Види стресів американський, чорний, нанду і інші
Страуси - великі птахи, які не вміють літати, але пересуваються швидше автомобіля. Відрізняються такі види страусів: африканський страус, американський страус Нанду і австралійський страус Ему. У статті дано опису кожного виду і приведена інформація про господарському призначенні кожного птаха.
Характеристика африканського страуса
опис виду
Згідно з чинною класифікацією африканський страус є єдиним представником страусиних. Інші види страусів (Нанду і Ему) вважаються лише його найближчими родичами. Африканський страус - найбільший в світі. Маса птиці може досягати 150 кг, а зріст 270 см.

Щодо потужного тулуба голова птиці маленька. Шия довга і гнучка, очі опуклі з довгими віями. Птахи мають двома потужними пальцями на кожній нозі. На одному з них є кіготь. Одного удару ногою птиці вистачає, щоб поранити або навіть убити лева.
Самці відрізняються від самок наявністю чорних крил.
Страуси не вміють літати, але зате дуже швидко бігають. Довжина кроку птиці - 4 м. Молодий страус здатний розігнатися до 50 км / ч. Дорослий розвиває швидкість до 70 км / ч. На поворотах птахи не знижують швидкість.

Птахи люблять купатися, але роблять це в піску, граючи один з одним, і позбавляючись від паразитів.
Страуси майже не сплять. Вночі вони можуть кілька разів по 15 хвилин подрімати. Для цього вони опускаю голову уздовж тулуба або витягають її на піску перед собою. Під час такої перерви птицю охороняють родичі.
Місце розповсюдження
Мешкає африканський страус і його сомалійський підвид в саванах і пустелях за екваторіальними лісами. Птахи пасуться на одній території з антилопами і зебрами. Разом зі своїми сусідами переселяються і попереджають їх про небезпеку, так як зауважують її першими завдяки пильності та високому зросту.

Список продуктів з раціону страуса невеликий:

Тваринною їжею харчуються в основному діти, дорослі особини воліють рослинну їжу. Так як зубів у птиці немає, що поглинається їжа перетирається в шлунку з'їденими камінчиками і деревними шматочками.
Птахи можуть пити солону воду або не пити воду зовсім, поїдаючи спеціальні коріння.
розмноження
Страус полігамна тварина. Вони збираються в групи по 3-5 особин, які очолює єдиний самець. Збираються такі групи після виконання самцем шлюбного танцю: стоячи на колінах він махає крилами і б'ється головою об спину, танець супроводжується криками і шипінням, під час ритуалу крила можуть поміняти колір, ставши яскравіше.
На чолі гарему стоять домінантні особини обох статей, які беруть участь в розмноженні інших груп. Домінантна самка висиджує пташенят всіх інших жіночих особин.
На час гніздування птахи збираються великими групами - по 30 і більше особин. Гніздо глибиною 30-60 см риє самець. Яйця страуса мають блідо-жовтий колір і великі розміри - 21 см довжина і 2 кг вага. У кладці може бути від 15 до 60 яєць. У світлий час доби на яйцях сидить самка, а вночі чоловіча особина. Свої яйця домінантна самка кладе в середину, де найбільш тепло і безпечно. Частина пташенят гине. Період висиджування - 40 днів.
Новонароджені важать приблизно 1 кг, мають слух, зір і здатні самостійно пересуватися. Дитинчата швидко розвиваються, до 4 місяців вага додається до 20 кг. До року весь молодняк виглядає однаково, і лише на другому році життя самці обзаводяться чорними крилами. Брати участь в розмноженні птиці можуть з 3 років. Тривалість життя африканського страуса в середньому 75 років.

Розведення африканського страуса
Птах має велике господарське значення, тому полювання на це сімейство дуже популярна. На сьогоднішній день популярно і вигідно стало розводити африканських птахів в домашніх умовах, заповідниках і зоопарках, тому вимирання цього виду не загрожує.
Цілі розведення африканського виду:
- Перо застосовують для декорування інтер'єру та одягу.
- Шкіра страуса застосовується у виробництві одягу, взуття та аксесуарів. Шкіра страуса дуже міцна.
- У їжу вживається смачне і корисне м'ясо страуса.
- Яйця також дуже поживні і використовуються в їжу.
Характеристика австралійського страуса Ему
опис виду
Ему - велика нелітаючий птах. Його параметри поступаються африканському родичу:

Інші зовнішні характеристики Ему:
- невелика голова;
- довга шия;
- щільне тулуб;
- очі круглої форми з густими віями;
- дзьоб рожевого кольору із загнутим кінчиком;
- відсутні зуби;
- недорозвинені крила до 25 см завдовжки;
- на пальцях є нарости, що нагадують кіготь;
- потужні ноги;
- м'які коричневі пір'я, здатні регулювати температуру тіла страуса;
- однаковий окрас особин обох статей.
Для Ему не характерно жити зграями, але невеликі групи до 10 особин можуть якийсь період кочувати разом в пошуках їжі. На час гніздування страуси НЕ кочують. Крик австралійця нагадує рохкання або барабанний дріб. Птахи здатні відчути небезпеку на далеких відстанях, так як володіють відмінним зором і слухом. На відміну від африканського родича Ему ночами спить близько 7 годин з перервами.
Швидкість порозбігалися птиці може досягати 50 км / ч. Довжина кроків страуса Ему - 3 м.

