Хохуля (фото) найнезвичайніший житель річок
Розміри: довжина тіла: 18-22 см і хвіст приблизно такої ж довжини; маса тіла: до 500 г
Тривалість життя: 4 роки в природі, до 5 років в неволі
Хохуля - один з найбільш дивних і загадкових видів тварин, що знаходиться на межі зникнення.
Сучасні фото цього звірка в природі можуть стати останніми, якщо не докласти зусиль для збереження дивного вигляду.
Знайти якісне фото хохулі, а тим більше побачити її в природних умовах проживання, стає все важче.
Цей дивовижний і дуже дивний звір стрімко вимирає. Чи побачать його наші нащадки в природі - велике питання.

Дивлячись на фото, здається, що з мордочки цього звірка ніколи не сходить позитив і вічна посмішка
Середовище проживання
Хохуля, вона ж Хохуля або просто російська хохуля - ендемічний вид, тобто мешкає на вузькій території.
Здебільшого вУкаіни (басейни річок Урал, Дон і Дніпро, в верхів'ях Волги), але і на деяких ділянках колишнього СРСР - в Казахстані і Україні.
Тварина, як і видри і бобри. веде напівводний спосіб життя, віддаючи перевагу замкнуті водойми.
Важливо! Існує ще один вид звіра - Піренейський хохуля, поширена в Іспанії, Португалії та на Південно-Заході Франції. Вона приблизно в півтора рази дрібніше російської хохулі і має помітно округлий хвіст.

Ось так виглядає пиренейский побратим російської водоплавної землерийки
Вперше опис дивного ссавця було зроблено в другій половині XVIII століття. З 1986 року хохуля занесена в Червону книгу.
Чисельність маленького ссавця продовжує скорочуватися. Імовірно сьогодні населення Російської Хохулі становить до 35 тисяч особин.
Ускладнює підрахунок той факт, що на деяких територіях враховувати чисельність тваринного перестали.
Головна причина вимирання полягає в антропогенної діяльності людини. До цього призвели:
- забруднення водойм;
- вирубка лісів і забір води для зрошення сільськогосподарських земель;
- рибна ловля мережами і деякі інші фактори.
Цікаво! Хохуля зображена на срібній монеті номіналом в 1 рубль із серії "Червона книга".

Хохулі як вид зараз під загрозою зникнення
характеристика
Хохуля - реліктовий звірок. Тобто він відноситься до видів, які не змінювалися протягом великого періоду еволюції.
Опис зовнішнього вигляду сучасного водоплавающего нічим не відрізняється від його далеких предків. Імовірно, Хохуля існує на Землі вже 30 мільйонів років і раніше була розселені на території майже всієї Європи.
Тобто це буквально - сучасниця мамонтів, ніж як раз можна пояснити дивний і кумедний зовнішній вигляд тварини: воно ніби не з цієї епохи. За цією ознакою хохуля близька до єхидно або давньої, яка дожила до наших днів, ящірці гаттерии.
Хохулі живуть в нірках в одним виходом, що відкривається під водою. Довжина однієї нори досягає трьох метрів і розташована вона вище рівня води.
Усередині зазвичай присутні кілька розширень. У зимовий час в одній нірці можуть жити більше 10 звірків. Влітку живуть парами, сім'ями, деякі на самоті.

