Тушканчики (фото) жваві стрибуни з довгими хвостами
Тушканчики є єдиними гризунами, що пересуваються виключно на задніх лапках. Дивно, але ці ссавці ходять як люди, по черзі спираючись на кожну ногу.

Тушканчики здатні розвивати швидкість, що досягає 40 км / ч. Їх біг супроводжується триметровими стрибками, яку перевершує довжину тіла самого звірка в 20 разів. Лапи цих тварин дуже примітні і задні кінцівки деяких видів в два рази більше довжини їх хребта
Середовище проживання
Тушканчик поширений в зонах з жарким і помірним кліматом. Ареал їх проживання охоплює Монголію і Північну Африку, Середню, Малу і Передню Азію, Казахстан і південь Східної Європи, а також територію, що простягається від північного сходу Китаю до півдня Сибіру.
Більшість різновидів тушканчиків адаптовано до умов проживання в пустелі і напівпустелі і лише деякі з них можуть мешкати в степу, подібно лемінгів. в лісовій зоні і в гірській місцевості, розташованої на відстані 2 км над рівнем моря.
Також як і сурікат або мангуст. найбільш часто ця тварина зустрічається на пустельних і напівпустельних ландшафтах з глинистими і щебенюватими грунтами.

характеристика
Тушканчик, до якого б виду він не належав, виглядає як миша.
Відрізняють його від останньої лише ноги: передні є дуже короткими і ними гризун практично не користується під час подолання відстаней, а задні - сильно подовжені.
Всі тушканчики мають невеликі розміри. Розглянемо докладний опис цього звірка:
- в залежності від виду, довжина тіла тварини може складати від 6 до 26 см;
- маса коливається в межах від 25 до 300 г;
- хвіст цього степового гризуна завжди довше тулуба - від 7 до 30 см;
- кінчик хвоста прикрашений пензликом, пофарбованої в чорний і білий кольори;
Цікаво! Хвіст для тушканчика є своєрідним кермом і балансиром. У деяких випадках він візуально сигналізує про наближення небезпеки!
- тулуб короткий;
- задні кінцівки сильні, а їх довжина може в кілька разів перевищувати довжину передніх;
- на лапках є кігті, вони добре розвинені і на передніх кінцівках коротші, ніж на задніх;
- голова кругла, мордочка злегка притуплена;
- форма вух закруглена, у деяких видів в підставі вони зростаються в трубку; в залежності від видової приналежності гризуна довжина вух буде різною - у великого тушканчика вуха дуже великі, у мохноногого - мають незначні розміри;
- очі великі;
- шия коротка і практично непомітна зовні;
- тіло зазвичай покрите однотонним хутром, пофарбованим в піщаний або світло-коричневий колір;
- щелепа складається з 16-18 зубів; ікла можуть бути білими або жовтими - ними тушканчик розгризає їжу і розпушує грунт.
Найбільш впізнанні різновиди тушканчиків: великий тушканчик, або степовий, довговухий, або китайський, і тушканчик мохноногий.
Найбільший представник сімейства - це великий тушканчик. Виглядає цей гризун, як мініатюрний заєць.
Опис це тваринного буде наступним: його маса становить близько 300 г, а довжина тіла досягає 20-26 см. Хвіст у великого тушканчика довгий - близько 30 см, з пухнастою «пензликом» на кінці.
Зустріти його можна на території Євразії в найбільш посушливих регіонах - в пустелі або в степу. Цей гризун пересувається дуже швидко, роблячи довгі стрибки. Часом його швидкість досягає 50 км / ч.
З настанням холодів, великий тушканчик відправляється в сплячку. В цей час він накопичує жировий прошарок і збільшує масу свого тіла в два рази.
Він здатний довго рити свої нори, і навіть при щільних грунтів не лінується облаштовувати гніздечко. Великий тушканчик продемонстрований на наступному фото.

