Американський страус нанду; опис, розведення і фото
Страуси - це найбільші птиці в світі. Раніше ми помилково плутали африканського з американським, але насправді вони суттєво відрізняються одна від одної. Хто ж такий американський страус нанду, і в чому його переваги перед іншими представниками?

особливості характеристик
- У цього птаха три пальці, а дзьоб в довжину - 12 см.
- Під час бігу нанду піднімає одне крило для збереження рівноваги.
- Вага не такий великий, як у інших побратимів, всього до 50 кг. А зростання - близько 1,5 м у висоту.
- Тіло американського страуса все покрито пір'ям, і навіть шия. Пір'я м'які і пухкі.
- На кінчиках крил є гострі кігті, якими вони обороняються від противника.
- Бігають повільніше інших, але добре вміють плавати. Можуть переплисти навіть річки з сильною течією.
- Страус нанду придбав свою назву завдяки звукам, які він видає як клич в період розмноження.
- Щоб залякати противника або оголосити тривогу, вони загрозливо шиплять.
- Живуть в саванах, низинах або в гірських місцевостях.
- Висиджує яйця і піклуються про що з'явилися пташенят.
- Цінуються не тільки м'ясо і яйця страусів південноамериканської «національності», але шкіра, а також шкаралупа яєць.

Відмінність Нанду - вміння плавати
Південноамериканський страус харчується не тільки зерновими культурами, а й любить їсти різних комах і навіть дрібних рептилій. А ось особливої потреби у воді вони не відчувають, можуть довго обходитися без неї, компенсуючи її недолік з паші. У домашніх умовах їм пропонують соковиті трави і коренеплоди: буряк, морква, варена картопля. Пташенята страуса нанду відчувають гостру потребу у великій кількості білка, тому їм дають кисле молоко, сир, яйця і рибу, а ось свіжим молоком досвідчені фермери підгодовувати не радять.
Пік активності цих страусів випадає в основному на денний час, але коли дуже жарко - переноситься на ранній вечір. Живуть вони в зграях від 5 до 30 особин, прекрасно уживаються і з іншими тваринами: коровами, оленями, вівцями. Завдяки цій особливості люди часто використовують нанду в якості охоронців для своєї отари. Главою зграї може бути тільки один самець, в рідкісних випадках - два. Один самець запліднює не більш семи самочок. Нанду дуже ревно оберігають особистий простір і за недотримання кордонів можуть напасти не тільки на чужака, але і на своїх родичів.

Як і Ему, самки Нанду не дбають і не висиджують пташенят, цим займається самець
Опіка над потомством
Незважаючи на те, що страус - птах полігамних, він не проти проявити турботу про власне потомство.
Вже ранньою весною самець починає посилено обходити свою даму, переслідуючи її. У цей період спостерігається збільшення яйцекладки у самки. Для своєї обраниці нанду заздалегідь готує гніздо - це вирита яма, на дні якої настелена трава або сіно для м'якості і тепла. Страус дуже ретельно охороняє самочку і гніздо, лякаючи всіх своєю витягнутою шиєю і грізним шипінням. Усі дами відкладають яйця в одне гніздо, або їх сам страус перекочує в потрібне місце. У домашніх умовах потрібно ретельно дотримуватися чистоти гнізда, адже в яйця через шкаралупу можуть проникнути бактерії. Як тільки яйця знесені, самки відправляються на пошуки інших партнерів. А ось самець нанду насиджує яйця протягом 40 днів, ні на хвилину не залишаючи їх. Зазвичай в гнізді 20 - 25 яєць, але може бути і близько 50. Звичайно ж, не всі успішно розвиваються.
Новонароджені пташенята маленькі, близько 400 г, тому батько продовжує про них піклуватися. Він опікується пташенят до шести місяців, а далі вони вже піклуються про себе самі.
Фотогалерея




Цінність і особливості цього виду страусів робить їх популярними і цікавими. Домашнє розведення таких птахів не вимагає особливих знань і навичок, адже навіть за пташенятами страуси можуть доглядати самі. Вони невибагливі в їжі і не доставлять господарям зайвих турбот і проблем.