Це сухопутне ссавець, але лише формально: половину життя цей малюк проводить у воді. Скритність і непомітні переміщення - ось головні принципи життя цього мешканця річок і їх берегів
Забавно, що незважаючи на таке «комунальне» зимовий проживання, кожен з сусідів має власну нору тимчасового типу. Всі вони з'єднані підводними переходами довжиною по 25-30 метрів.
У будь-якому випадку, з настанням повені, норки затоплює вода, а тварини рятуються або в тимчасових норах на НЕ затоплених ділянках берега, або підіймаються на гілки дерев, що стоять у воді.
Цікаво! Хохуля іноді називають «сліпим підводником», що чудово описує спосіб життя цієї тварини. Тому так складно знайти гарне фото Хохулі: вона постійно ховається або під землею, або під водою.
Зовнішній вигляд
Симпатичним цього звірка не назвеш, але милим - цілком. Його нерідко звуть самим смішним українським тваринам.
Ось головні риси маленького ссавця, якого можна сміливо назвати водяним кротом:
- Ніс у формі хобота.
- Вібриси (вусики) дуже довгі.
- Хвіст масивний, покритий роговими лусочками і по всій своїй довжині кілька разів змінює форму - то стискається, то потовщується (в потовщенні розташовані пахучі залози).
- Хохуля пересувається на коротких лапках, причому задні стопи помітно більше і ширше передніх.
- Між пальцями до самих кігтів є перетинки, що допомагають хохулі плавати.
- Хутро густе і пухнастий, надійно змащений жиром.
Останній пункт особливо важливий, адже плавати доводиться і в зимовий час.

Ніс, більше нагадує хобот, грає більш значиму роль, ніж маленькі, практично нічого не бачать очі
Основні особливості
Цей мешканець річок і прибережної зони вкрай скритний. Незважаючи на те, що він нерідко живе поблизу людей, побачити його на власні очі важко.
Скласти опис за спостереженнями з боку взагалі неможливо. З-під води річковий мисливець показується тільки щоб набрати в легені повітря і знову пірнути.
У цей момент можна відстежити його переміщення по бульбашок повітря, раз у раз виникають на водній поверхні.
На фото хохуля виглядає сліпим тваринам. Практично так і є, адже очі в неї є рудиментом, а їх розмір вкрай малий.
Незважаючи на майже повну сліпоту, Хохуля добре орієнтується в просторі завдяки чудовому дотику і нюху, та й мисливець вона - шикарний.
Правда, хороший він тільки під водою, адже на суші, на жаль, довгохвостий плаваючий кріт виглядає вкрай незграбним і майже безпорадним.
Тому і виходить з води лише за крайньої необхідності. Тим більше над водою і на землі занадто багато хижаків, тому підводний спосіб життя - це ще й запорука її довгої тривалості.
Цікавий хутро тварини. За своєю структурою він відрізняється від усього, що мають сучасні ссавці. На фото цього не розглянути, але волоски розширюються до кінця, а на коренях, навпаки, звужені.
Таке хутро зовсім не пропускає повітря. З цієї причини в ньому нерідко поселяються паразити - жуки-вихухолевікі, що використовують наявний в хутрі кисень для життя під водою.
Саме через хутра колись вид був поставлений на грань вимирання - він цінувався навіть більше, ніж хутро песця.

Насправді хутро тільки з боку здається мокрим - це лише тонка плівка води, під якою сухо і тепло
На відміну від багатьох інших ссавців, цей підводний житель не впадає в сплячку взимку: активність зберігається на колишньому рівні.
Більш того, в зимові місяці буквально кипить робота з вирощування нового покоління дитинчат, яка. до речі, повторюється ще і влітку.
Цікаво! Назва «Хохуля» походить від застарілого дієслова «Хуха», тобто «смердіти». Це пов'язано з запахом мускусу, що виділяється лускатим хвостом хохулі.
Хохуля дуже багато їсть - аж до обсягу, рівного власній вазі за добу! Звірятко - відмінний мисливець, незважаючи на природну сліпоту.
Довгі вуса-Вібриси - це головне джерело надходять ззовні сигналів про зовнішній світ і про рух потенційної здобичі в тому числі.
Вид позиціонується як комахоїдний, але на практиці раціон значно багатшими. Влітку Хохуля їсть п'явок, річкових комах, черевоногих молюсків.
Взимку примудряється ловити дрібну рибку і частково переходить на рослинний раціон.
Щоб знайти їжу, цей волохатий мисливець ретельно вивчає дно водойми своїм дивовижним носом і копає мул лапками. Видобуток приноситься в нору чи безпечне місце, де полювання змінюється трапезою.