У цього звіра широка, трохи витягнута мордочка і трипалі ступні на задніх лапках
Довговухий, або китайський тушканчик, мешкає в Китаї і Монголії, вважає за краще жити в пустелі.
Довжина тіла цього невеликого гризуна складає не більше 9 см, хвіст довгий - близько 16 см, а вуха в порівнянні з тілом величезні - в довжину вони можуть доходити до 5 см.
Довжина задніх кінцівок китайського тушканчика, які дозволяють йому далеко стрибати в довжину, близько 4,5 см. Маса тіла варіюється в межах від 24 до 38 м
На замітку! Китайський тушканчик охороняється законом, так як відноситься до зникаючого виду!
Характерною особливістю цього різновиду тушканчиків є лапи, які покриті пучками шерсті.
Щелепа містить тонкі різці і невеликі премоляри - по одному з кожного боку.
Тіло довговухої тушканчика покрито світло-коричневою шерстю на спині і білої - на животі.
Як видно на фото нижче, на хвості тонкий ворс і має такий же відтінок, як хутро на спині. «Пензлик» з чорно-білим чубчиком.

Довговухий тушканчик спритний, маленький і дуже швидкий
Стрибак мешкає не тільки в пустелі, але також є жителем Туви, Нижнього Поволжя і Прикаспии.
Його опис: тіло завдовжки від 10 до 14,5 см, розміри хвоста - близько 15 см, задня ступня в довжину досягає 6,5 см.
Голова округлої форми, на ній розташовані порівняно невеликі вушка - близько 1,5-2 см, і такі розміри в порівнянні з вухами інших різновидів тушканчиків дуже малі.
На лапках по три пальці, вони опушені жорсткими волосками, а на підошві задніх кінцівок густа щетина.
Пальці мохноногого тушканчика приблизно рівні за своєю довжиною і тільки середній зовсім небагато видається вперед. Якщо цей степовий звір поставить лапку на пісок, то її відбиток матиме форму трапеції.
А при пересуванні, відстань між лівою і правою лапками становить близько 5 см. На щелепи жовті різці. Наступне фото наочно демонструє типового представника цього різновиду тушканчиків.

Стрибак здатний стрибати на велику відстань
Основні особливості
Добре розвинені задні кінцівки дозволяють тушканчиків переміщатися з неймовірною швидкістю.
А якщо відстань занадто велика, то тварина буде долати його за допомогою стрибків. Передніми лапами при цьому користуються лише деякі особини.
Хвіст тушканчика виконує відразу кілька функцій - він допомагає здійснювати різкі повороти при пересуванні на великій швидкості, що дуже актуально в умовах степу і пустелі, завдяки йому тварина може тримати рівновагу і далеко стрибати.
Крім того, хвіст є показником здоров'я степового звіра. Залежно від того, як він виглядає, можна визначити, наскільки сприятливими є умови проживання тушканчика.

Цей гризун воліє вести сутінковий і нічний спосіб життя
Більшість тушканчиків ховається у своїй норі днем і виходить лише з настанням темряви, як це видно на фото вище.
Цікаво! В степах зустрічаються особини, які є денними. Такі тушканчики проживають в Казахстані. Зі сходом сонця вони залишають свої укриття і весь день проводять поза нори. І зникають тільки з приходом сутінків!
І мохноногий, і довговухий, і великий тушканчик - всі вони є невпинними трудівниками. Вони постійно риють нори, які умовно можна розділити на 4 основні види:
- рятувальні, глибина яких досягає 20 см;
- денні - завдовжки до півметра;
- постійні - з головним похилим ходом і запасними, які є сліпими, їх звірок прокладає дуже близько до поверхні;
- зимівельних облаштовані особливим чином - в них є комори, де степовий звір ховає припаси, і камера для зимівлі, яка розташовується на глибині близько 2-х метрів.
Цікаво! Коли хтось починає розкопувати постійну нору, тушканчик тут же сховається в одній із запасних, щільно закривши її дах!

