Навіщо павич кричить і - розкриває - хвіст - national geographic Україна

Павич зі своїм пишним оперенням є однією з найпрекрасніших птахів на планеті - до тих пір, поки не почне видавати звуки. Різкий голос павича в поєднанні з красою його пір'я зіграли велику роль у долі цієї птиці.

Звичайний, або індійський павич (Pavo cristatus Linnaeus) - найпоширеніший вид павичів. Він не поділяється на підвиди, однак має цілий ряд колірних варіацій. Самки павича порівняно непоказні, тоді як характерною ознакою самця є яскраве пір'я, яке помилково приймають за хвіст. Гігантський барвистий віяло, який розпушує павич, складається з 200 пір'їн, що прикривають справжній хвіст. А цей орган у павичів, навпаки, абсолютно невиразний, невеликий в розмірах і складається всього лише з 20 пір'я.

Протягом століть людина тримав павичів як декоративну птицю. Але до початку XX століття в Європі ця мода зійшла нанівець: неприємний голос, в поєднанні з завдає збитків в садах, які не виправдовував задоволення від споглядання. Зараз цю птицю в напівдомашні стані можна зустріти в Індії; в дикій природі він поширений в цій країні, а також в Пакистані і Шрі-Ланці.

Тривалість життя павичів становить близько 20 років. До півтора років самки і самці виглядають однаково, але потім у чоловічих особин починають розростатися верхні криючі пір'я, повністю формуючись до трьох років. Розпушити їх, самці привертають самок. Різкий «нявкаючий» голос павича також є частиною шлюбних ігор: він знаменує початок битви за вподобану жіночу особину. Втім, обидва ці ритуалу є формальністю. Павичі полігамні: кожен самець живе з групою з 3-5 самок, а ті, в свою чергу, вільно відвідують партнерів з сусідніх «гаремів».

В Індії павич є національною і священним птахом. Його нявкаючий крик «Академії-ау» тут «переводять» як «Мінх-ат», що означає «Дощ, йди! ». Для посушливої ​​країни це важливий заклик; в дійсності ж сезон розмноження павичів просто доводиться на час, що передує сезону дощів.