Електронний рідер sony reader prs-t2
Електронний рідер Sony Reader PRS-T2 - огляд

Sony попыталась выйти на этот рынок с моделью Sony Reader PRS-T1. однак, хоча рідер був дуже навіть непоганий і коштував всього $ 150 (в Штатах), серйозну конкуренцію Amazon, який крім Kindle Touch за $ 139 ще і вивів на ринок наддешевий новий Klindle за $ 79, а також BarnesNoble, яка за $ 139 стала пропонувати Nook Simple Touch with GlowLight. - він скласти так і не зміг.
Але в Sony, зрозуміло, не стали відступати і зосередилися на подальшій розробці конкурентоспроможних рідерів, в результаті чого з'явилася нова модель під назвою Sony Reader PRS-T2. і Sony тепер випускає тільки її, знявши з виробництва всі інші моделі.
Напевно, це дійсно цілком розумно, тому що старі дорогі моделі на ринку вже зовсім не котируються і їх випускати - немає ніякого сенсу.
Але ось що собою являє нова модель від Sony і наскільки вона конкурентноздатна - ми зараз і подивимося, благо вона до мене приїхала на огляд, спасибі інтернет-магазину Reader-sony.ru.

Sony Reader PRS-T2
Операційна система - Android
Дисплей - 6 "E link Pearl (800x600), 16 градацій сірого, інфрачервоний сенсор, технологія dual touch
Процесор - FreeScale i.MX508, 800 МГц
Розміри - 173,0 x 110,0 x 9,1 мм
Вага - 164 г
Пам'ять - 2 Гб (вільно приблизно 1,3 Гб)
Мережа - Wi-Fi (802.11b / g / n), Wi-Fi Protected Setup (WPS) push button configuration
Аудіо - немає
Карта пам'яті - microSD до 32 Гб
Акумулятор - літій-іонний, 1000 м * Ач
Загалом, від попередньої моделі рідер за характеристиками дуже мало чим відрізняється, хіба що прибрали аудіо (деяким його наявність актуально) плюс корпус став легше буквально на 4 грами.
Випускається цей рідер в трьох колірних варіантах: чорний, білий і червоний.
Але там, наскільки я зрозумів, повинні були додатися деякі цікаві речі всередині. Ось зараз і подивимося, що там діється.
Поставка і комплектація
Поставляється в традиційній коробці.

В комплекті - рідер, кабель USB-microUSB, якісь брошурки і простенький стилус (він теж був у попередній моделі).

Стилус - звичайний, пластиковий, з невеликою насадкою з боку пишучої головки і з захопленням зі зворотного боку, щоб його можна було чіплялися до нагрудної кишені.

Захоплення, до речі, сильно не зайвий - в самому рідері гнізда для стилуса не передбачено, що більш ніж дивно: без гнізда він загубиться на раз-два-три. А швидше за все, на раз-два. Втім, по попередній моделі практика показує, що стилус просто закидають кудись і їм не користуються.
Обкладинка в комплект не входить, її потрібно купувати окремо: доступні два варіанти - звичайна обкладинка і обкладинка з вбудованим ліхтариком.
Сам рідер дуже схожий на попередню модель і за формою, і по виконанню: все той же простенький чорний пластик з покриттям soft-touch. Особливо не дряпається і пальцем не заляпується, але виглядає, скажемо чесно, нічим не примітна. Не так виглядали раніше рідери від Sony, не так!

На задній кришці практично нічого немає, крім гнізда під microSD, закритого гумовою заглушкою.

На нижньому торці - Reset, вихід microUSB, кнопка харчування.
Я говорив і буду говорити, що кнопка живлення на нижньому торці - це саме ідіотське (точніше, незручне для користувача) рішення, яке тільки можна придумати. Проте це тепер стало модою практично для всіх сучасних рідерів.
І навіть Sony, у якій завжди була така зручна гойдалка включення зверху (гойдалка - щоб випадково не натискали), і та пішла на поводу цієї ідіотської моди. Ганьба їм всім! Ганьба!
Кнопки на нижній лицьовій панелі змінилися і стали, на мій погляд, помітно краще - їх набагато зручніше натискати в порівнянні зі старим варіантом, де кнопки були у вигляді смужок.

