Землерийки - опис виду особливості життєдіяльності, харчування і потенційна небезпека для
Знищення щурів, тарганів, кліщів і комарів

Землерийки - це дрібні звірки, з довгими носами і хвостами, що є комахоїдними ссавцями.
Тіло бурозубки звичайної (землерийки) має довжину від шести до дев'яти сантиметрів, хвіст від чотирьох до п'яти сантиметрів. Колір зверху темно-бурий, з боків - рудо-коричневий, знизу - сірого кольору. Хвіст зверху чорного кольору, знизу - білого. Покритий хвіст коротким густим хутром. Вуха з хутра практично не виступають.
Географія поширення землерийки
Проживає землерийка в європейському регіонеУкаіни до Єнісею, а також Байкалу на схід, в лісових районах і заплавах річок. Не любить боліт і дуже сухих лісів. Землерийки можуть жити в самих різних місцях. Живуть в лісах і лісостепах, а також в тундрі, іноді в заплавах річок в степу і на луках.
Біологія землерийки і поведінку в природі
Незважаючи на назву землерийки самі не копають нори, однак користуються проритих ходами кротів і гризунів, порожнечами грунту і тріщинами. Також можуть рухатися під шаром лісової трави, натаптивая довгі тунелі-ходи. Взимку здатні торувати в снігу розгалужені тропи.Обично взимку з-під снігу вони практично не виходять. Чи не впадають в сплячку навіть незважаючи на морози. У малосніжні зими, коли немає можливості добувати несекомих з промерзлій грунту, вони змушені багато бігати і збирати насіння дерев. Ходи землерийок під снігом дуже вузькі.
Запах у землерийок неприємний, тому більшість хижаків їх в їжу не вживає. З цієї причини часто доводиться спостерігати убитих хижаком, але кинутих звірків. Що стосується сов, то вони успішно харчуються землерийки.
У зоні тайги щільність бурозубок становить приблизно двісті - шістсот штук на 1 гектар, в тундрі - в три - п'ять разів менше.
У даних звірків дуже велика інтенсивність обміну речовин і найвища з ссавців потреба в кисні і температура тіла - понад сорок градусів Цельсія. Живуть землерийки всього близько півтора років.
Сліди у цього звірка маленькі і неглибокі, п'ятипалі, парно розташовані. У разі, якщо на снігу немає насту, то у сліду буває чіткий хвостовій відбиток. Голос у землерийки - високий різкий щебет.
харчування землерийок
Ці маленькі звірятка досить швидко мерзнуть на холоді, а значить, для підтримки температури тіла їм треба багато харчуватися. Бурозубки здатні з'їдати в добу іноді в 4 рази більше, ніж самі важать, а без їжі в такому випадку гинуть протягом декількох годин. Бурозубка звичайна приймає в їжу, як правило, комах.
В лісових масивах бурозубки є одними з найчисленніших комах і ведуть невидиму для нас роботу щодо обмеження чисельності комах в лісовому грунті. Особливо багато з'їдають жуків, личинок комах, дощових черв'яків. Здатні їсти собі подібних, особливо в зимовий холодну пору. Можуть є також насіння хвойних дерев та інших, які можуть запасати на зиму, іноді навіть гриби. Їдять також власний чи чужий послід.
розмноження землерийок
Будують бурозубки гнізда кулястого типу з листя і стебел рослин. Протягом року землерийки виводять два - три потомства, що включають по два - десять дитинчат. Період активного розмноження - літо, період вагітності становить від вісімнадцяти до двадцяти восьми днів. Народжуються землерийки голими і сліпими, проте вже через три-чотири тижні стають самостійними.