Австралійська порода невибаглива до температур і може спокійно існувати як при -5⁰С, так і при 45⁰С. Птахи люблять приймати піщані ванни.
Місце розповсюдження
Ему проживає в Австралії. Вважає за краще триматися подалі від галасливих районів, сухого клімату та лісів. Люблять простір, тому селяться на полях і вирубках. На острові Тасманія також можна зустріти австралійський вид. Місця його проживання - зарості, околиці пустель і трав'яні савани. На західній стороні острова птиці кочують - влітку живуть на півночі, а взимку на півдні.

Продукти рослинного походження дорослі Ему не вживають, вважаючи за краще зернові, насіння, коріння, фрукти і нирки рослин. Траву і сухі гілки птах є не стане. Через відсутність зубів змушені ковтати дрібні камені і пісок, які подрібнюють їжу в шлунку птахів. Пташенята поїдають комах, ящірок і дрібних гризунів. На відміну від Африканського страуса австралійський потребує питної води.
розмноження
У дворічному віці у птахів настає статева зрілість. Самець оточує себе кількома самками і готує гніздо у вигляді ямки в землі, яку вистилає сухими листям. Після періоду шлюбних ігор він призводить самку на місце гніздування для кладки яєць. Одна самка відкладає до 8 яєць. Яйця мають темний синій або зелений колір і важать до 900 г.

Пташенят протягом 56-66 днів висиджує самець. 17 годин на добу він сидить на яйцях, відлучаючись тільки на пошуки їжі. Турботою про новонародженого молодняку займається також самець. За час висиджування він сильно втрачає в масі. Після появи потомства батько вороже налаштований до всього, що може становити небезпеку для страусенят. Пташенята мають смугасте забарвлення, вони дуже швидко ростуть. Через 5-7 місяців молодий страус виходить з-під опіки батьків.
Середня тривалість життя Ему - 10 років. На волі птахи можуть дожити до 20 років.
Розведення Ему
Австралійського страуса розводять в приватних господарствах з кількох причин:
- Отримують м'ясо страуса. Воно має масу корисних поживних речовин. М'ясо страуса має схожі смакові якості з яловичиною.
- Жир Ему є природним зволожувачем для шкіри. Його широко використовують в медицині і косметології. Він незамінний при розтяжках, допомагає при захворюваннях суглобів, варикозному розширенні вен, зміцнює нігті, позбавляє від дефектів шкіри.
- Яйце страуса. Воно має великий успіх в ресторанному бізнесі.
- Шкіра страуса використовується для виготовлення гаманців, сумок і взуття. Шкіра страуса віком 10-14 місяців цінується значно дорожче.
- Пір'я страуса служать прикрасою і використовуються в декоративно-прикладному мистецтві.

американський страус
опис виду
Зовні американський страус (Нанду) нагадує африканського родича. Але є суттєві відмінності:
- Нанду поступається африканського родича в розмірах - зростання 1,5 м, вага 40 кг.
- Тулуб американського виду повністю покрито пір'ям, а у африканського «гола» шия.
- У Нанду по 3 пальці на кожній лапі.
- Розгін дорослої птиці не більше 60 км / ч.

Американський страус дуже любить воду. Він добре перетинає водні простори, навіть з сильною течією. Клич птиці схожий на котячі крики. Він використовується при шлюбних іграх. Також птах вміє страхітливо шипіти при наближенні небезпеки. Птахи живуть в тісному сусідстві з коровами і вівцями. Південноамериканський страус - денна птах, якщо клімат дуже жаркий, активність пересувається на вечірній час.
Місце розповсюдження
Страус нанду поширений в дикій природі Аргентини, Чилі, Парагваї, Уругваї, Бразилії, Болівії. Птахи були ввезені і в Німеччину, де добре прижилися. Американський страус тяжіє до саваннам і гірським місцях.
В основному раціон складається з рослинної їжі, але в меню присутня мінеральна і тваринна їжа. Нанду любить злакові (пшениця, ячмінь, овес), лугові трави. Взимку живиться переважно овочами (картопля, морква, буряк). Тваринні корми прийнятні для пташенят. Пташенятам можна давати кисломолочні продукти, яйця і рибу.

розмноження
Статева зрілість жіночих особин настає на 2-3 роки, у чоловічих особин пізніше - в 3,5 року. Незрілі самки несуть «порожні» яйця. Нанду селяться зграями чисельністю до 30 особин. В одній зграї найчастіше 1 або 2 самця, кожен з них може запліднити 7 самок - від цього залежить чисельність групи. Як і у австралійських Ему у Нанду прийнято, щоб чоловіча особина висиджувала яйця і виховувала новонароджених пташенят. Процес висиджування займає близько двох місяців.

Розведення Нанду
Основною причиною розведення Нанду є яйце страуса. Вони містять безліч корисних речовин і мікроелементів. Цей продукт рекомендований при дотриманні різних дієт. Дієтичне м'ясо страуса Нанду також цінується серед птахівників. У декоративно-прикладному мистецтві використовується шкаралупа яєць.
українські страуси
На території нашої країни широко відома підмосковна ферма «український страус» де розводяться і вирощуються африканські страуси. На фермі «український страус» можна відвідати екскурсії і екзотичні пікніки. Компанія «український страус» виробляє і реалізує як живих птахів, так і м'ясо страуса, пір'я, шкіру і яйця.