Ось, порівняйте з кнопками моделі PRS-T1.

З бортиками навколо дисплея тут, на жаль, все так само погано, як і в минулій моделі. Борти занадто високі для сенсорного дисплея: натискати піктограми в кутах - конкретно незручно!

При підключенні рідера до комп'ютера на його екрані з'являється питання, чи хочемо ми, щоб комп'ютер побачив накопичувачі рідера.
Якщо на питання відповісти позитивно, в пристрої з'явиться накопичувач рідера розміром приблизно в 1,3 Гб і маленький накопичувач в 10 Мб, в якому містяться дистрибутиви програми Reader для установки під PC або Mac.

В принципі цю програму можна не використовувати, а просто заливати медіаданні в папку media пам'яті рідера.

Однак програма насправді цілком зручна. У неї можна імпортувати відповідні медіа-дані (файли і папки), складати колекції, а потім синхронізувати всі це з рідером.
Крім того, якщо ви в рідері робите всякі малюнки, позначки, ставите закладки і так далі, при цьому не хочете їх випадково втратити - при синхронізації через цю програму з комп'ютером у вас все збережеться.
Взагалі, в русифікації рідера особливої необхідності особливо немає - рідер прямо "з коробки" нормально розуміє кирилицю в назвах книг і в самому тексті.
Русифікація буде потрібна для пошуку: щоб можна було ставити українські слова, тому що зараз там тільки латинська клавіатура.
Головна сторінка зазнала деяких змін. Зверху як і раніше йде остання Новомосковскемая книга з різною інформацією, потім йде список з чотирьох останніх доданих книг (в старій версії їх було три), ну і в кінці три піктограми: книжкова полиця, магазин, додатки (раніше піктограми йшли все відразу, але на першій сторінці їх було чотири, на другий - інші).

Також можна шукати за назвами, але в заводській прошивці підтримується тільки латиниця.
Відкриваємо книгу формату EPUB.

Натискаємо кнопку "Меню" (вона ж - настройки).

Стовпчик режим - можна виводити по 4-6 сторінок на аркуші.

Режим настройки яскравості екрану - за замовчуванням яскравість виведена на повну, а ось навіщо її за допомогою цих налаштувань зменшувати на електронних щось чорнилі - я не розумію.

Налаштування шрифту - вибір гарнітури і кегля. Кеглей предлагается 8 вариантов - на все вкусы.

Шрифтів - шість плюс оригінал самого документа.

Міняємо кегль на побільше.

А це найдрібніший плюс - гарнітуру міняємо на Verdana.

Зміна реквізитів шрифту по всій книзі відбувається дуже швидко.
Тепер переходимо в режим заміток. Их можно рисовать пальцем или стилусом прямо по тексту, также доступен ластик, чтобы стирать нарисованное.

Розділ меню "Ще" (More).

Пошук в заводській прошивці робиться тільки латиницею.

Розділ "Інформація" (Info) - дані про видання.

Закладки робляться дуже просто - достатньо натиснути пальцем або стилусом на сторінці праворуч зверху, з'явиться спеціальний значок і закладка потрапить в список.

Ось на одній сторінці закладка і рукописна замітка.

Кому давати доступ до таких постів - ви можете визначити в налаштуваннях рідера.
Ось ніби і все механізми роботи з документом.
Я ще перевірив, як там Новомосковскется PDF. Новомосковскется вроде нормально, но на подобном экране нормально можно разглядеть только такие документы, которые сверстаны под формат А5.

У Pdf працює збільшення масштабу шрифту, однак при цьому сторінка збільшується, так що сторінку доводиться прокручувати клавішами гортання - і це, звичайно, не читання, а сльози якісь.

У режимі книжкової полиці можна вибрати три варіанти: просто полку з повним набором книг, колекції та блокноти Evernote. (Підтримка Evernote і Facebook - нові можливості в даній моделі.)
Як відомо, рідери від Sony не вміють розглядати папки в якості колекцій, тому колекції потрібно складати вручну (або за допомогою спеціальних програм). Більш-менш зручно колекції складати в програмі Reader для PC - там просто відзначаєте, які саме видання взяти, і заносите їх в відповідну колекцію. Ну і також можна додавати певні видання в колекції прямо в рідері.

