Олія рисових висівок - корисні і небезпечні властивості

Його виготовляють з рисових висівок і зародків зерна рису. За складом це масло, яке володіє просто унікальними лікувальними властивостями, схоже на кукурудзяне. Цей продукт багатий на вітаміни, жирними кислотами, антиоксидантами, що робить його прекрасним засобом, що підтримує здоров'я.
Олія рисових висівок має жовтий колір і природний легкий аромат. Незважаючи на те, що це масло не так відомо, як, наприклад, оливково або кунжутне, воно має досить широке застосування в лікувальних цілях, кулінарії і косметології. Зазвичай його застосовують в складі сумішей, але не більше 40%.
Вивченням лікувальних властивостей рисового масла займалися багато дослідницькі центри. Однак найбільшу популярність воно має в Індії, Японії та інших державах Азії. В одній лише Японії щороку продають близько 80000 тонн цього продукту. Рисове масло витягується з тонкого коричневого шару, який розташовується між захисною плівкою зерна і ядерцем. Запас речовин в даному шарі просто дивовижний, це просто вітамінна бомба, яка допомагає при багатьох захворюваннях.
Найбільше увагу вчених в усьому світі привертає незвичайне поєднання сквалена, гамма-орізанол, вітаміну Е і жирних кислот. Завдяки такому поєднанню масло рисових висівок є відмінним антиоксидантом. Можливо, це масло в майбутньому ляже в основу одного з медикаментів по боротьбі з пухлинами.
Як вибрати
Варто вибирати продукт, виготовлений способом холодного віджиму. Колір масла повинен бути жовтим, а аромат - легким.
як зберігати
Hісовое масло не може швидко окислюватися. Залежно від умов зберігання і ступеня рафінації термін його придатності становить від півроку до року. Після того, як розкрита пляшка, продукт рекомендується зберігати в прохолодному місці.
У кулінарії
Це масло часто додається в салати. Воно здатне надавати страві приємний пікантний аромат і смак. Крім того, воно підходить для смаження. Смажене на рисовому маслі м'ясо або тушковані на ньому овочі набувають незвичайний запах.
Азіатські ресторани часто використовують це масло. Його часто застосовують для смаження морепродуктів. м'яса і овочів способом «Стир-Фрай». У порівнянні з іншими маслами воно володіє більшою стійкістю до високої температури. Тому рисове масло зберігає більшість корисних речовин при обробці страв.
Крім усього іншого, масло з рису є дієтичним продуктом, оскільки в порівнянні з іншими маслами містить менше жирів і калорій. А невелика кількість ліноленової кислоти не дає йому можливості швидко окислюватися, що може вважатися великим плюсом в кулінарії.
калорійність
Масло досить калорійно - 857 кКал. Тому у великих кількостях його вживати не варто, а ось додавання в раціон в помірних дозах буде тільки корисно.
Корисні властивості олії рисових висівок
Склад і наявність корисних речовин
Це масло дуже багате на вітаміни Е, А, РР і В. Причому більша частина належить вітаміну Е. відомому як вітамін молодості. Як і багато інших натуральні масла, цей продукт містить безліч жирних кислот. У ньому є близько 46% Омега-9. близько 36% Омега-6 і 1% Омега-3. Серед насичених кислот в олії є стеаринова і пальмітинова. Такий склад сприятливо впливає на рівень холестерину. а за рахунок великої кількості вітаміну Е це масло стає ще й потужним антиоксидантом.
Адже в ньому міститься гамма-орізонол, токотриенол, сквален і токоферол. Ці речовини - прекрасні антиоксиданти, які борються з вільними радикалами, захищаючи від їх руйнівної дії, запобігаючи розвитку багатьох недуг і продовжуючи молодість.
Крім того, до складу масла входять фітостерини. Вони борються з канцерогенами і сприятливо впливають на шкіру, зміцнюючи клітинні мембрани, нормалізує водний баланс, підвищуючи регенераційні властивості шкіри при опіках і ранах, надаючи протизапальну дію.
Корисні і лікувальні властивості
Завдяки корисним властивостям масла рисових висівок його активно використовують в косметології та медицині. Це відмінний дієтичний продукт, який потрібно вживати всім, хто намагається піклуватися про своє здоров'я.
