Снігур (pyrrhula) харчування, види, цікаві факти, фото, голос

опис птиці

Маленькі співочі пташки з сімейства в'юркових - снігурі - на латині називаються Pyrrhula, що перекладається як «вогненний», і вказує на яскраву особливу забарвлення їх оперення.

Рід включає 9 видів і ділиться на дві підгрупи: маскові і черношапочний снігурі. У масковий чорне пір'я навколо дзьоба створюють своєрідну «маску» у черношапочний - на потилиці.

Розмір цих птахів невеликий - до 15 см в довжину, з розмахом крил до 25 см і вагою близько 35 г.

Особливості харчування Снігура

Снігур (pyrrhula) харчування, види, цікаві факти, фото, голос
У харчуванні снігур невибагливий. Його основний корм складають насіння і ягоди, з яких птахи їх виїдають, залишаючи м'якоть, а також комахи. Любить снігур ласувати кольором дубів, сережками верби, кульбабами, кропивою, ожиною, щавлем. Крім того, взимку снігур їсть ягоди горобини, що представляє незабутнє видовище.

Молодняк снігурі вигодовують також рослинною їжею, в яку додають комах і павуків.

Поширення Снігура в природі

Снігур (pyrrhula) харчування, види, цікаві факти, фото, голос
Снігурі мешкають в хвойних лісах, лісостепу і лісотундрі на всій території Євразії. Вони населяють як рівнинні, так і гірські райони, але люблять селитися в лісах. Снігур не бояться людей, тому їх можна часто зустріти в садах і парках. Крім того, вирубка лісів і знищення природного ареалу їх проживання, сприяє переселенню снігурів ближче до людини.

Перелітний птах або зімующая

Снігур (pyrrhula) харчування, види, цікаві факти, фото, голос
Снігур - осілий птах, кочує на зиму тільки з північних регіонів свого проживання. Можливо, снігур отримав свою назву тому, що саме з першим снігом птах прилітає з тайгового Півночі.

види снігура

звичайний снігур

Снігур (pyrrhula) харчування, види, цікаві факти, фото, голос
Цей птах розміром з горобця. Оперення на маківці, навколо очей і дзьоба чорного кольору. Крила також чорні з синім блиском. Спинка - сіра з білуватою попереком. А животик, боки, щоки і грудка у самців - інтенсивного червоного кольору, у самок - сірувато-коричневі. Пташенята пофарбовані в різні відтінки коричневого, а на голові у них немає чорної шапочки з пір'я.

Ареал проживання дуже широкий - Європа, Середня і Східна Азія, включаючи Японію, Камчатку і Сибір.

Азорский снігур

Снігур (pyrrhula) харчування, види, цікаві факти, фото, голос
Мешкає тільки на острові Сан-Мігел (Азорські острови) і є вимираючим видом. Оперення азорського Снігура шоколадно-коричневе, з рижіну з боків. Влітку забарвлення стає світліше. На голові птиці чорне пір'я утворюють «шапочку», підборіддя і дзьоб також чорні. Груди і черево - коричневого кольору. За розмірами вид крупніше звичайного Снігура (до 17 см в довжину). Статевий диморфізм відсутній.

білощокий снігур

Снігур (pyrrhula) харчування, види, цікаві факти, фото, голос
Мешканець високогірних хвойних лісів Філіппінського архіпелагу і найпівденніший тропічний вид черношапочний снігурів. Оперення в основному буро-коричневе з чистими білими щоками і білими плямами на боках. Самки і самці не відрізняються.

бурий снігур

Снігур (pyrrhula) харчування, види, цікаві факти, фото, голос
Відноситься до групи масковий снігурів і мешкає в гірських хвойних лісах Індокитаю, Південної Азії, Тайваню.

Оперення дуже схоже на звичайного Снігура з лише однією відмінністю - животик, грудка і щоки у бурого Снігура коричневого кольору. Ось чому самки і самці цього виду практично не відрізняються один від одного.

желтоспінная снігур

Снігур (pyrrhula) харчування, види, цікаві факти, фото, голос
Зустрічається в лісах Західних Гімалаїв (Індія і Пакистан) на дуже обмеженій території, чому відноситься до видів, що знаходяться під загрозою зникнення.

