Снігур рід цього птаха і їх зовнішній вигляд, перелітні або осілі, розмноження і середовище проживання
Відомо, що снігурі належать до особливого роду співочих птахів, що відносяться до сімейства в'юркових. Варто зауважити, що за своїм розміром снігур все-таки невеликий, трохи крупніше горобця. Вага ж його зазвичай досягає 30 грам. Статура у цього птаха міцне і досить щільне. Довжина тіла звичайного Снігура буде дорівнює 18 сантиметрам, а якщо виміряти ще і розмах крил, то тоді буде доходити і до 30 сантиметрів.
Снігурі мають кілька особливостей:
Забарвлення оперення у самки і самці сильно розрізняються. Так, грудка у самки забарвлена в рожево-сірий колір, а у самців - в червоний. До речі, по такому яскравому оперенню на грудях їх можна відрізнити від інших птахів. Забарвлення цікавий і тим, що голова їх немов покрита чорної шапочкою. а потім вона плавно переходить в одне маленьке чорне пляма, яке закінчується на підборідді. Спина і крила у цього птаха дуже яскраві. Так, спина має голубувато-сіре забарвлення, а крила поєднують смужки чорного і білого кольору.
Оперення на хвості пофарбовано в білий колір, а дзьоб в чорний, причому він широкий і товстий. Ноги у Снігура теж чорні, але досить сильні і дуже міцні, трипалі, а кігтики не тільки маленькі, але ще і дуже чіпкі, і гострі. І, нарешті, остання частина тулуба забарвлена в сіро-коричнева колір. Але у пташенят забарвлення слабкий, а у самки він яскравіший, ніж у самців.
Але відмінною рисою є не тільки забарвлення оперення, а й ще його пісня. Описати ті звуки, які він видає, неможливо, але і не можна їх переплутати з іншого пташиної піснею. Пісню Снігура можна порівнювати зі скрипом металу. Почути таку пісню можна в шлюбний пташиний період, причому не тільки від самки, а й від самця.
Характер і спосіб життя Снігура

Але снігурів можна побачити не тільки в глибині лісу, а й в парках, на дитячих майданчиках, у дворах житлових будинків, а якщо на одному з вікон багатоповерхового будинку буде висіти годівниця, то вони із задоволенням будуть прилітати до неї, щоб підкріпитися і поласувати.
Взимку, намагаючись прогодувати себе, снігурі змушені прилітати в місто. тому людина можна легко побачити ці пташині різнокольорові кульки, які будуть перелітати з гілки на гілку. Зимовий снігур не тільки виглядає красиво, але і піднімають своїм зовнішнім виглядом настрій людині.
Ці птахи люблять горобину, до якої вони зазвичай підлітають зграйкою. Самці поступаються самкам вибрати ягоди, а потім вже самі ласують. Але довго на цьому дереві вони не затримуються, адже саму соковиту м'якоть вони не їдять, вважаючи за краще насіння. А потім знову перелітають на інше дерево.
Снігур за своєю поведінкою неквапливі, але при цьому дуже спокійні, акуратні й обережні. Якщо поруч раптом виявиться людина, то вони відразу насторожатся і постараються подалі від нього триматися. Особливо це яскраво проявляється в поведінці самки. Але якщо людина залишить для них їжу, то через час вони все-таки поласують нею.
Часто люди намагаються тримати Снігура і у себе в будинку. Але для його нормальної життєдіяльності в домашніх умовах необхідно виконувати кілька правил. Так, необхідно підтримувати йому певний температурний режим. Снігур не любить спеку, тому його потрібно буде тримати в прохолодному місці. Якщо ж він звикне жити з людиною, то можна буде не тільки брати його на руки, але і розучувати з ним прості мелодії.
Снігурі ніколи в одній зграї не конфліктують між собою. Вони дуже дружні. Але в певний період агресія може виникнути у самок. Визначити такий стан можна по поведінці птиці, яка стукає дзьобом і обертає головою. Але такі моменти настають досить рідко.
Снігур - це перелітний птах чи ні?
У природі є осілі і перелітні птахи. Відомо, що перелітні птахи намагаються на зиму полетіти в теплі краї. Але ось часто люди задаються питанням про те, перелітають чи влітку снігурі?
Про життя снігурів в зимовий період відомо багато:
- Їх зграйка складається з 7-10 особин.
- Чим більше мороз, тим вони менш рухливі.
- Коли на вулиці починає темніти, то ці птахи починають шукати собі гілки або кущі для ночівлі.
- У першій половині зимового періоду їх свист лунає рідко, а в другій - частіше.
Снігурі відносяться до осілим птахам, які на літо намагаються сховатися подалі в гущавину лісу. Можуть вони і відлітати з міст в такі місця, де знайдуть тишу і усамітнення. Влітку вони в'ють свої гнізда на найвищих і недоступних для людини гілках. Їжі в цей час досить, тому й потреба в людях відпадає.
Розмноження і тривалість життя снігурів
Щоб створити свої гнізда, птахи намагаються вибрати хороший ялинник. Розміщують самки свої гнізда високо, приблизно на відстані 2 метрів. Але і близько до стовбура гнізд снігурів не зустрінеш.
Самка довго і терпляче плете своє гніздо, використовуючи тонкі гілки і суху траву. Дзьобом і лапками снігурі майстерно сплітають ці гілочки між собою. На дно птиці кладуть сухе листя, шерсть тварин і навіть лишайник.
У травні самка починає відкладати яйця. Зазвичай це 4-6 яєць блакитного кольору і в дрібних бурих цяточках. Потомство вони висаджують 15 днів.

Термін життя снігурів в дикій природі може досягати 15 років. але рідкісна пташина особина доживає до цього віку. І причини загибелі птиці в ранньому віці можуть бути самі різні:
- Уразливість до температурного режиму.
- Недолік їжі в суворі зимові часи.
- Засніжені холодні зими.
Серед білого снігу важко не помітити цю маленьку і таку яскраву пташку, яка так широко поширена. Саме снігурі здавна прикрашають обкладинки журналів, листівки та календарі, даруючи людям свою променистість і радісний настрій.