Щиголь (carduelis) поширення в природі, фото, відео та спів

опис птиці

Строката і співуча птах родини в'юркові отримала свою назву щиглик (лат. Carduelis carduelis) з двох причин. Перша з них - це її надзвичайно вишуканий і яскравий, франтівською наряд. Друга причина відноситься до латинській назві пташки. «Carduus» на латині означає чортополох, насінням якого так любить ласувати цей красень.

Як же відрізнити щигля від його не менше голосистих родичів по сімейству в'юркові - чижа, чечітки, зеленушки?

Цей птах також мала за розмірами, приблизно, з горобця. Вага дорослих щиглів - близько 20 г, довжина тіла - до 12 см, розмах крил - близько 22-25 см. Щиглі мають дуже щільним, збитим статурою з круглою головою, короткою шиєю і гострим маленьким дзьобом.

Головна їхня відмінність від інших видів полягає в наявності в оперенні яскравих жовтого, червоного, чорного і білого кольорів. У дорослого щигля є два прикраси на голові - шапочка з чорного пір'я і пекуче червоне облямівка дзьоба. У самців такої ободок ширше, ніж у самок, завдяки чому їх можна відрізнити, так як в іншому вони не відрізняються. Щоки у щигля білі, спинка - коричнева, черевце - червоне. Хвіст і крила у нього вугільно-чорні з жовтими плямами і білими смужками.

особливості харчування

Щиголь (carduelis) поширення в природі, фото, відео та спів

Як і інші представники сімейства в'юркові, щиглики - птиці зерноядние. У природі вони ласують насінням диких трав - будяків, кульбаби, будяків, соняшнику, цикорію, волошки. Гострий і маленький дзьоб дозволяє Щеглов навіть викльовувати насіння, наприклад, з шишок вільхи.

Своїх пташенят щиглики вигодовують дрібними комахами. І самі теж іноді додають їх в свій раціон.

Поширення в природі та міграція

Щиголь (carduelis) поширення в природі, фото, відео та спів

Для проживання щиглики облюбували безліч регіонів. Європа, Азія, Північна Африка, Кавказ, Західний Сибір ... Де тільки не зустрічається цей птах! А ось мігрувати щиглики не люблять. Птахи воліють обжиті і знайомі місця, а тому перелітають тільки в крайніх випадках сильних холодів. Тоді щиглики з північних широт відправляються в південні.

На всіх територіях свого поширення щиглики вибирають для життя і гніздування світлі галявини листяних лісів, парки, сади. Вони не люблять густі зарості, але селяться там, де росте багато трав і бур'янів, щоб добувати собі їжу - різні насіння.

види птиці

Два основних види щигля - це чорноголовий і сивоголовий. Також окремо виділяють толстоклювая і єменського щиглів. Крім того, існує безліч підвидів цього птаха.

щиглик

Щиголь (carduelis) поширення в природі, фото, відео та спів

Щиглик - це найпоширеніший вид щиглів. Основний ареал його проживання включає Європу, Західну Азію і Північну Африку. Чорноголового щигля також називають звичайним і по ньому визначають своєрідний «стандарт» зовнішнього вигляду цього птаха. Маленьке збите тіло, чорна шапочка на голові, білі щоки, червоне облямівка дзьоба, чорні з жовтим крила - саме так виглядає класичний щиглик.

сивоголовий щиглик

Щиголь (carduelis) поширення в природі, фото, відео та спів

Постійний житель Азії і Сибіру. Відрізняється від свого родича більшими розмірами і менш яскравим забарвленням. В оперенні цих птахів переважають коричневі і сірі відтінки, чисті кольори - білий, чорний - відсутні. А ось червоний ободок навколо дзьоба, як візитна картка виду, для сивоголового щигля також характерний.

Відмінності самки і самця щигля

Щиголь (carduelis) поширення в природі, фото, відео та спів

У щиглів слабо самці відрізняються від самок. Самка лише трохи світліше самця, але зате відрізняється більш мелодійним і переливчастим співом. Ось чому любителям співочих птахів радять заводити саме жіночих особин щигля. Крім того, червона облямівка навколо дзьоба у самок вузька і не доходить до очей, на відміну від самця.

Набагато більше розрізняються щиглики в залежності від умов проживання. Ті, які живуть в північних широтах, як правило, більший і блідіше по окрасу, а щиглики-південці - яскраві і маленькі.

Щиголь (carduelis) поширення в природі, фото, відео та спів

Щиголь не тільки красивий і милозвучністю, але при цьому має миролюбним і доброзичливим характером. Тому він такий популярний серед любителів птахів в якості домашнього улюбленця.

Для красеня-щигля знадобиться клітка як мінімум 50 см в довжину з двома рівнями і різними жердочками і перекладинами. У природі щиглики рідко опускаються на землю, вважають за краще завжди літати і перебувати в русі, тому і в домашніх умовах важливо створити їм комфорт. Крім того, Щеглов потрібно багато світла і він боїться протягів. Все це треба врахувати при розміщенні клітини. Якщо спочатку птах поводиться неспокійно, клітку накривають світлою тканиною.

Також Щеглов потрібна велика поїлка і окрема ємність для купання.

Раціон для щигля

Щиголь (carduelis) поширення в природі, фото, відео та спів

Раціон щиглів складе рівна суміш насіння ялини, сосни, конопель, кульбаби, соняшника, подорожника. Також відмінно підійде Щеглов канарковий суміш. У період линьки додають тваринний корм - дрібних комах і мучного хробака, мінеральні добавки - крейда, глину, черепашник, сиру яєчну шкаралупу, зелені корми - овочі, фрукти, зелень.

Годують птахів невеликими порціями двічі в день. А для того, щоб побалувати щигля, готують суміш з натертих відварених моркви і яєць.

Щеглов, як і всім зерноядние, потрібно багато води, яку змінюють двічі на день.

Розведення щигля

Щиголь (carduelis) поширення в природі, фото, відео та спів

Якщо у великій клітці поселити кілька самців і самок щигля, вони можуть створити пари і вивести потомство. Гніздо в'є самка щигля. Для цього в клітку їй треба підкладати будівельний матеріал - пір'ячко, травинки, шматочки кори, гілочки.

В одній кладці у щигля - до 5 маленьких блакитних або зелених яєць, з яких через два тижні висиджування на світ з'являються пташенята. Близько 20 днів вони ростуть і міцніють, і потім залишають гніздо.

Цікаві факти:

  • щиглики швидко звикають до людей, і навіть можуть повернутися до господаря після того, як він випустив їх на волю;
  • в домашніх умовах щиглик живе до 15 років;
  • після вильоту з гнізда молодняк ще 6-10 днів тримається біля гнізда, і батьки підгодовують молодих птахів;
  • якщо поселити в одній клітці щиглів і канарок, вони можуть давати спільне потомство, такі гібридні птиці - дуже яскраві і співають неймовірно красиво.

Щиглики обох статей співають дуже красиво і мелодійно. І в природі, і в неволі вони щебечуть практично круглий рік, стихаючи лише на час линьки. У співі щигля розрізняють більше 20 різноманітних переливчастих трелей.