Тукан птах, фото, догляд і утримання туканів

Тукани (лат. Ramphastidae) - найбільші представники загону дятлоподібних. Нараховують 36 видів. Маса тіла туканів 100 - 300 р Свою назву Тукани отримали через те, що представники одного з їх видів кричать щось на кшталт "струм!". Цікаві зовнішністю. Перше, що кидається в очі - непропорційно великий, яскравий дзьоб. Довжина його майже дорівнює довжині тулуба птаха. Однак сам дзьоб, незважаючи на свої розміри, не настільки важкий, як здається, через наявність в ньому повітряних порожнин. Дзьоб туканами різко відрізняється від дзьоба дорослих птахів. У пташенят він плоский, причому нижня щелепа дещо довшою і ширшою, ніж верхня; це полегшує схоплювання корми, кидали дорослими птахами. Мова у туканів довгий, передня частина його і краю торочкуваті, що надає йому перистий вид. Шкіра близько кутів рота і навколо око не оперена і яскраво забарвлена. Контрастна забарвлення оперення. Зазвичай на основному чорному тлі більшої частини оперення є різноманітні яскраві ділянки. Ноги і очі цих птахів пофарбовані в яскраві кольори. Хвіст у туканів, як правило, недовгий, прямо зрізаний, складається з 10 рульових пір'я.
У деяких видів він досить довгий і ступінчастий, тобто крайні стернові пера найкоротші, наступні за ними довше і т. Д. А середня пара кермових найдовша. Короткі і широкі крила мають по 11 першорядних махових пір'їн. Ноги сильні і великі, чотирипалі, пристосовані для лазіння по деревах.
Через свого незграбного великого тіла і величезного дзьоба, літають тукани досить важко. Злетівши, птах набирає висоту, а потім планує в потрібному напрямку, описуючи в повітрі широкі кола. Літати на далекі відстані ці птахи уникають. Весь час тукани проводять в кронах більших дерев, де вони харчуються плодами. Птахи цікаві, спільно переслідують хижих птахів і збираються великими зграями, намагаючись надати допомогу пораненому або схопленому хижаком побратимові.
Тукани відрізняються великою довірливістю і кмітливим, а тому легко приручаються. У неволі живуть близько 50 років.
харчування туканів
Основний раціон туканів на волі - фрукти. Щербини на дзьобі допомагають птахові утримувати і розкривати плоди. Але вони здатні є також павуків, деяких безхребетних, зрідка ящірок і навіть дрібних змій, чужих пташенят і яйця.
розмноження туканів

Нечасто, але все ж вдається розмноження в неволі цих цікавих. Тукани - моногамні птахи. Гніздяться вони в дуплах дерев. Але самі видовбувати їх не можуть, тому займають чужі гнізда, трохи підігнавши їх під свої великі розміри. Яйця відкладають на деревну труху, яка покриває дно дупла. Самка відкладає від одного до чотирьох білих яєць, які насиджують обоє батьків. Термін насиджування у різних видів різний: у дрібних - близько чотирнадцяти днів, у великих - до двадцяти одного дня. Кладку насиживают обоє батьків. У дрібних видів насиживание триває 2 тижні, у великих трохи довше. Пташенята вилуплюються абсолютно безпорадні, голі й сліпі. У них короткий надклювье і довге подклювье, яким пташенята легко підхоплюють кинуті в дупло шматочки їжі. Широке подклювье виконує роль совка або сачка. Незважаючи на великий годує колектив, пташенята розвиваються дуже повільно. Їх очі відкриваються тільки в віці 20 днів, а повністю вони залишають гніздо через 7 - 8 тижнів після вилуплення. Статева зрілість у них наступає на другому (у дрібних видів) або третьому році життя.
Рейтинг статті (ви можете поставити свою оцінку)