Цікаві факти з життя слонів (8 фото)
Життя слонів, також захоплююча і цікава, звичайно ж, що вона не настільки насичена, як у людей, але все ж гідна вашої уваги.
Слон - найбільша ссавець, яке живе на планеті Земля. Існує всього два види цих тварин - азіатський (індійський) і африканський. Другий вище і крупніше першого. Така доросла особина може важити більше 12 тонн - однією ногою слон може запросто повалити велике дерево. Індійська слониха відрізняється відсутністю бивнів, якщо вони і є, то зовні їх не побачиш. У самців бивні можуть сягати півтора метрів в довжину.
Одна третина бивня слона ховається під черепом. В сучасний час не існує особин з величезними бивнями, тому як всі подібні слони були винищені мисливцями багато десятиліть назад, а довжина бивня - генетично успадковані ознака. Сьогодні взагалі рідко зустрічаються слони, у яких би були бивні навіть наполовину менше, ніж у їхніх предків. Ця частина тіла зростає все життя і є показником віку. Слони, як і люди, можуть бути «ліво» і «праворукими», тому як пристосовуються працювати тим чи іншим бивнем. З цієї причини один з бивнів набагато коротше іншого, він швидко зношується. Бивні слонів можуть відрізнятися не тільки довгою, але навіть формою, а також розташуванням - у деяких бивні ростуть в бік. По вухах і бивнів вчені розрізняють слонів між собою. Африканський слон, коли стоячи спить, кладе свої важкі бивні на термітник або сук дерева, а в неволі упирає їх в отвори решітки або стіну.
Слон - сімейне тварина. Кілька сімей збираються в одне стадо і живуть разом. У ньому все родичі. В Африці одне стадо може налічувати до декількох тисяч особин. Керівник стада - одна стара, але досвідчена слониха. У них істинний матріархат. У стаді зазвичай 15-30 слоних з дитинчатами. У разі нестачі їжі всі члени «громади» розсіюються, і кожен слон годується в поодинці. Також стадо іноді розпадається через внутрішньосімейних проблем. Молодий слон живе в родині до 15 років, а потім створюють свою. Вагітність слонихи - воістину важкий тягар. Вона триває десь 22 місяці. Новонароджений слоненя може важити 120 кг. Але яким би він міцним і великим не народився, це досить безпорадне істота і весь час перебуває під захистом, так як є дуже легкою здобиччю для хижаків.
Африканський слон розділяється ще на три підвиди: один має вуха трикутної форми, а другий - більш круглі, третій - карликовий слон. Останній - дуже рідкісний екземпляр, цілком можливо, що це поодинокі особини з патологічними відхиленнями. Остроухов слон зустрічається частіше в саванах, круглоухій мешкає в лісах. З іншого боку, то гостровуха слон набагато більший за свого побратима: висота першого часто досягає трьох з половиною метрів, а іноді - навіть чотирьох, зростання другого ж ніколи не перевищує 3-х метрів і в середньому становить два метри п'ятдесят сантиметрів. Серед азіатських слонів чітко розділяють два підвиди - тайський і індійський. Другий значно більші, у нього тонке тіло і довгі передні ноги. У парках містяться в основному тайці.
Вуха африканських слонів в діаметрі можуть бути до двох метрів, а відстань між крайніми точками обох вух - до чотирьох. Кожна особина має свою унікальну облямівкою вух. Зрідка вони махають ними для того, що б охолодити своє тіло. Хобот слона - це його губи і ніс. Через нього він дихає, а також використовує для обливання, дотику, нюху і захоплення предметів. У хоботі у слона близько 500 м'язів. Слоненя вчиться їм правильно управляти до двох років.
Слон - травоїдна тварина. Через їх гігантських розмірів їм доводиться довго шукати їжу. За фактом все життя слонів проходить в пошуках їжі - вони займаються цим від 15 до 20 годин на добу. Він годується не менше 15 годин на добу і з'їдає від 40 до 450 кг рослин, в основному листя і трави. В умовах неволі вони отримують 10 кг моркви, 30 кг сіна і 8-10 кг хліба, зрідка зерно до 10 кг. Також в щодобовий раціон входять вітаміни D, A, мінерали, такі як сіль, кальцій, харчові добавки. П'ють слони від 100 до 300 літрів на добу, залежно від температури навколо. Якщо слон випиває 250 літрів кожен день стабільно, це свідчить про захворювання. При туберкульозі він випиває 600 літрів щодня.
Також слон - суспільна тварина. При зустрічі вони вітають один одного особливими ритуалами. Один з них - обійми хоботами. Якщо слон побачить, що дитинча з їх стада впав, то протягне йому хобот і підніме. Це виглядає так само, як і люди тримають дітей за руку. Слони дуже вірні, вони зберігають вірність саме своєї череди. Вони сумують за смерті новонародженого слоненяти, інших членів своєї сім'ї або стада. Під час радісних подій вони здатні виявляти почуття щастя, веселощів. Слони навіть вміють сміятися.
З усіх видів тварин, не рахуючи нас, людей, тільки у слонів є похоронний обряд свого роду. Після смерті одного з членів стада, його родичі спочатку намагаються підняти його своїми хоботами, а потім сильно сурмлять. Через деякий час слони замовкають і потім починають накидати землю, гілки на тіло померлого. Відомі випадки, коли таким же чином слони намагалися поховати людину, помилково вважаючи його мертвим.
Відмітна особливість цих великогабаритних тварин - вміння чути ногами. Спілкування відбувається через тупіт, цей сигнал чути всім побратимам на відстані до 50 кілометрів. Вони вловлюють кінцівками наднизькочастотних звуки, які проходять через землю. Африканський слон спілкується зі своїми побратимами на таких низьких частотах, що наші людські вуха не здатні їх вловити.
Слон - довгожитель. В середньому він живе до 75-80 років. Але слони часто не доживали до старості протягом історії. У минулому столітті їх чисельність різким чином скоротилася. А причини того була - бивні, які вважалися найціннішим матеріалом для виробів. Але зараз часи змінилися і слон під захистом держави, а браконьєрам загрожують суворі покарання за їх винищення.
Незважаючи на свій зовнішній потужний вигляд, слон - ніжне істота. Знищуючи природне місце існування цих тварин, людина знищує і слонів теж. Природа гармонійна у своїй недоторканності. Давайте цінувати цих дивовижних створінь!