Живе тушканчик в окремій камері, яка знаходиться в дальній частині нори. Своє гніздечко він вистилає дрібної травою
Для пустельного біоценозу тушканчики мають досить велике значення. В ході своєї життєдіяльності ці гризуни впливають на рослинність і грунт в ареалі свого проживання.
У цих тварин багато природних ворогів, серед них тхори. для яких вони є джерелом їжі.
Але не завжди роль тушканчика виключно позитивна. Вони здатні завдавати шкоди, знищуючи рослинність, яка зміцнює піски, і пошкоджуючи урожай культурних насаджень.
Так як виглядає тушканчик досить мило, то важко припустити, що він здатний стати збудником такого небезпечного захворювання, як чума.
І це не єдина хвороба, переносником якої є цей степовий звір.
Тушканчики харчуються переважно рослинністю. Вони вживають насіння і кореневища, які попередньо викопують з грунту, залишаючи на їх місці помітні лунки.
Залежно від місця проживання і умов, цей звір може харчуватися комахами і їх личинками.

За добу тушканчик з'їдає близько 60 г різної їжі
Примітним є те, що він не п'є воду, рідина тварина отримує з рослин. Гризун прокладає дуже довгі кормові ходи і за одну ніч в цілях насичення може подолати відстань в 11 км.
розмноження
Навесні і влітку тушканчики розмножуються. За один рік самка здатна принести від 1 до 3 приплодів, в кожному з яких налічується від 1 до 8 малюків.
Період вагітності триває близько 25-42 днів. Народжує самка завжди в норі в індивідуальному гнізді.
Дитинчата з'являються на світ сліпими і виглядають як новонароджені крисята.

Коли маса тіла маленького тушканчика досягає 200 г, він починає поступово переходити до самостійного життя
Під опікою матері малюки знаходяться досить довго - близько 1,5 місяців. За цей період вони виростають і набирають масу до 125 г. З нори дитинчата виходять цілком сформованими, але пересуваються ще трохи незграбно.
Молоді тушканчики цілком доброзичливі і прекрасно уживаються поруч один з одним. Але після досягнення трьох місяців в їх поведінці починає простежуватися агресія. Це штовхає молодняк на розселення.
На відміну від, наприклад, білки дегу. одомашнення для тушканчика - це стрес. Вони дуже довго і важко звикають до умов неволі і людині.
Ці тваринки дуже важко йдуть на контакт. Пов'язано таке поведінка з тим, що такий гризун воліє вести нічний спосіб життя, а ставши домашнім вихованцем, йому доводиться бути активним днем.

І навіть у разі, коли між людиною і твариною налагоджується зв'язок, останній все одно залишається диким
Домашній тушканчик потребує просторі, де він зможе залишатися активним. Для нього важлива фізичне навантаження і людині це необхідно враховувати. Якщо цією умовою знехтувати, то тварина буде відчувати дискомфорт, що призведе до гіподинамії і навіть загибелі.
Домашньому тушканчиків слід підготувати великий вольєр, причому не тільки досить довгий і широкий, але ще і високий, щоб той зміг стрибати.
У гніздо вкрай небажано класти пластикові предмети, те ж саме стосується піддону. В іншому випадку своїми гострими зубками тварина його прогризе і втече.
В одній клітці можна утримувати відразу кілька особин, так як між ними неодмінно виникне конфлікт. На дно вольєра бажано укласти підстилку з дерну і піску. Тверде дно може стати причиною травм.

У клітці домашнього тушканчика повинна постійно перебувати рослинність: суха трава, коріння, дрібний хмиз. З них він буде будувати своє гніздо, як це зазвичай відбувається в умовах дикої природи
Дернова підстилка в вольєрі потрібна тушканчиків для того, щоб він міг рити нори, нехай навіть невеликі. В іншому випадку у тварини може трапитися стрес, який переросте в нервовий зрив.
Домашнього тушканчика не допускається випускати з клітки - при найменшій можливості він неодмінно втече.
У раціоні у цього степового звіра повинні бути присутніми спеціальні зернові домішки, злаки, фрукти і овочі: насіння соняшнику, картопля, коріння і листя кульбаби, яблука, груші, насіння дині, буряки.
Взимку в вольєр слід підкидати тонкі пагони клена, верби та осики. Доповнять раціон комахи: метелики, цикади. цвіркуни і борошняні черв'яки.
Тушканчики: Жваві стрибуни з довгими хвостами
Тушканчики є єдиними гризунами, що пересуваються виключно на задніх лапках. Дивно, але ці ссавці ходять як люди, по черзі спираючись на кожну ногу.