Гусь гуменник як виглядає порода і де живе птах
Гуменник - велика водоплавна птах з ряду гусеобразних. Поширена ця порода в тундрі всій Європі, Азії і навіть до Камчатки. Зрідка можна зустріти нечисленні групи пернатих в тайзі. Відлітають на зимівлю з появою перших калюж. У новому середовищі проживання тут же починають вити гнізда, утворюючи колонії. Як же виглядає цей галасливий гусак? Який веде спосіб життя? На ці та інші питання ви отримаєте відповідь у цій статті.
Зовнішній вигляд
Своїм зовнішнім виглядом цей різновид гусей дуже нагадує поширеного сірого, однак має свої відмінності. У нього дзьоб чорного кольору з характерною помаранчевої смугою і біле черевце. Кінцівки мають жовтий або помаранчевий окрас. Мабуть, це самий великий представник сімейства гусячих. Зустрічаються особини, вага яких перевищує 5 кг. Вражає і розмах крил - до 180 см.

Існує кілька підвидів - Тайговий, восточносибирского, короткоклювих, Європейський. Вони відрізняються один від одного кольором оперення, будовою дзьоба і масою тіла. Крім того, самці завжди більші за самок.
ареал проживання
Гніздитися гусак гуменник по всій території Євразії в тундрових і тайгових зонах. Зимувати птахи вирушають на теплі морські узбережжя Азії і Середньої Європи. У цей період вони зустрічаються на Середземному і Чорному морі.
Спосіб життя і харчування
Як і сірий, гусак гуменник не схильний постійно перебувати біля водойми. Вдень він вважає за краще знаходитися далеко від води, пасеться на траві, повертаючись до водойми тільки ввечері. Ці гуси швидко переміщаються по землі і відчувають себе на суші впевнено. Коли птах відчуває небезпеку, то рятується втечею. Гусь не стане пірнати в річку або ховатися у високій траві. Однак і на водній гладі гуменник добре себе почуває, тому що плаває і пірнає, як все водоплавні птахи. Кращі місця проживання, як оповідає вікіпедія та інші енциклопедії, - гірські озера, лісові струмки, мохові болота.

Для годівлі гуси збиваються у величезні зграї, створюють сильний гул, який чутно на сотні метрів навколо. Голос гуменника схожий на регіт, не відрізняється особливою різноманітністю звуків. Цікаво, що незвичайні крики залучають гусей та інших порід. Цю особливість навчилися використовувати мисливці, імітуючи регіт гуменника для залучення пернатої жертви.
Підійти просто так до зграї цих гусей практично неможливо. Розумні птахи, коли пасуться, виставляють вартових по краях зграї і в середині. Вони уважно оглядають територію. Коли з'являється потенційна небезпека, вони видають гучний попереджувальний сигнал.
Харчування гусей даного виду не сильно відрізняється від раціону їх родичів. Вони вживають в їжу різну рослинність. Дуже подобаються гуменника лісові ягоди, шишки. Тільки молоді особини воліє меню, що складається з комах, молюсків, рибної ікри. Під час перельоту гуси можуть задовольнятися залишками зерна на полях. Місце, де побували ці пернаті, відразу помітно по ощіпанним листю, обгризеним коріння, також по помету, які вони залишають після себе.

особливості розмноження
На місце гніздування гуменники злітаються ранньою весною. У різних частинах Європи це припадає на різний час. У місцях, де дуже холодно, гуси з'єднуються в пари, ще коли зимують. Будують свої гнізда птахи на височини, там, де сухо. В якості будівельного матеріалу використовують мох. Часом можна знайти гніздо гуменника прямо в землі у вигляді виритої ямки, дно якої вистелене гусячим пухом. Середня кладка коливається від 3 до 9 яєць.
Відразу яйця мають шкаралупу білого кольору з ледве помітним жовтуватим відтінком. По ходу насиджування на них утворюються плями сірого або жовтого кольору. Насиджування займається самка, а самець захищає її і майбутнє потомство. Пташенята вилуплюються з яйця десь через 25 днів. Тепер гусяче сімейство переселяється з місце, де багато зелені. Мама і тато разом ростять пташенят. При найменшій загрозі мама ховає малюків у високій траві.
Вже через 1,5 місяці молодняк досягає розміру дорослих особин. У період поки зростають пташенята мама і тато позбавлені можливості літати, тому що вони линяють. Потім сім'я розпадається. Гуси розподіляються по зграях і відправляються кочувати по долинах річок. У денний час пернаті відпочивають, а рано вранці і пізно ввечері шукають їжу. Уже з настанням заморозків гуменники поспішають до місць зимування.

За останні кілька десятків років популяція гуменника різко скоротилася. У великих кількостях зустріти цих птахів можна тільки в малолюдних місцях тундри. Зате в тайговій зоні залишилося досить мало представників. На цей різновид гусей ведеться тільки спортивне полювання, і то в місцях зимування. Масові знищення пернатих переслідуються законом, в іншому випадку, основне стадо значно зменшиться.
Легко знайти тільки сліди від гуменника, а ось його самого - вельми складно. Гуси переміщаються досить акуратно, тому рідко потрапляють під приціл мисливців.
Спіймати такого птаха - це велика удача. Збір яєць і літній лов - заборонені. Цю обережного представника загону гусячих навіть зняти на фотокамеру не завжди надається можливість. Вони не збираються позувати, і швидко відлітають.