Гусь гуменник опис з фото, харчування і розмноження
Гусь гуменник є вельми бажаною здобиччю для більшості мисливців. Ареал її проживання досить широкий - від лісової і тундрової зониУкаіни і аж до Кольського півострова і Амура, а також островів Північного Льодовитого океану. На гуменника ведеться активна полювання в місцях його зимівель, а масове винищення навіть переслідується законом. Як же виглядає трофейний гусак, які переваги даного виду, особливості його харчування і розмноження?
Як виглядає
На сьогоднішній день розрізняють кілька підвидів гусака такої породи - тайговий, короткоклювих, восточносибирский, європейський. Вони володіють різноманітним кольором оперення і різні за розміром тіла. Вони мають кілька несхоже будова дзьоба. Залежно від підвиду, кожна доросла особина здатна мати масу тіла в межах 3 - 5 кг. фахівці

Гусь гуменник широко поширений в Ісландії, Шпіцбергені, Гренландії, на всій території Азії і Європи, аж до самої північної Камчатки і Чукотки. Зимувати дикі птахи такого виду люблять на узбережжях Чорного та Середземного морів, а також Західної Європи. Побачити їх можна ще в деяких місцевостях Японії і Китаю.
особливості породи

Гуменника можна сміливо віднести до тих птахам, які вважають за краще багато шуміти. Вони видають гучні звуки, ніж незмінно привертають до себе погляди оточуючих. У звуках голосу даної птиці ви не почуєте особливого розмаїття. Голос найчастіше дуже нагадує якийсь регіт. Коли птахи перелітають з місця на місце, їм властиво видавати гучний крик, який можна почути, навіть перебуваючи досить далеко від цих птахів. Щоб долетіти до місця годівлі, гуси воліють збиватися у великі зграї. Їх характерні вигуки часто здатні зацікавити гусей інших порід. Саме цю особливість пристосувалися використовувати для своїх цілей хитрі мисливці. Вони часто імітують крик гуменника, щоб підманити гусей інших порід.
Розглянути гусей, коли вони пасуться, вам навряд чи вдасться, оскільки по краю зграї у них знаходяться стежать за порядком птиці. Ці досвідчені правоохоронці стежать за безпекою і можуть видати особливий попереджувальний сигнал, якщо почують щось недобре.

Харчуються гуси даного виду, як і їх схожі родичі, їжею рослинного походження. До неї відносяться листя і пагони очерету, пагони злакових культур, зерна різних культурних рослин, коріння трав.Гуменнікі дуже люблять поїдати ягоди журавлини, лохини і шишки. Молодняк в перший рік життя вибирає для свого щоденного вживання в їжу комах, які живуть у воді, можуть ласувати молюсками і навіть рибної ікрою.
Здійснюючи перельоти, гуси здатні харчуватися знайденим на прибраних хлібних полях зерном. На тому місці, де паслися гуси, можна спостерігати велику кількість вирваних трав'яних рослин, що мають общипані листочки і обгризені коріння. У тундрі, де спостерігається масове скупчення гусей, можна зустріти ділянки, які покриті залишками моху. Його попутно виривають птиці, що добираються до коренів їстівних рослин. У тих місцях, де паслися гуси, можна побачити їх послід.
як розмножуються
Спочатку вони мають білим з жовтуватим відтінком кольором. По ходу насиджування шкаралупа набуває сірі або жовті плями. Самка насиджує яйця, а її партнер піклуватися про безпеку майбутнього потомства. Багато що залежить від району гніздування, але зазвичай пташенята з'являються на світ через 25 днів. Після цього сімейство переміщається на луки з травами і чагарниками. Самець допомагає гуски ростити потомство. Якщо існує загроза їхній безпеці, пташенята затаюються в траві. А коли загроза мине, повертаються на луг.