Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Капибара - напівводна травоїдна ссавець, поширене по берегах водойм Південної і Центральної Америки, єдиний представник сімейства водосвінкових. Завдяки своїм вражаючим розмірам носить статус рекордсмена серед гризунів сучасної фауни.

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Довжина тіла дорослої особини коливається від 107 до 134 см, зростання становить 50-64 см, а вага - 35-66 кг. Самки звичайно крупніше представників сильної статі. Максимальний зареєстрований вага дикої самки дорівнює 91 кг, а найбільшого самця - 73,5 кг. Капибара має важке статура і коротку, велику голову. Кінцівки досить короткі, задні трохи довше передніх. Пальці з'єднані маленькими плавальними перетинками.

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Гігантський гризун, який живиться водоростями і травами, отримав від жителів Південної Америки назва «капіюва», що в перекладі з мови індіанців гуарані перекладається як «пан трав». Правда, по всьому світу тварина стало відомо під кілька спотвореним варіантом даного слова - «капибара». Через схожість з морською свинкою європейці звуть звірка менш вишукано - водосвинка. До того ж його наукова назва - Hydrochoerus - в перекладі з латинської означає «водяна свиня». Однак люди, що мали можливість спостерігати за ним, відзначають якості, які роблять це твердження абсолютно несправедливим. Навіть відомий вчений-натураліст Джералд Даррелл писав, що капибара виглядає дуже аристократично, а благодушно-протекційне вираз надає їй схожість з задумливим левом.

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Область поширення гризунів включає прибережні території в помірних і тропічних регіонах Південної і Центральної Америки. Вони водяться в таких країнах, як Бразилія, Аргентина, Колумбія, Уругвай, Венесуела, Перу, Гайана, Парагвай і Французька Гвіана. Ареал проживання охоплює басейни річок Ла-Плата, Оріноко і Амазонка. До основних обмежує розповсюдження факторів належить температура води і повітря. У гірських районах ці тварини водяться до показника висоти 1300 метрів над рівнем моря.

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Живуть капібари в густо порослих лісом районах поблизу озер, річок, боліт, ставків, а також затоплених саван і вздовж річок в тропічних лісах. Від водойм вони рідко відходять більш ніж на 500-1000 метрів. На поширення цих гризунів впливають сезонні коливання води - з приходом сезону дощів вони розійдуться по всій території, а з настанням сухого сезону скупчуються біля берегів великих річок та інших великих постійних водойм. У пошуках води і їжі капібари часто долають значні відстані. На волі гігантські гризуни харчуються плодами, бульбами, травою, сіном і водоростями.

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Значні розміри абсолютно не заважають тваринам бути моторними як на суші, так і у воді - вони відмінно плавають, пірнають і можуть залишатися повністю зануреними у воду на термін до п'яти хвилин. Цю здатність вони використовують для уникнення наземних хижаків. Капібар навіть вдається спати у воді, тільки якщо їх ніс буде перебувати на поверхні.

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Опівдні, коли температура досягає свого піку, звірята хлюпочуться у воді, а в післяобідній час і раннім вечором насолоджуються своєю вегетаріанською їжею. Багато часу величезні гризуни витрачають на "грязьові ванни". Час відпочинку у них зазвичай доводиться на кілька годин до і після півночі. Потім вони продовжують пастися до самого світанку. Хоча капібари і вважають за краще проявляти активність в світлий час доби, але іноді, якщо їх часто турбують хижаки і люди, вони змушені переходити на нічний спосіб життя.

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Найбільші гризуни в світі дуже товариські тварини і, як правило, живуть групами до 10-20 особин. Чим суші місцевість, де живуть капібари, тим крупніше стада вони формують. У посушливий час року, коли тварини збираються навколо наявних водних ресурсів, групи можуть складатися з 50, 100 або навіть декількох сотень особин. Очолює стадо домінуючий самець, який значно важче будь-якого з підлеглих. Він позиціонується в центрі групи, в той час як підлеглі самці знаходяться на периферії, також він має доступ до кращих ресурсів. Потенційних конкурентів ватажок негайно виганяє із товариства. Крім домінуючого і підлеглих самців в групу входить кілька дорослих самок, зі своєю ієрархією, і дитинчата.

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Стадо тварин в середньому займає територію площею близько 10 гектарів, але ділянку, на якому вони найчастіше проводять час, обмежується одним гектаром. Зрідка між постійними мешканцями і гостями можуть виникати конфлікти. Поодинці живуть всього лише 5-10% капібар, серед яких переважно самці.

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Представниці слабкої статі повністю присвячують своє життя вихованню потомства, причому вони готові няньчитися абсолютно з усіма дитинчатами своєї групи. Розмножуватися капібари можуть круглий рік, але частіше за все спарювання відбувається на початку сезону дощів. Тривалість вагітності - близько 150 днів. Народжують тварини прямо на землі, не ховаючись в укриття. Зазвичай самка виробляє на світло 2-8 малюків з відкритими очима, які мають волосяний покрив і зуби, що прорізаються. Новонароджена капибара важить в середньому 1, 5 кг. Турботливі самки усередині доглядають за малюками, і незабаром після народження вони вже можуть ходити поруч з матір'ю і харчуватися різної рослинністю. Вигодовування молоком в середньому триває 3-4 місяці. Зазвичай самка приносити тільки один послід в рік, але при сприятливих умовах буває і два-три посліду. Статевої зрілості тварини досягають у віці 15-18 місяців, коли їх вага досягає 30-40 кг.

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

До природним ворогам капібари відносяться крокодилячі каймани, Орінокскій крокодили, алігатори, дикі собаки, анаконди, ягуари і оцелоти. Від наземних хижаків вони успішно ховаються у воді.

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Тривалість життя величезних гризунів з Південної Америки в природних умовах складає 9-10 років, в неволі - може досягати 12 років.

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Капібари легко приручаються і одомашнюються, дуже швидко звикаючи до людини. Всі, хто тримав їх в домашніх умовах, зазначають властивий їм гострий розум і неймовірно доброзичливий, поступливий характер. Навіть дорослі особини відрізняються довірливістю і легко уживаються не тільки з людьми, але і з домашніми тваринами. Їх навіть можна навчити виконувати деякі команди, наприклад, давати лапу, а найбільш здібних - циркові трюки. Величезні гризуни дуже люблять ласку - вони часто кладуть голову господареві на коліна, випрошуючи таким чином трохи тепла, а потім перевертаються на спину, підставляючи живіт для почісування. Капібари можна вигулювати на повідку, немов собаку, і навіть купатися з нею в басейні. До того ж вони дуже охайні.

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Годувати тварин зовсім нескладно: на додачу до звичних для них траві і водним рослинам слід давати зерно, кабачки, сіно, дині і корми в гранулах, які містять необхідні мінерали і вітаміни. У домашніх капібар обов'язково повинні бути нетоксичні предмети, які підходять для сточування постійно зростаючих зубів. Це може бути гілка берези або верби.

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Вартість капібари може коливатися від 500 до 5000 доларів в залежності від того, звідки вона родом.

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі

Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі
Качконіс - найдивніше тварина планети
Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі
Кошеня і коллі: історія дружби
Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі
Ігрова зона для домашніх мишок
Капибара - найбільший гризун у світі (30 фото), цікаві факти, унікальні місця, приголомшливі
Гепард (опис, 30 фото)