Сірий гусак - весняна полювання заборонене! (Фото)

13.02 Сірий гусак - весняна полювання заборонене! (ФОТО)

Сірий гусак - весняна полювання заборонене! (Фото)

Відтепер весняне полювання на сірого гусака заборонена. Тому початківцям мисливцям варто дізнатися про нього більше, щоб в мисливській гарячці випадково не позбавити життя охороняється птицю. Ми розповімо, як виглядає сірий гусак, як відрізнити сірої гуски, де можна зустріти сірого гусака, чим він харчується, як гніздиться і виводить пташенят. До слова, вважається, що завдяки сірому гусака з'явилися деякі породи домашніх гусей - холмогорские гуси, тульські, Шадринського, емденскіх і тулузские. Самі сірі гуси, спіймані молодими, також легко приручаються.


Як виглядає сірий гусак

Сірий гусак - один з найвідоміших видів диких гусей. Цей досить великий гусак досягає довжини 70-90 см і має розмах крил 147-180. Важать сірі гуси в середньому вагою від двох до п'яти кілограм - самець помітно більший самки. Дізнатися сірого гусака можна по сірувато-бурому оперенню з хвилястим малюнком на шиї і череві, пір'я на спині мають світле облямівка, дзьоб рожево-оранжевий.

Сірий гусак - весняна полювання заборонене! (Фото)

Сірий гусак. Сторожовий.

Де можна зустріти сірого гусака

Слід знати, що гніздиться сірий гусак на тихих водоймах Північної і Центральної Європи, а також в помірному поясі Азії аж до Далекого Сходу. Основна частина гніздовий популяції сірої гуски зосереджена в дельтах Дністра і Дунаю. Зимує гусак в Південній Європі і Азії, іноді в Північній Африці.

Сірий гусак населяє водойми зі стоячою водою, оточені очеретами: болота, озера, рибоводні ставки тощо. Зустрічається він і на трав'янистих болотах і заплавних луках, вибираючи найбільш недоступні місця. На відміну від домашніх гусей, родоначальником яких сірий гусак є, він більш рухливий, легко плаває і пірнає. Так як корм сірий гусак здобуває собі на суші, тут він відчуває себе впевненіше, ніж у воді. Сірий гусак - сильна і обережна птиця. Поранений гусак відважно захищається ударами крил, завдаючи ними серйозні травми, наприклад, собакам.

Сірий гусак - весняна полювання заборонене! (Фото)

Сірий гусак. Бойкот югам!

Чим і де годується сірий гусак

Як і всі птахи, сірий гусак живиться рослинною їжею - травою, злаковими, ягодами. Навесні сірі гуси годуються на водоймах, поїдаючи водорості, а також в цей період їжею їм служать сходи трав і озимі. У період розмноження харчуються майже виключно водними і біляводними рослинами. Після линьки їх їжею стають наземні рослини - насіння, ягоди і сільськогосподарські рослини.

Сірий гусак - весняна полювання заборонене! (Фото)

Як розмножуються сірі гуси

Сірий гусак - весняна полювання заборонене! (Фото)

Сірі гуси. Загадка.


Цікавий факт: вважається, що завдяки сірому гусака з'явилися деякі породи домашніх гусей - холмогорские гуси, тульські, Шадринського, емденскіх і тулузские. Самі сірі гуси, спіймані молодими, також легко приручаються. Але навіть ті, сірі гуси, яких виховувала домашня гуска, втрачають своїх інстинктів і восени відлітають на південь разом з іншими гусьми. При цьому зазначено, що деякі з них на наступний рік повертаються назад до людини.

Сірий гусак - весняна полювання заборонене! (Фото)

У польоті гуменник і сірий гусак.