Найменша мавпочка в світі, цікаві факти з фото і відео

Найменшій мавпою вважається карликова ігрунка. По-іншому цих маляток називають кишенькові або пальчикові мавпочки. Довжина тіла игрунки всього 10-15 сантиметрів (трохи більше вказівного пальця дорослої людини). А вага не перевищує 120 грамів. Новонароджена дівчинка важить всього 15 грамів. Незважаючи на свій маленький зріст, игрунки можуть здійснювати стрибки від 2 до 5 метрів. Живуть ці примати в верхів'ях Амазонки, в Еквадорі, на півночі Перу і в західній частині Бразилії.

Друге місце можна по праву присудити мармозетки. відноситься до сімейства ігрункових. Доросла мавпочка цього виду важить всього 300-400 грамів при зрості не більше 30 сантиметрів. Живуть ці мавпочки в лісах Латинської Америки. Найменша серед свого виду мармозетка-ліліпут. Довжина її тіла всього 23 сантиметри, а вага - 100 грамів.

У басейні річки Амазонки і високогірних районах Бразилії живуть ще одні родичі ігрунка - тамарини. Максимальна довжина дорослого самця Тамарина всього 35 сантиметрів, а вага - 1 кілограм. Тамарині мають дуже незвичайну зовнішність. Вони володіють пишними вусами, а іноді гривами. Через це мавпи часто ставали жертвою браконьєрів і тепер знаходяться на межі вимирання.

У Бразилії і Гондурасі живуть маленькі мавпочки під назвою капуцини. На маківці цих тварин знаходиться чорний чубчик, що нагадує капюшон монаха-капуцина. Довжина тіла мавпочки близько півметра. Капуцини відрізняються великим розумом. Вони здатні розколювати камінням горіхи і очищати слиз з деревних жаб про кору дерев. Більшу частину життя капуцини проводять на верхівках дерев. При цьому малюки до 3-х місяців подорожують на материнській спині.

У лісах Південної і Центральної Америки живуть ревуни. що відносяться до павукоподібних мавп. Ревуни мають зростання від 40 до 70 сантиметрів і досягають ваги 6-8 кілограмів. Завдяки випирає вперед щелепи, морда ревуна дуже нагадує собачу. Ці мавпи здатні видавати пронизливі звуки, за що і отримали свою назву. Ревуни намагаються уникати водойм, так як є нікчемними плавцями.

У горах і степових районах Центральної і Східної Африки можна зустріти величезні стада бубуінов. Ці мавпи, з яскравим забарвленням і майже левової гривою виростають до 75 сантиметрів і набирають вагу до 8 кілограмів. Бабуїни мають відмінний зір і здалеку бачать наближаються ворогів, тому поруч з мавпами часто можна спостерігати стада копитних.

І замикає топ чорний колобус. що мешкає в дощових африканських лісах. Ці мавпи з довжиною тіла від 50 до 70 сантиметрів і середньою вагою 11 кілограмів майже все життя проводять на деревах. На землю вони опускаються тільки у виняткових випадках. Колобус - володар дуже великих зубів, тому їжею їм часто служать горіхи і насіння з твердою оболонкою.