легко зловити.

Росомахи також становлять небезпеку для північних оленів. Ареал проживання цього хижака збігається з ареалом проживання оленя. Жертвами росомахи також стають хворі і слабкі особини, не здатні врятуватися втечею від досить повільного хижака.

Дикий північний олень особливості породи і способу життя

І вовки, і ведмеді, і росомахи контролюють генофонд оленів, вбиваючи слабких тварин, непридатних до розмноження.

Поблизу від населених пунктів значних втрат стадам домашніх північних оленів наносять здичавілі собаки. Вони здатні наздогнати і вбити здорових і сильних оленів, не бояться людей і нападають не тільки вночі, але і вдень.

Дикий північний олень особливості породи і способу життя

Великої шкоди завдають і різні інфекції та епідемії. Домашні тварини менш схильні до захворювань - люди контролюють стан оленів, ізолюючи хворих особин і проводячи регулярну вакцинацію, але для диких видів інфекційні захворювання - велика небезпека, що загрожує знищити за короткий час цілу популяцію.

Читайте також