Желтоспінная снігур - маленький масковий снігур з переважаючими оранжево-охристими відтінками в оперенні. Самці яскравіше, ніж самки, особливо в області спини і верхівки. Самки - сіро-коричневого кольору.

червоноголовий снігур

Снігур (pyrrhula) харчування, види, цікаві факти, фото, голос
Цей вид - маленький яскравий масковий мешканець Гімалаїв. Його розмір - трохи менше горобця. Крила - чорні з червоною плямою, спинка - сірого кольору. Голова, грудка і черевце самця - оранжево-червоні, у самок вони жовті.

Сероголовий снігур

Снігур (pyrrhula) харчування, види, цікаві факти, фото, голос
Відноситься до групи масковий снігурів. В оперенні переважає сірий колір з яскравим помаранчевим животом, прикрашеним червоними плямами у самців. Самки скромні - з грудьми і черевцем сіро-коричневого кольору.

Сероголовий снігур широко поширений від Західних Гімалаїв на північ і схід Китаю.

сірий снігур

Снігур (pyrrhula) харчування, види, цікаві факти, фото, голос
Мешканець Сибіру і Далекого Сходу, в оперенні якого відсутній червоний колір. Розміри - трохи менше звичайного Снігура. Оперення верху голови, навколо дзьоба і очей - чорного кольору. Крила - чорні з синім металевим блиском. Поперек і область подхвостья пофарбовані в білий колір.

Уссурійський снігур

Снігур (pyrrhula) харчування, види, цікаві факти, фото, голос
Один з найменших снігурів, мешкає на Далекому Сході, Сахаліні, Японських і Курильських островах. Вид відноситься до черношапочний Снєгірьов. Інтенсивно забарвлені в червоно-оранжевий колір щоки і горло самця. Черевце - сіре з рожевим відтінком. Самка світліше, ніж самець, з переважанням коричневих відтінків в оперенні.

Самець і самка: основні відмінності

Снігур (pyrrhula) харчування, види, цікаві факти, фото, голос
Статевий диморфізм Снігура варіює залежно від виду. Зазвичай, чим яскравіше забарвлення самця, тим сильніше відрізняється від нього самка. Як, наприклад, у звичайного Снігура, жовтоспинного і червоноголового Снігура. Якщо ж самці забарвлені в коричнево-сірі тони, то самки від них практично не відрізняються (азорський, бурий, белощекий снігур).

Снігурі в домашніх умовах

Снігур (pyrrhula) харчування, види, цікаві факти, фото, голос
Спочатку птах може битися і боятися людей. Але снігур швидко освоюється і звикає до людини.

Вимоги до клітки (вольєру)

Для утримання Снігура знадобиться простора клітка з жердочками. Для стимулювання гніздування в кутку клітки закріплюють ялинові гілки як укриття. В одній кладці у самки - до 7 маленьких яєць, які вона висиджує два тижні. Пташенята підростають приблизно 15-19 днів.

Чим годувати в домашніх умовах

У харчуванні снігур невибагливий. Його можна годувати насінням трав, дрібними зернами, нирками берези, сосни, ягодами горобини, черемхи, ялівцю. Також дають птиці фрукти і зелень, гілочки вишні, сосни, берези, верби, яблуні, калини та їх свіжу кору. Навесні і влітку раціон збагачують яєчною шкаралупою, крейдою, глиною і тваринною їжею (коники, борошняні черв'яки).

У неволі снігурі живуть 10-12 років.

Цікаві факти про Снігура

Снігур (pyrrhula) харчування, види, цікаві факти, фото, голос

  • Снігурі дуже красиві, а ще дуже спокійні птиці, вони ніколи не поспішають і не метушаться.
  • Снігурі поїдають бруньки й пагони плодових дерев, за що їх не люблять садівники;
  • Улюблені ласощі снігурів - насіння ясена. Так як ясени плодоносять тільки раз в два роки, можна припустити, коли снігурі будуть робити нальоти на сади.

Снігур (pyrrhula) харчування, види, цікаві факти, фото, голос
Співають самці Снігура. Їх мелодія поєднує щебетання і ніжний свист з наспівами інших птахів, яких снігурі можуть відмінно копіювати. Самки підспівують їм лише зрідка.