Російська хохуля (50 фото) опис, цікаві факти про тварину, де живе, який загін, червона
Російська хохуля - це вкрай незвичайна тварина, що є яскравим представником сімейства кротячих. В даний час відомо, що ці створіння є реліктовими видом, так як вони з'явилися на планеті приблизно 30-40 млн.лет назад. За цей час тварини практично не змінилися.

Червона книга вже давно поповнена хохулі. Протягом тривалого часу велася активна полювання на цих невеликих тварин для отримання мускусу і якісного теплого хутра. Повсюдний вилов звірів став причиною майже повного їх знищення. Тільки після вжиття заходів щодо охорони тварин цього виду їх чисельність трохи збільшилася.

Анатомічні характеристики російської хохулі
Ця тварина в процесі еволюції набула масу властивостей, придатних для полуводного способу життя. Вважається, що хохулі є ровесницями мамонтів, але на відміну від цих гігантів вони відрізняються кращими адаптаційними здібностями. Російська хохуля, опис якої дозволяє зрозуміти, як саме живе це створення, має багато спільного з її близькими родичами - кротами. Багато людей, які не знають, як виглядає тварина, часто плутають два цих види. Однак кріт і хохуля мешкають в різних екологічних нішах, що й обумовлює особливості їх будови. Це створення відрізняється дуже скромними розмірами.

Весь будинок в шерсті?
Довжина тіла російської хохулі становить близько 25 см. Приблизно стільки ж займає розширений хвіст. Ця частина тіла тварини дуже примітна. Маючи веслообразний форму, хвіст допомагає тварині швидко плавати. У цій частині тіла накопичуються жирові запаси, які дозволяють в хохулі пережити важкі холодні зими, коли їжу комахоїдних створення відшукати найскладніше. Крім того, такий хвіст надає хохулі більше маневреності в воді і бере участь в теплообміні, коли тварині необхідно швидко охолодитися. Саме тому ця частина тіла покриття не водовідштовхувальним хутром, а жорсткими лусочками. Близько хвоста входять особливі пахучі залози. Вага російської хохулі не перевищує 550 м Самки зазвичай дрібніше самців.
Читайте також: Високопродуктивна порода кроликів сірий велетень

Хутро у хохуль вельми незвичайний. Волоски дуже тонкі зверху, але при цьому підстави у них товсті. Є у тварини і теплий підшерсток. Будова шерстинок дозволяє розподіляти між ними бульбашки повітря, які виступають в якості відмінною теплоізоляції під час плавання в холодній воді. Шерстка звірка не намокає. Спина тваринного забарвлена зазвичай в темно-коричневий або сірий колір. Животик зазвичай сріблясто-сірий. Навколо очей також є невеликі білі плями. Подібне фарбування дозволяє звірку маскуватися в воді біля берегів річок. Як і їхні близькі родичі кроти, хохулі є практично сліпими. У них дуже маленькі очі, які нагадують чорні намистинки.

Однак відсутність гарного зору ці створення компенсують відмінним дотиком і нюхом. Вібриси у російської хохулі дуже довгі, завдяки чому звір може швидко знаходити собі їжу. Лапи у цих створінь дуже короткі. Пальці вінчаються довгими кігтями. У процесі плавання звірок притискає передню пару до тіла, а задніми лапами гребе. Пальці з'єднані перетинками, що полегшує пересування у воді. Ніс у тварини сильно втягнутий, що допомагає йому вдихати повітря, не виринаючи повністю. Це дозволяє звірку уникати природних ворогів.
Ареал поширення хохулі
Ще 500 років тому ці дивні створіння були широко поширені по всій території Європи. У більшості регіонів історичного проживання хохулі в даний час вже вимерли. Невеликі популяції цих створінь зустрічаються на берегах річок і в водоймах на Україні, в Казахстані, Литві та Білорусі. Багато хохуль виявляється і на терріторііУкаіни. Більша кількість цих створінь мешкає в басейнах Дніпра і Дона. Крім того, вони зустрічаються в верхів'ях Волги. В даний час чисельність російської хохулі не перевищує 30 тис. Особин. На цих тварин істотно відбивається вирубка лісів, осушення річок і забруднення навколишнього середовища.

Загін хохуль нечисленний. Крім російської, існує ще пиренейская хохуля. Червона книга також включає цей вид. Він має вкрай обмежений ареал поширення. Такий звір зустрічається в річках вздовж піренейського хребта на кордоні Іспанії та Франції. Крім усього іншого, пиренейская хохуля живе в Центральній Португалії. Цей різновид перебувати в меншій небезпеці, ніж хохуля, що мешкає в Центральній Європі, так як такі створення відрізняються меншими розмірами. Вони досягають всього 11-16 см в довжину і важать близько 80 г, тому на них полювання завжди велася менш активно. Вважається, що найбільш сприятливими для хохулі є невеликі водойми, а також стариці річок, де є невисокі берега, прилеглі до лісу або порослі густою рослинністю.
Читайте також: Де живе сумчастий опосум?

Галерея: російська хохуля (25 фото)













Як живуть хохулі в природному середовищі?

Сімейні групи цих створінь зазвичай риють додаткові норки, довжина яких не перевищує 1 м. Вони являють собою камеру, заповнену повітрям і має мокру підстилку. Подібні норки потрібні хохулі не тільки для відпочинку влітку, а й для життя під льодом в зимовий час. У додаткових нірках звірята поповнюють запаси повітря, коли вони не можуть здатися на поверхні. Незважаючи на вкрай скоромні розміри, таку тварину, як хохуля, є вкрай ненажерливим створенням, так як має досить швидкий метаболізм. У його раціон входять:

Мускусний запах приваблює видобуток, тому хохуля російська рідко залишається без їжі. Влітку ці створення намагаються усамітнитися. Це покращує шанси знайти достатню кількість корму. Коли пересихають водойми, життя хохуль стає дуже важкою. На суші ці створення незграбні і часто стають здобиччю диких кішок, видр, тхорів. лисиць та інших хижаків. Через швидке метаболізму звірки не можуть впадати в сплячку на холодний період. Нерідко вони збиваються в зграї. В одній норі може замовити більше 10 особин.
Читайте також: Що являє собою донська кінь
Як проходить період розмноження в українських хохуль?

Приблизно до 4-5 місяців ці створення стають повністю самостійними. Статевої зрілості молоді особини російської хохулі досягають у віці 10-11 місяців. Тривалість життя звірків в природі становить всього 4 роки. У штучно створених сприятливих умовах продовжити її можна до 5-7 років. Однак в природному місці існування у цих дрібних напівводних ссавців є маса природних ворогів, тому навіть не дивлячись на те що хохулі досить швидко розмножуються, багато особин гине в молодому віці. Значною мірою на ці створіння відбивається знищення людиною їхнього природного місця існування і забруднення водойм.

Порівняно недавно були створені спеціальні розплідники і заказники, де вчені мають можливість вивчати поведінку тварин і розмножувати їх в умовах, наближених до природних, щоб потім заселяти території, які вони раніше заселяли.