Що таке бета-глюкан застосовуваний в косметології статті - нова зоря
Бета-глюкан (β-глюкан) - це високомолекулярний полісахарид природного походження, що робить сильний вплив на імунітет людини.
Вперше властивостями полісахаридів зацікавилися ще в 1940-х роках, коли вчені виділили з клітинних стінок хлібопекарських дріжджів неочищений препарат, що містив серед інших компонентів полісахариди і значно підвищує захисні сили організму. Пізніше з'ясувалося, що імунітет стимулювали два найбільш активних дріжджових полісахариду - бета-1-6- і бета-3- глюкани. У 1980-х роках біохімік Joyce Czop з Гарвардського університету відкрив, що імунітет людини зміцнюється завдяки здатності бета-глюкана зв'язуватися з клітинами імунної системи - макрофагами.

Макрофаги відносяться до найстійкішим і важливим клітинам, які відповідають за імунітет людини. Але щоб змусити їх діяти, потрібен своєрідний подразник, здатний запустити активізацію макрофагів. Такими подразниками можуть виступати і віруси, і бактерії, і різні хімічні речовини, що, власне, і відбувається під час хвороби людини. Але можна активізувати макрофаги і цілком безпечним способом - за допомогою бета-глюкана.
Молекула бета-глюкана являє собою складну ланцюжок з цукрових одиниць, одна частина якої скручена в формі спіралі і ідеально поєднується з особливим рецептором на поверхні макрофагів. Саме через цей рецептор і відбувається його активізація, після чого починають вивільнятися цитокіни, фактори росту клітин і фактори ангіогенезу, а також запускається фагоцитоз - здатність макрофагів «заковтувати» і знищувати чужорідні молекули відмерлих клітин або хвороботворних бактерій. Завдяки цитокинам починають працювати інші захисники імунітету - інтерферони, Т-лімфоцити та ін. Фактор зростання запускає посилене утворення колагену і еластину, вироблення гіалуронової кислоти. А фактор ангіогенезу прискорює формування капілярів і зміцнює стінки кровоносних судин в шкірі.
Макрофаги шкіри мають особливу назву - клітини Лангерганса і особливу форму - з довгими відростками, які пронизують всі шари шкіри і досягають поверхні епідермісу. Якщо на шкіру нанесено засіб з бета-глюканом, ця речовина зв'язується з епідермальними рецепторами макрофагів і запускає захисні процеси в шкірі, допомагаючи в той же час проводити корисні речовини через мережу відростків до самої дерми. Шкіра при цьому очищається від інфекцій, захищається від шкідливих факторів навколишнього середовища, тонізує і розгладжується.
Звідки беруть бета-глюкан для косметики?
Існує кілька типів полісахаридів типу бета-глюкана, які відрізняються ступенем розгалуженості молекулярної ланцюга і тому мають різну активність. Найбільш активні форми бета-глюкана, що знайшли промислове застосування в фармацевтиці та косметології, отримують з пекарських дріжджів (Saccharomyces cerevisiae), стінок грибів (особливо дереворуйнівних видів грибниць), висівок вівса, ячменю і деяких інших зернових культур.

Витяг засвоювання форми бета-глюкана відбувається складним хімічним шляхом із застосуванням високотемпературної обробки і екстракції сировини, в результаті отримують розчинну і нерозчинну форми речовини, що відрізняються розміром частинок.
Застосування в косметиці і фармацевтиці знаходять обидві форми бета-глюкана. Так, наприклад, нерозчинна його версія може включатися до складу пудри або застосовуватися в якості суспензії в сорбітол - ці форми дуже зручні для поверхневого використання бета-глюкана при необхідності активізувати макрофаги шкіри.
Водорастворимую форму бета-глюкана зазвичай застосовують у складі косметичних засобів - кремів, лосьйонів, сироваток. Бета-глюкан не знижує ефективності інших компонентів косметики, а в ряді випадків сприяє їх глибокому проникненню в шкіру. Бета-глюкан часто поєднують в косметиці з гіалуроновою кислотою - в засобах для в'ялої шкіри, що в'яне, з саліцилової кислотою - в косметиці для проблемної шкіри, з алое вера - в денних і нічних кремах для підвищення еластичності шкіри.