Цетиловий спирт (cetyl alcohol) в косметиці

Головна »Краса» Цетиловий спирт в косметиці

Цетиловий спирт - це одноатомний жирний спирт, який представляє собою безбарвні кристали не розчинні у воді, але растоворімие в ефірах і спиртах. Хімічна формула цетіллового спирту - CH3 (CH2) 14CH2OH. Інша назва цього спирту - ЕТАЛ.

Джерелом цетилового спирту служить пальмову олію. При гідрогенізації пальмітинової кислоти виходить проміжний результат - цетеариловий спирт. Після розкладання цетеариловий спирт на складові і видалення з нього одного з компонентів (Стеариловий спирту) отримують шукане речовина. Спочатку цетиловий спирт отримували з фіброзної рідини кашалота, так званого спермацету. В даний час такий спосіб видобутку не застосовується, т. К. Промисел китоподібних заборонений в усьому світі, або на нього накладено серйозні обмеження.

Цетиловий спирт має пом'якшувальну, емолентние ефектом. При нанесенні його на шкіру вона стає м'якою і еластичною, але при цьому пропускає повітря, продовжує дихати.

Цетиловий спирт нейтралізує сухість шкіри (оклюзивний ефект), за рахунок зменшення відсотка води, що випаровується з її поверхні. Це може бути корисно взимку, або якщо шкіра пошкоджена. При застосуванні цетилового спирту жирової бар'єр на шкірі відновлюється набагато повільніше.

Ще один ефект цетилового спирту - емульгуючий. Ефект слабкий, але достатній для застосування.

Цей спирт використовується і як загущувач косметичних кремів. Крему виходять стабільні, при цьому процентний склад жиру в них - мінімальний. Такі крему можна рекомендувати людям з жирною шкірою.

Етал використовується і як засіб для догляду за губами, т. К. Має температуру плавлення вище температури організму людини. Також застосовується як кондиціонер для волосся.

Виступає в ролі засобу для очищення шкіри (застосування етала призводить до стабільної, густий піні), причому підходить практично для всіх типів шкіри, за винятком епідермісу зі схильністю до утворення рожевих вугрів, дерматиту і алергічних реакцій.

Цетиловий спирт нешкідливий при застосуванні в косметиці. Він не викликає підвищення чутливості у епідермісу, не призводить до його подразнення. Властивостей мутагенності і токсичності у нього теж не виявлено.

Ультрафіолетове випромінювання у великих кількостях може призводити до небажаних наслідків для шкіри. Але спирт, з'єднуючись з природними шкірними ліпідами, запобігає подібні небажані ефекти, оберігаючи епідерміс.

Висновок: ЕТАЛ показав себе як дуже безпечний компонент, рекомендований до використання в косметиці. Багато людей вже почали використовувати його при створенні домашньої косметики.