Натуральні консерванти в косметиці

види творчості

Косметика ручної роботи
Косметика ручної роботи> Побутова хімія

Натуральні консерванти в косметиці

Розглянемо таку тему, як натуральний консервант в косметичній продукції.

Чому я торкнувся саме цю тему? Справа все в тому, що останнім часом багато стали цікавитися натуральною косметикою і створювати її (я в їх числі) або ж купувати в магазинах. В оптових супермаркетах вкрай не рекомендую купувати «натуральну» косметику, бо від натуральності там тільки назва; краще в спеціалізованих, і то не завжди вам там продадуть те, що можна вважати натуральним. А найлегше розвести покупця на гроші за допомогою складу, а саме консервантів і ПАВов (поверхнево-активних речовин - то, що очищає вашу голову від пилу, бруду і шкірного сала).

Чому так? Та тому, що натуральних ПАВов вкрай мало і існуючі вкрай дорожче синтетичних, а консервантів не існує взагалі. Але все по порядку.

Мета роботи: спростувати або підтвердити міф про «натуральності» консервантів.

Навіщо: для того щоб скомбінувати (а точніше, інтегрувати) свої знання для зручності, а також, по можливості, допомогти людям більш детально розібратися в натуральній косметиці, а саме в консерванти.

Для кого: для всіх, хто зацікавлений темою «Здоров'я мого організму і збереження навколишнього середовища».

Почнемо з того, для чого взагалі нам потрібен консервант.

Консервант має антимікробну дію, тобто, додаючи його в косметичну продукцію, ми знижуємо ризик мікробного зараження, що здатне зіпсувати наш продукт і викликати небажані реакції в шкірі. Консерванти, що вводяться в рецептуру, повинні сповільнювати зростання і розвиток бактерій, грибів і дріжджів, або сповільнюючи обмін речовин, або повністю знищуючи мікроорганізм.

Міф 1. Косметика без консервантів

Чи може бути косметика без консервантів зовсім? Давайте розберемо все по пунктах.

Якщо консервантів немає на етикетці і в складі, то:

- виробник не вказав повний склад кошти, тобто просто приховав правду;

- концентрація консервантів настільки мала, що за правилами INCI (Міжнародна номенклатура косметичних інгредієнтів - International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) виробник може просто не вказувати їх. Це може бути в тому випадку, якщо інгредієнти в складі кошти вже захищені консервантами;

- засіб містить понад 50% ароматів, до складу яких входять компоненти, що мають антимікробну дію, наприклад спирти, гліколі;

- за умови повної стерильності виробництва і якщо сам споживач не може внести зараження, тобто мова може йти про одноразовій упаковці;

- безводний косметичний продукт - мазь, стик. в цьому випадку замість консерванта використовують антиоксидант;

- тверде мило, зроблене з нуля, може зберігатися без консервантів, але при цьому термін придатності залежить: від масла (а точніше від кислот, які містяться в оліях) і його терміну придатності; від кількості пережіра (доглядають масел); від відварів, які додаються в мило при варінні;

-великий відсоток натуральних компонентів з антимікробну дію. Як приклад, можна розглянути натуральні ефірні масла, багато з яких дійсно непогані консерванти, але відсоток їх введення в цьому випадку повинен бути дуже високим, а це небезпечно (ароматерапія дає нам дозування використання ЕМ в сумішах) адже багато хто з них здатні викликати алергічні реакції, роздратування шкіри, наприклад арніка, бергамот, кориця, шавлія, фенхель, ялиця, хвощ, гамамелис, масло чайного дерева, лимон, герань та ін.;

- продукт містить четвертинні солі амонію (квартеніум може бути небезпечним компонентом, деякі сполуки заборонені в ЄС).

Міф 2. Натуральний консервант

Натуральний консервант - інгредієнт, виділений хімічним методом з природного рослинної сировини, це суміші декількох речовин, що відносяться до різних класів хімічних сполук і володіють антибактеріальними і фунгіцидними властивостями. Тобто натуральний консервант, як мінімум, напівнатуральний, оскільки до нього застосовуються хімічні методи обробки.

У нашому випадку слово «натуральний» є синонімом до слова «безпечний», тому що не містить формальдегіду (CH2O, мурашиний альдегід, газ з різким задушливим запахів) і його донора, а також парабенів. Тобто основа вживається нами консерванту - спиртова.

В якості консервантів використовують різні класи хімічних сполук:

- кислоти та їх солі (саліцилова, бензойна, пропіонова);

- спирти (бензиловий, етиловий, феноксіетанол);

- галогенсодержащие речовини (хлоргексидин, триклозан. хлорбутанол);

- неорганічні сполуки (борна кіслотв. оксид цинку, йодат натрію);

- четвертинні солі амонію (бензетонія хлорид, поліамінопропіл бігуанід).

Найбільш безпечними є спирти і кислоти, наприклад бензойна.

Щодо ефірних масел в складі замість консервантів (і при повній відсутності консервантів) я б не радів. Так, дійсно, шампунь на калійної масі (варять, як мило, тільки в результаті виходить рідке) може зберігатися довгий час (до року зазвичай) без консервантів, якщо в нього не додано різні відвари на останній стадії (коли калійну масу розчиняють у воді для створення рідкого шампуню). А якщо відвари додані і консерванту немає, то, швидше за все, він був доданий на першій стадії, коли воду змішують з лугом (не виключаю окремі випадки). Але при такому розкладі користь відварів майже втрачається (при змішуванні води з лугом проходить хімічна реакція, через що температура може піднятися до 100 градусів, та й взагалі подальший гідроліз жирів при присутності лугів відбирає ще одну частину корисності відвару, хоча він все ж частково зберігає свої властивості, що проявляється при варінні твердого кускового мила). А з ефірними маслами теж слід бути обережніше, тому що, якщо порушити кількість їх введення в емульсію, то можна запросто отримати роздратування шкіри голови (спробуйте ефірне масло капнути на шкіру і почекати деякий час).

Ну і, нарешті, список консервантів. які я можу порадити використовувати і звертати на них увагу в складах косметичних засобів:

  1. Бензойна кислота.
  2. Біозол (це ізомер тимолу - основного компонента ефірних масел рослин сімейства губоцвітих, протягом декількох століть використовувався в народній медицині; основа спиртова).
  3. Шаромікс MCI. Використовуємо в своїх косметичних продуктах, вибрали його через півроку «розшуків» натуральних консервантів, основа спиртова; додається в натуральну косметику для додання антисептичних властивостей. Ефективний проти грампозитивних і грамнегативних бактерій, дріжджових і цвілевих грибків, зберігає стабільність до 50 С (це означає, що консервант потрібно вводити в уже остигнула кремову масу), не містить формальдегіду і його донорів.
  4. Цитрат срібла (відноситься до ряду натуральних консервантів, його основою є стабілізований комплекс іонів срібла, одержуваний шляхом особливого електрохімічного взаємодії срібла і лимонної кислоти).
  5. Цитрат натрію, еуксіл, геогард.

Так ось, настав час висновків: натуральні консерванти в природі є, але в косметиці в поняття «натуральний» вкладають найчастіше сенс - повністю безпечний при виконанні умов зберігання, дозування і т. Д. Це універсальні консерванти, на які можна покластися і які я знаю .

Так що не варто вестися на виверти маркетологів, а варто самим оцінювати безпеку даних компонентів (ясно, що, якщо склад містить в собі масу відварів, але головний миючий компонент і консервант шкідливі, то користі від цих відвар не буде майже ніякої, якщо натуральне і нешкідливе, то все, що містить шампунь, а не окремі компоненти).

Ключові слова