Олія рисових висівок може відмінно допомогти в очищенні від токсичних речовин. Що міститься вітамін E здатний активно боротися з діяльністю вільних радикалів.
Рекомендують приймати рисове масло тим, хто страждає від серцево-судинних захворювань.
Завдяки вмісту гамма-орізанол масло є чудовим захисним засобом від УФ-променів. Вся справа в тому, що ця речовина стимулює вироблення тирозинази. яка перешкоджає проникненню променів сонця в шкіру і процесу пігментації меланіну. З цієї причини рисове масло часто використовують у виробництві різноманітних сонцезахисних кремів і інших косметичних засобів. Крім того, важливу роль відіграють відмінні гіпоалергенні властивості цього продукту. Рисовим маслом можна користуватися всім, включаючи маленьких дітей.
Завдяки тому ж гамма-орізанол в рисовому олії можна відзначити позитивний ефект при виразковій хворобі. синдромі подразненого кишечника, а також гастриті. ознаках менопаузи і високому рівні холестерину. Воно допомагає значно знизити рівень поганого холестерину і підвищити рівень хорошого.
Багато в маслі рису олеїнової кислоти - близько 50%. Вона допомагає активізувати ліпідний обмін, утримати в шкірі вологу і відновити бар'єрні функції епідермісу. Олеїнова кислота може підвищити поглинання інших речовин шкірою. Також це масло містить велику кількість лінолевої кислоти, яка володіє чудовим протизапальну дію, надаючи позитивний ефект при окремих шкірних хворобах. Крім того, вона допомагає відновитися бар'єрної функції епідермісу, активізувати ліпідний обмін, скріпити структуру епідермісу, утримувати вологу в шкірі. Вона допомагає також відновити нормальний водний баланс у всіх шарах епідермісу, будучи відмінним УФ-фільтром.
Використання в косметології
Саме широке застосування масло рисових висівок набуло в косметології. Відзначено, що воно відмінно впливає на ріст волосся. З цієї причини його часто застосовують при виготовленні засобів, необхідних для догляду за віями і бровами. Також подібна косметика здатна надавати протизапальну дію. Для тонких і пошкоджених волосся можна робити в домашніх умовах маски для волосся з додаванням рисового масла.
Для тих, хто часто користується гарячими засобами для укладання, просто необхідна відновлює сила рисового масла. Вітамін E в ньому «запечатує» пошкоджені кінчики волосся і запобігає їх від втрати поживних речовин.
Відомо, що в Азії проводиться прекрасна косметика, що має омолоджуючий ефект. Часто до її складу входить масло рисових висівок, адже за рахунок вмісту антиоксидантів, жирних кислот і вітаміну Е, що поліпшують еластичність шкіри, цей продукт є відмінним омолоджуючий засобом.
Використовують його і в косметичних засобах для догляду за дитячою шкірою. Воно добре засвоюється і має гіпоалергенні властивості.
Для сухої шкіри обличчя можна до двох чайних ложок олії рисових висівок додати половину размятого банана. жовток і борошно (1 ст.л.), після чого нанести суміш на обличчя на 15 хвилин.
В'яла шкіра, вкрита зморшками, оживає, якщо наносити на обличчя легкими рухами кожен день суміш з рисового масла (1 ст.л.) і ефірних масел сандалу, троянди і м'яти (по крапельці). Замість двох останніх радять при бажанні брати масла апельсина або рожевого дерева.
Рисове масло допомагає і в догляді за руками: воно загоює тріщини і повертає м'якість лущиться рук. До маслу (1 ст.л.) треба додати по 2 крапельки ефірних масел бергамота і лаванди, нанести суміш ввечері на розпарену шкіру рук, надіти бавовняні рукавички і лягти спати.
Можна втирати це масло в нігті щовечора: якщо вони не нафарбовані, його радять втирати в нігтьову пластину; якщо нігті покриті лаком, то в нігтьове ложе.
Небезпечні властивості масла рисових висівок
Завдяки гипоаллергенности це масло майже не має протипоказань до використання.
Шкода його вживання може тільки завдати під час загострення виразки або гастриту, при діареї.