Доступ до менеджера заміток Evernote також робиться в налаштуваннях. Однак там ви можете вибрати тільки один блокнот для завантаження в рідер, також вибирається тільки один спеціальний блокнот для завантаження заміток з рідера в Evernote. Тобто функціональність - гранично урізана, так що незрозуміло, навіщо її взагалі вводили.
Ось список заміток блокнота "Вино".

Замітку можна відкрити на весь екран.

Магазин Reader Store - фірмовий онлайновий магазин від Sony, в якому можна купувати і відразу завантажувати в рідер різні видання та періодику.

Браузер - обычный браузер для серфинга страниц. Користуватися ним, звичайно, дуже незручно - в порівнянні з планшетами.

Ось меню, яке з'являється при роботі з браузером.

Все заметки - список всіх зроблених заміток і закладок.

Словник - вбудовані в рідер словники. Можна ввести слово і отримати тлумачення.

Рукописні замітки - просто окремі рукописні нотатки.

Текстові замітки - замітки, які набираються текстом на екранній клавіатурі.

Картинка, відкрита на весь екран, і її опції. Зверніть, до речі, увагу на треки від попередніх сторінок - я пізніше про це ще напишу.

Розділ основних установок.

У Штатах рідер коштує $ 130. В Україні поки офіційно не поставляється, купити його можна десь за 6000 рублів. Передбачається, що офіційно в Україні буде поставлятися десь за 6500 руб.
Спостереження при роботі і висновки
Рідер досить спритний, сторінки для електронного паперу перегортаються дуже швидко. Також екранна клавіатура стала помітно більш чуйною: затримка при введенні, звичайно, видно, але вона вже не така довга, як раніше, користуватися вже цілком можна.
Я зрив всі налаштування, щоб знайти, де це відключається, але з першого заходу так і не знайшов. Зрештою, підказали добрі люди - вони засунули цю настройку в "Settings-> Application Prefferences-> Book / Periodicals -> Refresh Display", що абсолютно нелогічно, адже опція відноситься до всього ридеру, а не тільки до налаштувань книг-періодики.
Реально змінилися хіба що тільки кнопки, але їх з сенсорним екраном не так часто доводиться використовувати.
Так що, на мій погляд, я поки не побачив особливого сенсу переходити на цю модель. Розчарований.
І це, зауважте, в умовах найжорстокішої конкурентної боротьби за ринок рідерів, причому цю боротьбу Sony вже практично програла.
Щось не ловлять вони мишей, абсолютно.
Тепер порівнюємо цей рідер з іншими, присутніми на українському (він нас насамперед цікавить) ринку.
Даний Sony PRS-T2 варто 6500 рублів (будемо вважати так).
Amazon Kindle Touch - теж десь 6500. Програмне забезпечення - дуже схоже, але підтримує тільки свій формат MOBI, в який EPUB потрібно переконвертувати (втім, це можна робити однією кнопкою). Якщо дивитися за українськими цінами, то я б вибрав модель від Sony.
Nook The Simple Touch - я його в продажі не виявив (в одному магазині 4500 руб.), Проте модель Nook Simple Touch with GlowLight коштує всього десь 5-6 тисяч рублів, причому він не тільки нормально Новомосковскет EPUB, але і ще має єдину реально зручну підсвічування екрану без всяких обкладинок. Мені на даний момент саме ця модель найбільше і подобається.
Також слід згадати PocketBook Touch вартістю десь в 6500 руб. який мені реально сподобався при тестуванні і який вже цей Sony точно затикає по всіх фронтах плюс підтримує FB2 і цілу купу інших форматів: програмне забезпечення у нього - крутіше на порядок, ну і можливості - у Sony просто поруч не стояли. Я, правда, не можу сказати, скільки цей PocketBook протримається (у попередніх моделей іноді спостерігалися проблеми з живучістю), але начебто поки нарікань не було.
Таким образом, если меня спросят, что бы я сам выбрал из этих моделей сейчас, я бы ответил, что вУкаины выбрал бы Nook Simple Touch with GlowLight или PocketBook Touch. На користь моделі Sony PRS-T2 в порівняльних характеристиках (поУкаіни, підкреслюю) поки нічого знайти не можу.