Велика енциклопедія світу, тут ви дізнаєтеся багато цікавих фактів про непізнаною, могутньої всесвіту

Птах трохи більше горобця, з товстим тілом і характерним дзьобом, кінці якого загнуті і перехрещуються. Забарвлення яскраво-червона у самців і жовтувато-оранжева або зеленувато-жовта у молодих і самок.
Спина і груди рябі. Подхвостье і хвіст бурі. Поширений на гніздування тільки в Карпатах і Криму. Взимку іноді залітає і в інші лісові райони України. Тримається вершин хвойних дерев, де підвішується до шишками, і вилущує насіння. Харчується насінням хвойних дерев. Іноді в північні райони залітає дуже схожий на шишкар шишкар, але трохи більше його, клест сосновий, а також (іноді) клест білокрилий, що має на плечах дві білі поперечні смужки.
Птах розміром майже з шпака, з товстим тілом і масивним конічним дзьобом. Верх тіла бурий. Голова світло-коричнева. У дзьоба видно невеликі темні «окуляри», під дзьобом чорна цятка.

Верх шиї сірий. Низ буро-рожевий. Крила чорні, з широкою світлою поперечною смугою на плечах. На кінці хвоста біла поперечна смужка. Дзьоб чорно-сірий. Молодь зеленувато-жовта, строката, зі світлим дзьобом. Поширений по всій Україні, але в степовій зоні зустрічається під час зимових подорожей. Живе в листяних і змішаних лісах, парках, садах. Гніздо у вигляді купки недбало складених паличок влаштовує на дереві. Кладка з 5 - 7 зелених з темними рисками та крапками яєць, в травні. Харчується переважно насінням дерев і чагарників.
Птах розміром з горобця. Дзьоб конічний, товстий. Забарвлення дорослого самця червона, на спині бура, а на череві білувата. Крила і хвіст бурі. Верх тіла у самки, молодих самців і у молоді буро-сірий.

Птах трохи менше горобця. Верх тіла сірувато-бурий, рябий. На голові маленька червона «шапочка». На підборідді чорна точка.
