Kleona, про спиртах в косметиці
Про спиртах в косметиці
Про що ви думаєте, коли в складі косметичного продукту бачите спирт? Перша думка - ось він, «поганий» спирт, маючи на увазі всім нам відомий етиловий спирт. ... Можливо, що й так. Але швидше за все ви помиляєтеся. І ось чому.
Для початку розберемося, що ж таке спирт.
Спирт - це будь-яка речовина, до складу молекули якого входить група ОН. Пам'ятайте, як звучить назва етилового спирту: це -два -аш-п'ять -оаш (С2 Н5 ОН). Думаю, після цього вам відразу стане зрозуміло, що етиловий спирт - це не єдиний спирт в світі. Що спиртів багато, і їх кількість обчислюється тисячами і тисячами.
Спирти бувають рідкі, а бувають і тверді. Бувають з сильним запахом, бувають і без нього. Бувають хімічно активні і дуже інертні.
У виробництві косметики використовують багато різних спиртів. Давайте познайомимося з найбільш часто вживаними і з тими, в назвах яких явно присутнє слово «спирт»:
• етиловий спирт - так, це той самий спирт, який є порушником спокою. Прекрасний розчинник твердих косметичних інгредієнтів (восків, жирів, масел). Прекрасний і найбільш часто використовуваний після води екстрагент біологічно-активних речовин з квітів, трав, горіхів і т.д. в результаті чого виходять всім відомі спиртові настойки;
• цетиловий спирт, стеариловий спирт і їх суміш під назвою «цетеариловий спирт». Тверді при кімнатній температурі субстанції, дуже схожі на парафін. Практично не мають запаху. При попаданні на шкіру пом'якшують її, роблять пружною, надають шкірі шовковистості, бархатистість, уповільнюють зневоднення;
• бензиловий спирт - безбарвна рідина з приємним запахом жасмину. Є загальновизнаним «зеленим» консервантом. Виявляє антимікробну дію щодо грампозитивних бактерій, грибків, дріжджів і цвілі і як не можна краще підходить для використання в косметиці. Дозволений до застосування в натуральної та органічної косметики міжнародним стандартом Ecosert;
• полівініловий спирт - твердий безбарвний полімер, легко розчинний у воді. Не має запаху. Використовується для загущення шампунів і інших рідких миючих засобів, в тому числі продуктів гігієни для жінок і по догляду за дітьми. Абсолютно нетоксичний;
• ноніловий спирт - рідина з густим квітковим ароматом з нотами троянди і апельсина; октіловий спирт - повідомляє косметичним продуктам цитрусовий аромат. Обидва цих спирту використовують як компонент парфумерних композицій та ароматизаторів;
• олеіловий спирт- пом'якшувальну шкіру речовина; він же - розчинник жирів і воску; він же - агент, що підвищує в'язкість косметичних засобів.
І, наостанок, трохи цікавої інформації про спиртах, які не менш широко використовуються в косметиці, але відомі нам під зовсім іншими назвами.
• пропіленгліколь - двоатомний спирт (тобто містить в одній молекулі речовини дві групи ОН) .Бесцветная в'язка рідина зі слабким характерним запахом і солодкуватим смаком. Як і етиловий спирт, використовується як розчинник твердих косметичних інгредієнтів при приготуванні мазей, паст, кремів, шампунів і т.д. а також для екстракції біологічно-активних речовин з природних об'єктів.
• гліцерин - трьохатомний спирт (тобто містить в одній молекулі речовини три групи ОН). Доступний і безпечний зволожувач шкіри.
• сорбіт, глюкоза, фруктоза, сахароза - це багатоатомні природні спирти (число ОН-груп в одній молекулі речовини від 4 до 8). Використовуються як зволожувачі шкіри;
• крохмаль (картопляний, кукурудзяний, рисовий), а також камеді (гуарова, ксантовая, гуміарабік і інші) - теж багатоатомні спирт, содержащіедонесколькіх тисяч ОН-груп на одну молекулу речовини.
• ментол, борнеол, гераніол, ліналоол - все це сильнопахнущие спирти, які є основними компонентами природних ефірних масел. Саме завдяки їм ми маємо можливість нескінченно насолоджуватися квітковими ароматами наших улюблених кремів і шампунів.
• вітамін А (ретинол), вітамін В8 (інозитол), вітамін D2 (ергокальциферол) і вітамін D3 (холекальциферол), а також холестерол - теж спирти, які є незамінними учасниками біохімічних процесів, що відбуваються в будь-якому живому організмі.
І це далеко не повний список.
Експерт, кандидат хімічних наук, Ігор Іванов.