Хороша видобуток - річкова мідія. Але це всього лише легкий перекус
Самі «водні кроти» нерідко стають жертвою більших хижаків: тхорів. лисиць і горностаїв, а також птахів на зразок шуліки, беркута або болотного луня.
Список небезпечних ворогів маленького водоплавающего великий. Однак найбільша небезпека не в хижаків, а в таких тварин як ондатра або норка.
Вони витісняють хохуль з місць їх природного проживання.
розмноження
Шлюбний період у хохуль починається під час весняної повені.
Статевозрілі особини (віком близько 11 місяців) створюють пари якраз в той час, коли йдуть із затоплених норок.
У ці дні тиша на річкових берегах порушується гучним стрекотіння самців і мелодійними звуками, які видають самки. Нерідкі жорсткі бою між самцями.

Пари утворюються в момент загального лиха - затоплення звичних жител
Вагітність триває близько 50 днів. Одна самка народжує не більше 5 дитинчат. Буває і зовсім один.
Малюки позбавлені шерсті, до того ж вони сліпі і зовсім безпорадні. Вони потребують захисту, для чого мати робить гніздо з донних рослин.
Самці залишаються поблизу з виводком. Вже через 4 місяці малюки стають дорослими і абсолютно самостійними.
Цікаво! При небезпеки, самка може перевозити дитинчат в іншу нірку на власній спині.
Відносини з людиною
Як уже згадувалося, головний внесок людини в цей вид полягає в його знищення. Колись Хохуля була промисловим видом.
Причиною був мускус, що виділяється залозами на хвості ссавця. До XVII століття цей фактор залишався єдиним, завдяки якому звір нещадно винищувався.
Пізніше до нього додався ще й цінне хутро, який отримав більш важливе значення, ніж шерсть бобра. З 1920 по 1940 роки діяла заборона на видобуток тварини.
Це дозволило збільшити популяцію. З 1940 по 1957 вилов продовжився, а потім знову потрапив під заборону. Тепер ловити Хохулі можна було тільки з метою розселення.

Людина стала головним винуватцем зникнення цього реліктового виду, і сьогодні зоологи прикладають великі зусилля заради його збереження
У цьому напрямку була пророблена чимала робота. Хохулі були заселені на територіях, де раніше їх ніколи не було. Створювалися заповідники і заказники.
Сьогодні робота по збереженню рідкісного реліктового виду триває.
Найбільше вУкаіни ендемік зустрічається в районах:
- Курської області;
- Смоленської;
- Брянської;
- Тамбовської;
- Іванівській;
- Костромської;
- Ярославській;
- Володимирській областях.
Максимальне число особин (близько двох тисяч) мешкає на території Червоноградської області. У Сибіру чисельність виду в останні роки впала до критичних позначок.
Немає конкретних даних про зміст хохулі в домашніх умовах.
Це неважко зрозуміти з опису способу життя ссавця: йому потрібно дуже багато їжі, особливий мікроклімат, місце, де можна прорити велику нору чи траншею, а також водойму.

Таке фото - велика рідкість. Всьому виною потайний спосіб життя і мала ймовірність зустрічі з представником цього виду в природі
Але в неволі звірка все ж розводять - такий досвід є у зоологічних парків.
Там же збільшується і середній вік тварин в порівнянні з побратимами, що мешкають на волі в середньому на один рік.
Таким чином, ні про будь домашньому утриманні мови бути не може. За винятком випадків наявності всіх необхідних умов, але виконати таке в міській квартирі неможливо.
Сьогодні на плечі вчених лягла велика відповідальність: завдання по збереженню хохулі в природних умовах проживання.
Якщо не докласти всіх можливих зусиль, то вже через 50 років про це забавному водоплавних крота діти дізнаватимуться тільки з документальних фільмів і тих нечисленних фото, які можна знайти в Мережі.
Хохуля: Найнезвичайніший житель річок
Хохуля - один з найбільш дивних і загадкових видів тварин, що знаходиться на межі зникнення. Сучасні фото цього звірка в природі можуть стати останніми, якщо не докласти зусиль для збереження дивного вигляду.